Záver 52. sezóny ŠfK: Zbyněk Müller sa rozlúči dielom Má vlast

Obľúbené, strhujúce a interpretačne náročné dielo Bedřicha Smetanu Má vlast odznela v Košiciach naposledy pred jedenástimi rokmi. Návštevníci Štátnej filharmónie Košice túto vzácnu možnosť dostanú opäť na počesť šéfdirigenta Zbyňka Müllera, ktorý sa Záverečným koncertom 52. sezóny lúči po trinástich rokoch aj so svojou funkciou. Slávnostný večer sa koná vo štvrtok 24. júna o 19:00 v Dome umenia. Koncert je už vypredaný.

Cyklus symfonických básní kladie na orchester i dirigenta veľké nároky: „Jeden můj kolega dirigent, když Mou vlast před léty dirigoval poprvé v Praze celou, mi po koncertě sdělil svůj první bezprostřední dojem: ´Jsem pokřtěn´. Myslím, že je to velmi výstižné a zároveň ne úplně snadno popsatelné. I pro mě je dirigování Mé vlasti speciální událostí, na kterou se velmi pečlivě a dlouho chystám a přestože jsem její první polovinu dirigoval již mnohokrát, kompletní bude pro mě poprvé,“ vyznal sa šéfdirigent ŠfK Zbyněk Müller. 

Z pozície šéfa povedie orchester poslednýkrát, avšak spolupráca so ŠfK nekončí. „Osobnosť dirigenta Zbyňka Müllera mimoriadne ovplyvnila vývoj a smerovanie Štátnej filharmónie Košice a máme radosť, že spolupráca s ním bude aj naďalej pokračovať prostredníctvom nového štatútu. Od novej koncertnej sezóny bude náš hlavný hosťujúci dirigent,“ uviedla Lucia Potokárová, riaditeľka ŠfK. 

Vyše 200 koncertov

Zbyněk Müller počas trinástich koncertných sezón odohral so Štátnou filharmóniou Košice 182 symfonických koncertov. Okrem abonentných (94) to boli koncerty v rámci festivalu Košická hudobná jar (11), mimoriadne koncerty mimo vlastnej scény na Slovensku (22) – napríklad na festivaloch Bratislavské hudobné slávnosti, či Levočské babie leto. Šéfdirigent Zbyněk Müller sa prezentoval s orchestrom ŠfK aj na zahraničných pódiách (50 koncertov) – na festivale Pražské jaro, v Konzerthause Berlin či na turné v Číne. Podieľal sa aj na edukatívnych projektoch ŠfK pre študentov (11). Obľúbené boli verejné generálky so šéfdirigentom, počas ktorých sa Müller poslucháčom prihováral sprievodným slovom (30). Rátajúc aj online a komorné koncerty dostaneme sa nad hranicu dvestovky.

Zvýšil umeleckú úroveň orchestra

Počas svojho pôsobenia na poste šéfdirigenta Müller naštudoval a uviedol mnoho diel kľúčového symfonického repertoáru, a to aj výnimočné opusy, ktoré boli na pultoch ŠfK len zriedkavo, alebo vôbec po prvýkrát. Takými dielami boli Sukova Symfónia Asrael, Janáčkova Sinfonietta, Mahlerova Štvrtá symfónia, Beethovenova Missa solemnis, koncertné uvedenia opier Carmen G. Bizeta, Andrea Chenier U. Giordana a ďalšie.

 „Zbyněk Müller vedie orchester od začiatku svojho pôsobenia veľmi profesionálne. Vždy využíva skúšky orchestra na maximum a vytrvalo sa snaží o čo najprecíznejšiu interpretáciu. Jeho systematická dlhodobá práca sa počas uplynulých 13 sezón odzrkadlila na zvyšovaní umeleckej úrovne, ako aj na stabilite a vyrovnaných výkonoch orchestra na domácich aj zahraničných pódiách, za čo mu veľmi ďakujeme,“ zhodnotila Lucia Potokárová a dodala: „sústredenosť, precíznosť, premyslená koncepcia, inteligencia, istota, razancia, ale aj úprimné emócie – to sú všetko atribúty Müllerovho umeleckého rukopisu, ktorý môžeme rozpoznávať v jeho dirigentskej osobnosti.“

 

Zbyněk Müller (1972, ČR)

je dirigentom Opery Národního divadla Praha a šéfdirigentom Štátnej filharmónie Košice. Hru na hoboji a dirigovanie študoval na Pražskom konzervatóriu a na Akadémii múzických umení (J. Bělohlávek). Počas štúdií dosiahol mnohé úspechy – okrem piatich prvých cien v národných súťažiach, získal 1. cenu na prestížnej medzinárodnej súťaži Concertino Praga 1989 a úspešne sa prezentoval na interpretačnej súťaži festivalu Pražská jar 1996 (2. cena a 4 ďalšie ocenenia). Pôsobil ako prvý hobojista v Národnom divadle Praha, v rokoch 1995 – 2005 zastával post sólo hobojistu Pražskej komornej filharmónie (PKF), kde začal pôsobiť aj ako dirigent. Počas dekády v PKF dirigoval množstvo koncertov na domácich i zahraničných pódiách a niekoľkokrát účinkoval ako sólista a dirigent v jednej osobe. Spolupráca s Operou ND Praha začala v roku 2000, od roku 2004 je v trvalom angažmáne. Na scéne ND dirigoval množstvo operných predstavení a spolu s ND účinkoval aj na medzinárodných operných festivaloch v Nemecku, Taliansku, Južnej Kórei, na Cypre, v Japonsku. Ako dirigent spolupracoval so Symfonickým orchestrom hl. m. Prahy FOK, Baltskou filharmóniou Gdansk, Filharmóniou Marchigiana (Taliansko), Českou filharmóniou (v r. 2001 – 2002 ako asistent šéfdirigenta V. Ashkenazyho), s PKF absolvoval v septembri 2017 turné v Číne. Rokom 2005 začala spolupráca so Štátnou filharmóniou Košice, od sezóny 2008/2009 sa stal šéfdirigentom ŠfK. So „svojím“ orchestrom uviedol množstvo významných diel svetového symfonického repertoáru a dirigoval ŠfK na koncertoch v Maďarsku, Poľsku, na turné v Nemecku (2013 a 2016) a v Číne (2014 a 2016). Od roku 2019 pôsobí ako pedagóg na pražskej Akadémii múzických umení.

Foto: Miriama Fenciková

POKYNY ku koncertu nájdete: TU.


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...