Zomrel spoluzakladateľ ŠfK Lubomír Čížek

Po dlhej chorobe v nedeľu 13. októbra zomrel  vo veku 87 rokov jeden zo zakladateľov Štátnej filharmónie Košice PhDr. Lubomír Čížek.
Na poste prvého riaditeľa ŠfK pôsobil v rokoch 1968 – 1971.

Lubomír Čížek sa narodil 7. mája 1932. Vyštudoval hudobnú vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde okrem iného pôsobil ako odborný asistent Eugena Suchoňa. V 50. rokoch bol redaktorom vysielania Československého rozhlasu v Bratislave, potom päť rokov redaktorom vysielania v Košiciach.

V roku 1968 založil spolu s dirigentom Bystríkom Režuchom Štátnu filharmóniu Košice. Obaja zakladatelia filharmónie od prvej chvíle viedli novú inštitúciu tak, aby jej vytvorili základné tvorivé podmienky, postavili orchester zložený z kvalitných muzikantov a pripravili náročný koncertný program. Na plnení týchto cieľov sa v nemalej miere podieľal aj prvý koncertný majster ŠfK Karol Petróczi.

Na drevenej stene riaditeľne, ktorá pripomína prvého riaditeľa Lubomíra Čížka visí zriaďovateľská listina ŠfK, hmatateľný zarámovaný papier, ktorý sám o sebe neznamená nič. Od prvého dňa bolo treba naplniť jeho ideu. Boli k tomu povolaní dvaja nadšenci. Prvý riaditeľ a jeho súputník Bystrík Režucha. Ich odhodlanie bolo bezhraničné. Bolo treba začať z ničoho a zo všetkého mať neskonalú radosť. Všetko bolo prvé... prvá stolička, prvý hudobný nástroj a najmä podstata poslania, nový orchester, nový talentovaní hudobníci, ktorí by napĺňali ideu výborne hrajúceho a perspektívneho telesa, najdokonalejšieho nástroja zázraku zvanom hudba.
Po potulkách republikou sa Čížkovi zo stoviek záujemcov podarilo zohnať niekoľko desiatok mladých, aj skúsených hráčov, ktorí sa 3. januára 1969 ešte stále pod namierenými hlavňami ruských tankov zišli v Dome umenia. O deň pozdejšie zazneli prvé, ešte rozpačité tóny nového ansámblu, pokus o rozozvučanie prvej partitúry.
Svoje opodstatnenie potvrdil orchester na prvom koncerte pred vypredanou sálou nadšených žiariacich poslucháčov. Vzápätí sme sa predstavili v zahraničí. ako aj na pamätnom koncerte v pražskom Rudolfíne. Čížek bol človek prekypujúci nápadmi a tak o podnety nebola núdza. S jeho menom sa v spojitosti s aj ďalšími, až dnešnými úspechmi spája, že bol prvý, ktorý odštartoval skvelú profesnú budúcnosť orchestra ŠfK. Umelcom, ktorí dnes vychádzajú na pódium sa splnil ich sen, dôstojné a inšpiratívne profesné uplatnenie, poslucháči opantaní zázrakom hudby odkazom velikánov kultúrnych dejín tiež vďačia L. Čížkovi za nezabudnuteľné chvíle. So satisfakciou beriem na vedomie jeho slová, že pre jeho osobný život boli jeho srdcu najbližšie roky strávené v Košiciach, prežitých s plným nasadením vždy s milými ľuďmi.“
           Karol Petróczi

 V rokoch 1971 až 1974 bol Lubomír Čížek riaditeľom Slovkoncertu a neskôr pôsobil ako šéfredaktor Hlavnej redakcie hudobného vysielania Československého rozhlasu v Bratislave. Od roku 1979 do roku 1987 bol šéfredaktorom hudobného vysielania Československej televízie v Prahe. Začiatkom 80. rokov sa stal viceprezidentom a v rokoch 1984 až 1988 prezidentom medzinárodnej organizácie IMZ (International Music + Media Centre).
V rokoch 1987 až 1990 pôsobil Čížek ako riaditeľ Českej filharmónie, kde zažil búrlivý rok 1989. V roku 1991 založil spoločne s Josefom Sukom Nadáciu Antonína Dvořáka pre mladých hudobníkov. Popri svojej bohatej muzikologickej a organizačnej činnosti publikoval v mnohých odborných časopisoch a zaslúžil sa aj o objavenie východoslovenského skladateľa Jozefa Grešáka. Jeho vzťah k slovenskej hudbe odzrkadľujú i jeho dve publikácie So slovenskou hudbou do sveta a rukopis Cesty slovenskej opery.

 

 

 

 

 

 

 

 





Zľava prvý šéfdirigent ŠfK B. Režucha a prvý riaditeľ ŠfK L. Čížek.

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...