Aby opera opäť "letela"

"Klasická hudba je stále živá a môže nás každý deň potešiť, ba priam pozitívne zmeniť."

Medzi "fanúšikmi" klasickej hudby nezvykneme nájsť veľa mladých ľudí. Aj preto Štátna filharmónia Košice pravidelne organizuje série východných koncertov pre deti a mládež. Tentoraz ponúka svojim najmladším poslucháčom sériu koncertov Opera letí, ktoré sú pokračovaním celoslovenského vzdelávacieho projektu Príbeh hudby. Zákulisie týchto koncertov a tajomstvá opery nám v rozhovore odhalil dirigent, zbormajster a pedagóg Gabriel Rovňák.

Projekt "Opera letí" je pokračovaním Vašej spolupráce so ŠfK v rámci cyklu "Príbeh hudby". Ako vznikla prvotná myšlienka tohto celoslovenského cyklu?
Prvotná myšlienka tohto cyklu vznikla práve v Košiciach a to vďaka riaditeľovi Štátnej filharmónie Košice, pánovi PaedDr. Júliusovi Kleinovi. Po mojom debute s košickou filharmóniou sme sa s pánom riaditeľom rozprávali o prípadnej ďalšej spolupráci a dohodli sme sa na realizácii cyklu koncertov pre mládež. Dal mi po autorskej a dramaturgickej stránke voľnú ruku, čo je to najlepšie, čo sa umelcovi môže stať. Dnes vzdelávací projekt „Príbeh hudby“ oslovuje mladých ľudí na celom Slovensku. Koncerty z tohto cyklu už videli návštevníci koncertov Štátnej filharmónie Košice, Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu i Štátneho komorného orchestra Žilina. V minulom roku sme dokonca jeden z koncertov vysielali v priamom prenose do škôl na celom Slovensku a videlo ho takmer 50.000 žiakov a študentov. Koncert „Opera letí“ je tretím koncertom cyklu Príbeh hudby a už o niekoľko dní zaznie v Košiciach jeho premiéra.

Aký je hlavný cieľ "Príbehu hudby"?

Prostredníctvom koncertov chceme spolu s orchestrom vysvetliť mladým ľuďom, že klasická hudba je stále živá a že nás môže každý deň potešiť, ba priam pozitívne zmeniť. Aby to však fungovalo naplno, musíme vedieť, ako ju počúvať a spoznať jej zákonitosti. To všetko sa snažím deťom tlmočiť príťažlivou formou a využívať na to primerané prostriedky. Napríklad hudobné ukážky v koncertoch sú koncipované tak, aby netrvali dlhšie ako tri minúty. Myslím, že hrať deťom desať minút v tempe „adagio“ ich viac odradí ako naláka ku klasickej hudbe. Ak sa deťom niektorá skladba zapáči, môžu si ju celú vypočuť na facebookových stránkach Príbehu hudby, kde ju zároveň môžu zdieľať so svojimi kamarátmi. Mojim cieľom nie je deti naučiť kedy presne žil Bach. Chcem, aby spoznali jeho hudbu a túžili si ju vypočuť opäť. Ak smiem byť trochu poetický tak poviem, že misiou koncertu je pootvoriť deťom tajné dvere, cez ktoré uvidia, aká je hudba krásna. Po koncerte sa síce tieto dvere zatvoria, ale úspechom bude, ak sa aspoň niektoré na základe zážitku z koncertu pokúsia cez ne opätovne prejsť.   

Čo symbolizuje názov koncertu – Opera letí?

Koncert „Opera letí“ je po koncertoch „Na počiatku bola nota“ a „O nesmrteľnosti“ tretím pokračovaním cyklu. V prvých dvoch koncertoch sme spolu s deťmi hľadali odpovede na základné otázky o hudbe a hľadali tajomstvá jej nadčasovosti. V treťom koncerte sa chceme zamerať na jedno veľké „odvetvie“ klasickej hudby – na operu. Je to totižto jeden z najúžasnejších hudobných žánrov, o ktorom však medzi mladými ľuďmi existuje mnoho mýtov. Tie najrozšírenejšie tvrdia, že je opera nezaujímavá, neatraktívna i neaktuálna. Prostredníctvom koncertu chceme výrazne zapracovať na odstránení týchto mylných dojmov a ukázať deťom, že opera sú pútavé a často napínavé zhudobnené príbehy, ktorých sledovanie vás môže pohltiť tak, že zabudnete na čas. Ak na operu prídete raz, budete chcieť prísť opäť. 

Čo by sa deti mali na koncerte naučiť?

Spolu so Štátnou filharmóniou Košice chceme deti zasvätiť do tajomstiev opery. Zistia, ako môžeme prostredníctvom hudby vyjadriť emócie a ktoré prostriedky na to opera používa. Spoznajú konštrukciu operného diela a už sa nebudú čudovať, že sa v operách striedajú spievané časti (napr. árie) s časťami menej melodickými (napr. s rečitatívmi). Spoznajú našich najslávnejších operných umelcov, nazrú do zákulisia operného domu a spoznajú niekoľko napínavých príbehov, ktoré očarili hudobných skladateľov a stali sa nesmrteľnými. Deti tiež naučíme, ako sa majú v opere správať a ako sa na ňu pripraviť tak, aby si predstavenie čo najviac vychutnali. Môžu sa tešiť tiež na pútavé hudobné ukážky. 

Aký program ste teda pre ne zvolili?

