49. koncertná sezóna v Košiciach objaví neuvedené diela a zaujme novými crossovými projektmi

12. september 2017

Vo svojej 49. sezóne ponúka Štátna filharmónia Košice (ŠfK) od septembra 2017 do júna 2018 pestrú paletu koncertov – na výber sú tradičné symfonické koncerty s poprednými sólistami A cyklu, poslucháčsky odľahčenejšie koncerty B cyklu, či mimoriadne koncerty s medzižánrovými presahmi. „Koncertná ponuka 49. sezóny je koncipovaná tak, aby oslovila aj širšiu verejnosť a zároveň uspokojila náročného poslucháča abonentných koncertov.", približuje riaditeľ ŠfK, Július Klein.


Na pódium ŠfK sa pred orchester postavia viaceré nové tváre. Veľkým objavom je pre Košičanov renomovaný český dirigent Robert Jindra, ktorému je zverený slávnostný Otvárací koncert. Pod jeho taktovkou zaznie na úvod sezóny skladba bardejovského skladateľa Jozef Grešáka (1907 – 1987), ktorého tvorba je s košickou filharmóniou spätá už od jej začiatkov. Dvojité výročie tohto výnimočného tvorcu filharmonici v novej sezóne reflektujú viacerými podujatiami. K novým tváram košického pódia patria aj dirigenti Gudni A. Emilsson, Jiří Rožeň, Adrian Kokoš, či klavirista Lukáš Vondráček, flautista Jaroslav Pelikán, alebo populárna sopranistka Tereza Mátlová.
Spomedzi známych a košickým publikom obľúbených umelcov sa do Košíc opäť vráti bulharský dirigent Konstantin Dobroykov, holanďan Arthur Arnold alebo skvelá sólistka Deutsche Oper Berlin, Jana Kurucová, ktorá sa v Košiciach predstavila len pred nedávnom na festivale Košická hudobná jar. Šéfdirigent košickej filharmónie Zbyněk Müller je poslucháčom známy najmä ako vynikajúci dirigent, vie sa však o ňom, že je aj skvelým hobojistom. V januári sa pred svoj orchester postaví nielen ako dirigent, ale aj ako sólista. Nová koncertná sezóna ŠfK okrem ponuky zaujímavých umelcov, nadchne milovníkov klasickej hudby aj objavnosťou dramaturgie. Tá ponúkne predovšetkým krásne hudobné klenoty z obdobia romantizmu, napríklad z tvorby Ch. M. Widora, M. Brucha, J. Weinbergera, G. Faurého a iných pozoruhodných majstrov.

Milovníci tzv. crossových projektov si na svoje prídu na Valentínskom koncerte, ktorý do Košíc prinesie spoločný projekt ŠfK a vokálnej skupiny Fragile. Pod vedením Branislava Kostku filharmonici uvedú v Dome umenia jedinečný projekt Fragile Queen Symphony. Prepojenie klasickej hudby s ľudovou poteší návštevníkov v januárovom projekte ŠfK s ľudovou hudbou Zemplín. V závere sezóny sa poslucháči môžu tešiť na pokračovanie úspešného projektu Symphony meets Jazz II., na ktorom zaznejú v podaní orchestra ŠfK, Lucie Lužinskej a skvelých jazzmanov aranžmány známych jazzových štandardov.

Aj v 49. koncertnej sezóne Vám filharmónia spríjemní Vianočné a Veľkonočné sviatky a tiež oslavy Nového roka na prvom januárovom koncerte 2018. Filharmonici budú pokračovať aj v objavovaní tajov hudby poslucháčom. Záujemcovia majú možnosť naďalej navštevovať čoraz obľúbenejšie predkoncertné prednášky Karola Petrócziho. Pre najmladších poslucháčov je pripravená séria školských koncertov v doobedňajších hodinách.
 

47. Medzinárodný organový festival Ivana Sokola

Rok čo rok koncertnú sezónu Štátnej filharmónie Košice otvára Medzinárodný organový festival Ivana Sokola. Počas svojho 47. ročníka privedie tento festival na východ Slovenska niekoľkých významných európskych organistov. Metropolu východu i okolité mestá navštívia Charles Andrews z Veľkej Británie, Robert Kovács z Maďarska, Christain Schmitt z Nemecka, Pieter Van Dijk z Holandska či talentovaný slovenký organista Pavel Valášek. Ťažiskom podujatia budú tri organové recitály v košických chrámoch a koncert s orchestrom ŠfK, ktorý ponúkne v naštudovaní českého dirigenta Roberta Jindru majstrovské uvedenie Widorovej Symfónie č. 3, op. 69 s virtuózom Christianom Schmittom. Vrcholom večera bude uvedenie najpopulárnejšieho orchestrálneho diela Edwarda Elgara – Enigma variácie. Aktuálny 47. ročník najstaršieho medzinárodného organového festivalu na Slovensku sa koná od 17. septembra do 5. októbra v mestách Košice, Spišská Nová Ves, Rožňava, Sabinov, Poprad a Kežmarok.

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...