Začína sa 61. Košická hudobná jar

Tlačová správa, 4. 4. 2016

21. apríla Štátna filharmónia Košice (ŠfK) slávnostne otvorí 61. Košickú hudobnú jar, ktorá aj tento rok ponúkne originálne projekty, zaujímavé osobnosti a neopakovateľné zážitky. Priaznivá atmosféra mesta a priateľské vzťahy privedú do metropoly východu renomovaných umelcov ako je operná diva Ľubica Vargicová, svetoznáma violončelistka Michaela Fukačová, špičkoví dirigenti Leoš Svárovský a Ondrej Lenárd. Pozvanie do Košíc prijal aj český súbor starej hudby Musica Florea a Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala z Bratislavy, ktorý v tejto sezóne oslavuje 55. výročie svojho založenia. „Pozoruhodná je aj programová rôznorodosť festivalu – hudba zaznie vo svojich najrozmanitejších podobách (opera, barok v štýlovej interpretácii, jazz, prepojenie dramatického umenia a hudby, vokálno-symfonické dielo...)." hovorí dramaturgička ŠfK, Mária Kornucíková. 

 


Otvárací koncert 60. Košickej hudobnej jari s Eugenom Indjićom a Zbyňkom Müllerom. 

   Prvý z festivalových symfonických koncertov zaznie pod taktovkou hlavného hosťujúceho dirigenta ŠfK Leoša Svárovského. V interpretácii Ľubice Vargicovej, poprednej sólistky opery SND, zaznejú v koncertnej sále Domu umenia skvostné operné árie, ktoré sa svojou náročnosťou vymykajú bežnému koncertnému repertoáru. Spojenie vynikajúcich interpretov s pútavým programom je prísľubom nezabudnuteľného umeleckého zážitku. Druhý symfonický koncert je veľkým návratom charizmatického dirigenta Ondreja Lenárda do Košíc. Beethoven a Čajkovskij pod jeho taktovkou 28. apríla ponúknu pôsobivý romantický program, v ktorom príležitosť dostane aj vynikajúci český huslista Jan Mráček, už dnes patriaci k najväčším a najsľubnejším husľovým talentom mladej generácie v susednej republike. Pod taktovkou nemenej talentovaného bulharského dirigenta Konstantina Dobroykova zazneli s veľkým úspechom v Dome umenia raritné diela i známe symfonické opusy. Festival Košická hudobná jar opäť ponúka priestor aj na uvedenie menej hrávaných, avšak o to zaujímavejších diel. Kombinácia špičkového dirigenta a unikátneho programu však nebude jediným lákadlom koncertu 5. mája, na ktorý pozvanie prijala aj Michaela Fukačová, patriaca k svetovej interpretačnej elite. V jej podaní na festivale zaznie krásny neskororomantický koncert pre violončelo a orchester od Edwarda Elgara. Záver 61. ročníka Košickej hudobnej jari 12. mája bude opäť patriť veľkolepému dielu, tentoraz až strhujúcemu Stabat Mater operného velikána G. Rossiniho. Maďarský zbor Kardinála Mindszentyho z Miškolca, štyria sólisti a orchester ŠfK pod taktovkou svojho šéfdirigenta, Zbyňka Müllera slávnostne ukončia košický medzinárodný hudobný festival. Stabat Mater je napriek Rossiniho pragmatizmu, dielom s veľkou dávkou emočného záberu a duchovného ponoru. Na hudobnej jari zaznie vo výnimočnom medzinárodnom slovensko-česko-poľsko-maďarskom obsadení.
    Rok 2016 patrí slovenskej hudbe a Košická hudobná jar patrí medzi podujatia, ktoré reflektujú Rok slovenskej hudby, čomu ŠfK prispôsobila aj koncepciu festivalu a k spolupráci prizvala viacerých vynikajúcich slovenských umelcov. K nim patrí sláčikové kvarteto LenART Quartet, ktorého hráči sú zároveň členmi orchestra ŠfK. V ich interpretácii zaznie 25. 4. v priestoroch Východoslovenskej galérie hudba Antonína Dvořáka, Josepha Haydna či domáceho skladateľa Adriána Harvana. V podaní súboru starej hudby Musica Florea sa započúvame 26. 4. do – vo svojej dobe – priekopníckych kompozícii Antonia Vivaldiho. Festivalovým literárno-hudobným večerom si 3. 5. v Dome umenia pripomenieme 400. výročie úmrtia svetového literárneho velikána Williama Shakespeara, ktorého život a dielo pútavým spôsobom priblížia herci Alexander Bárta, Peter Cibula, Dominika Kavaschová, Ľubo Juhás a lutnista Miloslav Študent. V historických priestoroch Východoslovenskej galérie zaznie aj druhý komorný koncert tohtoročnej hudobnej jari. Klavírne duo v Košiciach dobre známych umelcov Stanislava Zamborského a Dany Šašinovej ponúkne 9. 5. virtuózny program zostavený z neobvyklej štvorručnej klavírnej literatúry. Posledný z komorných koncertov 10. 5. bude patriť špičkovému slovenskému ansámblu – Slovenskému komornému orchestru Bohdana Warchala. Pútavá dramaturgia ich koncertu ponúkne diela W. A. Mozarta, A. Dvořáka, J. Suka ale i Romana Bergera.
   Podobne ako po minulé roky, sú aj tento rok súčasťou festivalu zaujímavé sprievodné podujatia, výstava obrazov akademického maliara Miroslava Radevu (21. 4. – 12. 5.) a operné premiéry ŠD Košice (13. 5.). "Spoločným menovateľom všetkých podujatí Košickej hudobnej jari bude nepochybne možnosť prekročiť hranice každodennej všednej reality." dodáva Mária Kornucíková.
 

Mariana Lechmanová

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...