Monteverdi, Händel, Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Janáček, Suchoň i Bernstein. To je galéria hudobných skladateľov, ktorých budú môcť poslucháči spoznať prostredníctvom ukážok v našom koncerte. Vďaka výberu autorov, ktorí sú charakteristickí pre jednotlivé obdobia hudobného vývoja, môžeme deti zoznámiť s chronologickým vývojom opery. Môžu sledovať vývoj orchestra, inštrumentácie, ale aj rozdielnosti výrazových prostriedkov. Dramaturgia koncertu sa nezameriava iba na diela, ktoré sú znalým poslucháčom známe, ale predovšetkým na ukážky, ktoré majú predpoklad byť príťažlivé pre mladého poslucháča a čo najlepšie ilustrujú preberanú tému. Tak deti okrem známej Čarovnej flauty, Carmen, Tosky, La Traviaty spoznajú aj Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky, Suchoňovu Krútňavu, Händelovho Xerxesa, alebo Monteverdiho Orfea.    

Pre akú vekovú kategóriu je koncert "Opera letí" určený?

Koncert je určený predovšetkým deťom druhého stupňa základných škôl. Som si však istý, že aj mladší žiaci, alebo študenti stredných škôl si prídu na svoje. Program je pripravený vo viacerých vrstvách, ktoré sa budú mladým poslucháčom odkrývať na základe ich dosiahnutého vzdelania a skúseností. Nie komplikovaná faktografia, ale rozprávanie prostredníctvom príbehov otvára koncertu možnosti osloviť širšie vrstvy mladých poslucháčov. 

Kto okrem Vás účinkuje na koncerte?

Srdcom aj dušou koncertu bude samozrejme Štátna filharmónia Košice. Ku spolupráci som prizval aj výborných mladých sólistov zo Slovenského národného divadla. Poslucháči sa tak už teraz môžu tešiť na sopranistku Miriam Garajovú a barytonistu Martina Gyimesiho. Obaja sú mimoriadne talentovaní a som si istý, že dokážu deťom tlmočiť nie len príbehy jednotlivých opier, ale zrozumiteľne podať aj filozofiu celého koncertu

Budú sa môcť deti aj nejako zapojiť do koncertu a jeho programu?

Popri orchestri a sólistoch je neodmysliteľnou súčasťou operného sveta aj zbor. Ten, ako jediný, nebude súčasťou koncertu v podobe profesionálneho telesa. Aj napriek tomu však počas koncertu zborové číslo zaznie – a práve s ním nám pomôžu naši diváci, ktorí tak budú mať možnosť zaspievať si priamo so Štátnou filharmóniou Košice. Verím, že pre množstvo detí bude možnosť stáť pri orchestri fantastickým zážitkom.  

Aký je podľa Vás prínos tohto projektu?

Dnešná doba nepraje kontaktom mladých ľudí s klasickou hudbou. Jedným z dôvodov je životný štýl, v rámci ktorého majú rodičia často viac zamestnaní a na návštevu kultúrnych podujatí večer tak už nie je ani času a ani pomyslenia. Komerčná kultúra tiež vytiahla svoje najtvrdšie zbrane, len aby udržala ľudí večer pri televíznej obrazovke a mohla im predávať svoje produkty. Mladí ľudia tak často strácajú orientáciu v hodnotách a ľahkovážne pristupujú k otázkam medziľudských vzťahov, ale aj ku problematike rozoznania vecí hodnotných od tých, ktoré sa za také iba samé označujú. Spolu so Štátnou filharmóniou Košice nechceme „plakať nad rozliatym mliekom“, ale prostredníctvom výborných výkonov a prepracovaného scenára si získať mladých ľudí „na svoju stranu“ a ukázať im, ako môže byť ich život vďaka hudbe omnoho krajším a naplnenejším.

Čo Vám osobne prináša takáto skúsenosť?

Už viac ako desať rokov pôsobím spolu s mojou mamou, Magdalénou Rovňákovou, ako zbormajster Bratislavského chlapčenského zboru, som tiež pedagógom Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne. Kontakt s mladými ľuďmi je tak mojou každodennou prácou a koníčkom zároveň. Ako absolvent orchestrálneho dirigovania som hľadal spôsob, ako by som mohol spojiť orchestrálne dirigovanie, pedagogické pôsobenie i prácu s deťmi. Pokorne a úprimne verím, že po skončení koncertu budú diváci konštatovať, že sa mi toto spojenie podarilo naplniť dobrým obsahom. Neustále sa snažím na sebe pracovať a hľadať nové a originálne prostriedky, ako osloviť mladého poslucháča. Každý oddirigovaný a odmoderovaný koncert mi k tomuto dáva množstvo impulzov a inšpirácie.

Podľa Vášho názoru „letí“ opera medzi súčasnými žiakmi na školách?

Opera v dnešnej dobe medzi mladými ľuďmi jednoznačne „neletí“. Už názov koncertu však prichádza do konfliktu s faktom, že o opere panuje medzi mladými ľuďmi množstvo mýtov. Som si istý, že po ich odstránení a vysvetlení nedorozumení žiaci zistia, že opera je skvelým hudobným žánrom, ktorý stojí za to objavovať a stať sa jeho fanúšikom. Spolu so Štátnou filharmóniou Košice preto odkazujeme všetkým mladým ľuďom, aby sa prišli pozrieť na náš koncert a počas neho zistili, že opera skutočne „letí“. 

Ďakujem za rozhovor. 

 

Rozhovor vznikol v spolupráci s dvojtýždenníkom Zajtrajšie noviny. Viac sa dočítate v aktuálnom čísle alebo online  www.zajtrajsienoviny.sk

 

Autori: Mariana Lechmanová, Eva Barnišinová, Gabriel Rovňák ml.

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...