Košická hudobná jar plná objavnosti

11. 4. 2017

Najväčší medzinárodný festival vážnej hudby v regióne privedie do Košíc popredné osobnosti slovenského i zahraničného hudobného sveta. Dramaturgia festivalu sa tento rok ponesie v znamení objavnosti, ale aj návratov známych umelcov. „Tohtoročná ponuka pozostáva z viacerých jedinečných projektov, okrem skvostov klasickej hudby ponúkneme návštevníkom šansón, operu, hudbu 17. storočia v štýlovej interpretácii, renesančnú i súčasnú hudbu 21. storočia. Mnohé diela zaznejú v Košiciach po prvýkrát." približuje dramaturgička Štátnej filharmónie Košice, Mária Kornucíková.

Úvodný koncert festivalu bude kombináciou skvelých interpretačných výkonov a unikátneho programu. Nekonvenčnosť Otváraciemu koncertu dodáva predovšetkým uvedenie monumen- tálnej a mimoriadne náročnej symfónie Asrael českého majstra Josefa Suka, ktorá pod taktovkou šéfdirigenta ŠfK, Zbyňka Müllera zaznie 27. apríla v Košiciach po prvýkrát. Po prvýkrát sa v Košiciach predstaví aj česká „Edith Piaf", skvelá muzikálová a šansónová speváčka Radka Fišarová, ktorá spolu s Aliaksandrom Yasinským a jazzovým kvartetom Jazz4 ponúkne 4. mája večer plný chytľavých populárnych melódií vo vynikajúcich orchestrálnych aranžmánoch. Na festivale KHJ zažiaria aj hviezdy operného sveta, objav sezóny 2015/2016 Veronika Holbová a sólistka Deutsche oper Berlin, Jana Kurucová, ktorá sa po mnohých úspechoch v zahraničí, po prvýkrát predstaví aj v Košiciach. Pred orchester ŠfK sa v tento jedinečný večer 11. mája s názvom "Bel Canto" postaví taliansky maestro Paolo Gatto.

Štvrtý symfonický kon- cert festivalu Košická hudobná jar uvedie na domácom pódiu ŠfK najvýznamnejšie symfo- nické dielo Franza Liszta – Faustovskú symfóniu, ktorá v Košiciach zaznie po 15. rokoch. V interpretácii skvelého bulharského dirigenta Yordana Kamdzhalova, bude jej uvedenie určite patriť k vrcholným momentom tohtoročného festivalu. V prvej polovici koncertu 18. mája privíta ŠfK na pódiu dvoch medzinárodne uznávaných klaviristov – Eugena Indjića a Mariána Lapšanského, ktorí spoločne odohrajú Poulencov Koncert pre dva klavíry. Záver festivalu bude netradične patriť Symfonickému orchestru Miškolc. Orchester pod vedením svojho šéfdirigenta Tamása Gála uvedie 24. mája v spolupráci so zbormi Collegium Technicum a Nostro Canto prvú operu Giaccoma Pucciniho Le Villi. S týmto dielom majstra talianského verizmu sa v Košiciach zoznámime po prvýkrát a to v podaní sólistov Beatrix Fodor, Jánosa Bándiho a Mariána Lukáča.

Na festivale Košická hudobná jar pravidelne hosťujú okrem sólistov aj medzinárodne uznávané hudobné telesá. Medzi ne patrí aj slávny Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý sa 2. mája predstaví festivalovému publiku po prvýkrát. Sólistkou ich koncertu v Dóme sv. Alžbety bude sopranistka Miriam Garajová. V sakrálnych priestoroch zotrvá aj komorný koncert 9. mája. V Seminárnom kostole sa rozozvučia historické nástroje, súbor In Cordis Ensemble ponúkne dobovú interpretáciu vznešenej barokovej hudby. Prestížne Kodályovo kvarteto sa počas svojej viac než 50-ročnej histórie predstavilo takmer na všetkých kontinentoch. Na festivale KHJ si ich majstrovstvo môžu návštevníci vychutnať po prvýkrát, a to v priestoroch Východoslovenského múzea 16. mája. Po prvýkrát sa Košická hudobná jar presunie aj do priestorov Košickej Tabačky/Kulturfabrik, kde sa predstaví Varšavské zoskupenie 10 violončelistov Cellonet, ktorý tvoria poprední sólisti a laureáti medzinárodných súťaží pod vedením Andrzeja Bauera.


Sprievodnými podujatiami festivalu bude predstavenie Štátneho divadla Košice – premiéra opery Víly Richarda Wagnera a Galéria Andrej Smolák zorganizuje v Dome umenia výstavu obrazov Viktora Tichonova z Bieloruska. Jeden z najvýznamnejších medzinárodných hudobných festivalov na Slovensku ponúka návštevníkom metropoly východu opäť množstvo zaujímavých podujatí rôzneho žánru, stačí si len vybrať.

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...