Komorné koncerty NERUŠÍME!

Ešte štyri koncerty z cyklu Hráme komorne boli plánované na mesiac október. Sláčiková sekcia pod názvom „ŠfK Strings“ mala odznieť v Košiciach i Prešove práve tento týždeň. Kvôli sprísneným opatreniam boli podujatia ohrozené, pretože do povolenej kvóty 50 ľudí sa už publikum nezmestí. Avšak filharmónia spojila sily s Audiovizuálnym centrom K13 a mestskou televíziou TelKE. Spoločne záznam koncertu ŠfK Strings odvysielajú na svojich facebookových stránkach, a to v pôvodne plánovanom termíne 8. októbra 2020 o 19:00. Srdečne pozývame!

Dvojitá výzva

Sláčiky ŠfK čaká dvojitá výzva. Jednak musia svoje party zvládnuť bez dirigenta, a zároveň budú hrať bez podpory publika. Umelecké vedenie si na seba zobral koncertný majster ŠfK Maroš Potokár a na otázku, aké bude koncertovanie pre „neviditeľného“ diváka odpovedal: „Ťažko povedať. Našťastie sme také niečo ešte nezažili. Viem, aké je to hrať s publikom a môžem povedať, že je to pre nás veľmi dôležité. Atmosféra publika, jeho pozornosť, sústredenosť, prajnosť či nadšenie nás veľmi povzbudzuje a inšpiruje k čo najlepším výkonom. Som však presvedčený, že naše zanietenie a túžbu hrať a tvoriť sa podarí našim priaznivcom sprostredkovať aj pomocou videozáznamu.“

Komorný charakter koncertu bude podčiarknutý aj tým, že v sále bude chýbať dirigent. „Tento samotný fakt vyžaduje od každého hráča mimoriadnu angažovanosť a koncentráciu na čo najlepšie vnímanie sa navzájom, na väčší nadhľad a dobrú znalosť nielen svojich partov, ale aj partov ostatných nástrojov a schopnosť v tomto širšom kontexte svoj part inteligentne synchronizovať s celkovým hudobným zámerom. To je vlastne práca dirigenta, ktorý tieto veci usmerňuje a uľahčuje tak svojimi gestami celkový priebeh spoločnej interpretácie. O to náročnejšie je to teda bez neho,“ dodal Potokár.

Naskúšaný kocert je možné vysielať vďaka spolupráci s mestom a organiáciou K13 - Košické kultúrne centrá: „Súčasťou kultúrneho života v meste Košice sú aj Štátne divadlo a Štátna filharmónia, ktoré prispievajú k vysokej úrovni kultúry v rámci nášho mesta, a preto radi podporujeme aktivity, ktoré aj týmto organizáciam pomáhajú prinášať kultúrne zážitky našim obyvateľom v tejto neľahkej situácii. Sme radi, že sa s pomocou moderných technológií môže dostať kultúra k ľuďom a to aj s pomocou nášho audiovizuálneho centra. Možno aj to pomôže v budúcnosti k popularizácii činnosti ŠFK medzi Košičanmi a verím, že po pominutí opatrení aj k vyššej návštevnosti," uviedol Marcel Gibóda, námestník primátora mesta Košice.

Pripravte sa na rozmanitú dramaturgiu

Program koncertu pozostáva z piatich diel. Divákov s nimi oboznámi lektor dramaturgie ŠfK Peter Katina v úlohe moderátora. Hráči na sláčikové nástroje sú odhodlaní priniesť poslucháčom opäť čosi nové. 

Malá, doslova krátka, serenáda pre sláčikový orchester opus 12 od švédskeho skladateľa Larsa Erika Larssona presviští vo svižnom tempe a rozhodne zaujme prekvapeného pozorovateľa.

Paul Hindemith je síce známe meno európskej hudby 20. storočia, avšak jeho Päť kusov pre sláčikový orchester budú mnohí počuť pravdepodobne prvýkrát.

Josef Suk, jeden z veľkých Čechov, žil v pohnutej dobe prvej svetovej vojny a toto na neho ťažko doliehalo. Ako skladateľ, violista a člen slávneho českého kvarteta cítil povinnosť napísať hudbu, ktorá by rezonovala na túto dobu a pripomínala slávne dejiny českého národa. Vďaka tomu si vypočujeme meditáciu na staročeský chorál „Svatý Václave!“ z roku 1914.

Edvard Grieg je majstrom malých foriem, predovšetkým suít k historickým hrám. Pre sláčiky zanechal suitu z čias Holbergových, ktorý žil v 18. storočí. Päťčasťová suita sa preto nesie v duchu barokovej bachovsko-händlovskej suity a prináša atmosféru dobových tancov. Patrí medzi často hrávané diela skladateľa.

Podobne ako Ave Maria Charlesa Gounoda, či Air od Johanna Sebastiana Bacha, silné a emotívne Adagio Samuela Barbera je jedným z najhranejších diel nielen hudby 20. storočia. Hráva sa s obľubou v obsadení pre sláčikový orchester a v kontraste s doteraz malými sláčikmi zaznie v početnom obsadení sláčikového orchestra Štátnej filharmónie Košice.

Ostaňte naladení

Vidíme a počujeme sa netradične 8. 10. o 19:00 na facebookových stránkach Štátnej filharmónie Košice, TelKE a Mesto Košice. „Vstup“ na virtuálny koncert je bezplatný. Koncert sa uskutoční v spolupráci s K13 – Košické kultúrne centrá, vďaka podpore Mesta Košice a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

 

Kontakt pre médiá:

Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK

+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...