Novembrové koncerty vo filharmónii

Košice – Štátna filharmónia Košice (ŠfK) otvorila v októbri svoju 51. koncertnú sezónu, v ktorej svojim návštevníkom postupne predstaví pestrú paletu koncertov a interpretov. V novembrovom programe filharmónie nie je núdza o zaujímavosti.

Koncert, ktorý nestačí len počúvať
Už tento štvrtok ponúka filharmónia Košičanom zážitok v podobe multimediálneho projektu Planéty vytvoreného podľa rovnomenného diela najznámejšieho britského skladateľa Gustava Holsta. K pôvodnému symfonickému dielu oscilujúcemu na rozmedzí klasickej a filmovej hudby vznikla akási filmová adaptácia Planét. Tie čerpajú inšpiráciu primárne z astronomických podnetov prinášajúcich akúsi „sériu náladových obrazov“ jednotlivých planetárnych úkazov. Vďaka suite Planéty sa Gustav Holst stal jedným z najhranejších autorov  20. storočia. Skladbu so siedmimi časťami (chýba vtedy neznáme Pluto) začal komponovať v roku 1914, prvýkrát ju verejne predstavili v roku 1920, kedy ho takmer cez noc preslávila. V Košiciach zaznejú Planéty pod vedením šéfdirigenta Zbyňka Müllera a za účasti dievčenského zboru Pro Musica, Nyíregyháza. K rozhraniu filmovej hudby má blízko aj Koncert pre husle a orchester D dur Ericha Wolfganga Korngolda. Autor ho skomponoval v roku 1945 pre slávneho huslistu Jaschu Heifetza. Technicky veľmi náročné dielo je nepochybne považované za jeden z najlepších koncertov svojej doby, i keď vo svojom nezabudnuteľnom kontúrovaní tematického materiálu si zachováva nádych hollywoodskeho filmu. V Košiciach sa Korngoldovho koncertu zhostí český huslista Roman Patočka.

Slávka Zámečníková a ŠfK v Berlíne
Viac než poslucháčsky príjemne ladeným programom zaujme druhý novembrový koncert košických filharmonikov s mimoriadnou sólistkou, ktorou je vychádzajúca hviezda svetového operného neba -   sopranistka Slávka Zámečníková. Mladá speváčka patrí medzi najväčšie slovenské operné nádeje. V krátkom čase sa stala laureátkou a absolútnou víťazkou viacerých významných medzinárodných súťaží. Mimoriadne zarezonovala hneď prvým veľkým úspechom, keď sa v roku 2016 stala absolútnou víťazkou Medzinárodnej súťaže Antonína Dvořáka v Karlovych Varoch. K jej aktuálnym úspechom patrí 3. miesto na svetovo vysoko rešpektovanej medzinárodnej súťaži „Hans Gabor Belvedere“ vo Villachu 2019. Dve druhé miesta si odniesla z najväčšej medzinárodnej poľskej súťaže “Stanisław Moniuszko 2019” v Teatr Wielki – Opera Narodowa vo Varšave a z prestížnej nemeckej súťaže Bundeswettbewerb Gesang Berlin 2018. Víťazstvo si odniesla aj z Medzinárodnej súťaže Accademia Belcanto 2018 v rakúskom Grazi, kde jej k prvej cene bola udelená tiež Cena Hamburgskej Kammeroper a Cena festivalu Marie Callas v Sao Paole. Len pred pár dňami získala 3. miesto na ďalšej prestížnej svetovej súťaži Neue Stimmen 2019 v Nemeckom Güterslohu.
So Štátnou filharmóniou Košice sa Slávka Zámečníková predstaví 13. novembra v Dome umenia a 21. novembra v prestížnom Konzerthause v Berlíne.

 ARS NOVA – priestor pre súčasnú hudbu v Košiciach
Štátna filharmónia Košice v každej sezóne organizuje tri hudobné festivaly. Po Medzinárodnom organovom festivale Ivana Sokola sa jesenné obdobie spája s festivalom súčasného umenia ARS NOVA. Ten sa každým rokom stáva platformou pre slovenských interpretov a slovenské diela. Súčasťou festivalu je už tradične aj jeden koncert orchestra ŠfK, ktorý tento rok pripadol na termín 28. novembra. Pod dirigentským vedením Szymona Bywalca na ňom filharmonici uvedú skladby štyroch autorov 20. storočia – D. Milhauda, K. Pendereckého, W. Kilara a V. Godára. Práve skladba Vladimíra Godára, Dariačangin sad so sólistami Petrom Zwiebelom a Jozefom Luptákom je nepochybne jadrom večera. Okrem symfonického koncertu ponúka 17. ročník festivalu ARS NOVA 2019 aj koncert súboru VENI ACADEMY a VENI ACADEMY (26.11.), zoskupenia Urban Hudák (2.12.) a študentov Konzervatória v Košiciach (4.12.).

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...