Hosťovanie Maďarskej národnej filharmónie Budapešť v Košiciach

"Rok maďarskej slobody" Na pamiatku revolúcie v roku 1956.

 

K skutočne mimoriadnym udalostiam aktuálnej 48. sezóny Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) patrí hosťovanie špičkového, svetovo uznávaného hudobného telesa – Maďarskej národnej filharmónie z Budapešti 21. novembra v Dome umenia. Výsledkom vzájomnej spolupráce Štátnej filharmónie Košice, Generálneho konzulátu Maďarskej republiky v Košiciach a organizácie Müpa Budapest je koncert Maďarskej národnej filharmónie v Košiciach, jedinom slovenskom meste, v ktorom sa tento najvýznamnejší orchester v Maďarsku predstaví v rámci svojho poľského turné organizovaného v súvislosti s pamätným rokom.


Pri príležitosti 60. výročia maďarskej revolúcie v roku 1956 Maďarská národná filharmónia uskutoční s podporou Pamätnej Komisie ´56 koncertnú šnúru v mnohých európskych krajinách. Týmito slávnostnými koncertmi chcú organizátori spoločne prispieť k spomienke na udalosti revolúcie a vzdať hold hrdinom, ktorí sa vzopreli komunistickej diktatúre a svojim postojom sa stali príkladom pre dnešnú generáciu.

Viac než 90-ročná história Maďarskej národnej filharmónie zahŕňa hosťovanie tohto vedúceho telesa na najvýznamnejších dejiskách a festivaloch po celom svete, vrátane Avery Fisher Hall v New Yorku, Suntory Hall v Tokyu, Birmingham Symphony Hall, Megaron v Aténach, Bozar Centre v Brusseli, Enescu Festival v Rumunsku, Festival de Colmar vo Francúzsku a na medzinárodnom hudobnom festivale na Kanárskych ostrovoch. Dôležitou kapitolou vo svojom vývoji orchester prešiel od 1997, kedy sa stal hlavným hudobným riaditeľom dirigent a klavirista Zoltán Kocsis, ktorého nedávna smrť zasiahla celú hudobnú obec. Počas posledných 15 rokov, pod jeho umeleckým vedením odohral orchester viac ako 300 koncertov v zhruba 40 krajinách sveta a neustále sa vracia ako hosť do Francúzska, Japonska, Nemecka, Rumunska, Španielska, Slovenska a Slovinska. Nedávno tiež vystupoval na Beethovenovom festivale v Bogote, v Istanbule, Južnej Kórei. V rámci sezóny 2016-2017 odohrá znovu koncerty v Rumunsku, Japonsku, Poľsku, Španielsku, Číne a na Slovensku.



V metropole východu sa filharmonici z Budapešti predstavia slovensko – maďarským programom. Na úvod večera zaznejú Tance z Galanty skladateľa, pedagóga a vášnivého zberateľa ľudových piesní Zoltána Kodályho, čestného občana mesta Galanta. So zberom ľudových piesní, aj tých slovenských, je späté meno ďalšieho významného maďarského skladateľa, slávneho Bélu Bartóka, ktorého tvorba predstavuje dôležitú súčasť repertoáru Maďarskej národnej filharmónie. Na koncerte v košickom Dome umenia sa predstavia s jeho Koncertom pre orchester. Sólistom večera bude maďarský klavírny virtuóz Dávid Báll, ktorý bol už ako 12-ročný, mimoriadne nadaný žiak prijatý na Hudobné konzervatórium Bélu Bartóka v Budapešti. Ten sa nám predstaví v bravúrnom Klavírnom koncerte č. 1 Es dur F. Liszta. Večer pod taktovkou renomovaného dirigenta Jánosa Kovácsa ponúka nielen špičkové interpretačné výkony, ale aj u nás menej hrávaný program prepojený s maďarskou kultúrou, ktorá si v týchto dňoch pripomína 60 rokov od uplynutia násilne potlačeného ľudového povstania. Spomienke na maďarskú revolúciu v roku 1956 je venované celé turné Maďarskej národnej filharmónie. 

 

21. november 2016 o 19:00 hod, Dom umenia
Maďarská národná filharmónia Budapešť
János Kovács, dirigent
Dávid Báll, klavír
Z. Kodály: Tance z Galanty
F. Liszt: Koncert pre klavír a orchester č. 1 Es dur
B. Bartók: Koncert pre orchester

Tlačová správa 14. 11. 2016

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...