Štátna filharmónia Košice vyráža na turné

Orchester Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) v najbližších dňoch vymení svoje domáce pódium v košickom Dome umenia za scény nemeckých koncertných sál. Vo štvrtok 25. 2. vycestujú filharmonici na takmer dvojtýždňové koncertné turné do Nemecka, kde odohrajú spolu 9 koncertov pod taktovkou Zbyňka Müllera a Maroša Potokára.

 

 

 

Orchester Štátnej filharmónie Košice nekoncertuje v Nemecku po prvý krát. Vždy je to však pre nás veľká výzva hrať v tejto hudobne a kultúrne bohatej krajine, preto k týmto programovo náročným koncertom pristupujeme v príprave s maximálnou zodpovednosťou.", hovorí riaditeľ ŠfK Július Klein. Deväť koncertov s rôznym programom bude pozostávať prevažne z diel koncertného repertoáru hudby 19. storočia. Filharmonici navštívia mestá Bad Pyrmont, Lüdenscheid, Delmenhorst, Stade, Itzehoe, Emden, Uelzen, Helmstedt a Bad Münder na severozápade Nemecka.
Jadro programu tvoria tri veľké romantické symfónie a to, Schumannova tretia tzv. „Rýnska", melodicky a výrazovo rozmanitá Dvořáková šiesta symfónia a slávna „Osudová" symfónia č. 5 Ludwiga van Beethovena. Na koncertoch s orchestrom budú účinkovať až traja sólisti, mladý klavirista Chi Ho Han (1992), ktorý koncertuje od svojich 11-tich rokov. V jeho podaní na turné zaznie Griegov klavírny koncert a mol, op. 16. S klarinetistom Sergejom Eletským (1989), víťazom viacerých medzinárodných súťaží (3. Medzinárodná klarinetová súťaž v Belgickom Gente 2015, Medzinárodná súťaž Carla Nielsena v Dánsku 2013, Medzinárodná hudobná súťaž ARD v nemeckom Mníchove 2012) a súčasným prvým klarinetistom Ruského národného orchestra, košickí filharmonici naštudovali Koncert pre klarinet a orchester č. 2 Es dur, op. 74 C. M. Webera. „Tento koncert patrí k vrcholom ranoromantickej koncertantnej literatúry a medzi klarinetistami sa teší mimoriadnej popularite. V rýchlych častiach autor brilantne využíva pasážovú a rozkladovú techniku, do krajnosti uplatňuje pohyblivú dispozíciu klarinetu ako nástroja." hovorí dramaturgička ŠfK, Mária Kornuciková.
Tretím sólistom nemeckého turné je huslista Noé Inui (1985), s ktorým filharmonici koncertovali aj na svojej poslednej koncertnej šnúre v nemeckých kultúrnych centrách v roku 2013. V jeho podaní zaznie na poslednom koncerte 6. 3. v meste Bad Münder Mozartov koncert pre husle orchester č. 4 D dur, KV 211. Po tomto koncerte sa košickí filharmonici vrátia späť na Slovensko, kde ich v Dome umenia čaká Veľkonočný koncert venovaný obetiam holokaustu.

 

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...