51. Koncertná sezóna Štátnej filharmónie Košice

Po veľkolepej 50. koncertnej sezóne vstupuje Štátna filharmónia Košice (ŠfK) do novej etapy. Po generačnej výmene na vedúcich postoch inštitúcie a mesiacoch príprav je nové vedenie pripravené ponúknuť milovníkom klasického umenia desiatky pútavých koncertov. „Keďže príprava každej koncertnej sezóny si vyžaduje minimálne ročný predstih, jej priebeh som viedla ešte ako námestníčka a dramaturgička. Koncepcia novej sezóny, teda plynule nadväzuje na predchádzajúcu jubilejnú koncertnú sezónu.“ približuje riaditeľka ŠfK, Lucia Potokárová.


Odvážnejšia dramaturgia
V programe 51. koncertnej sezóny v Košiciach sa popri tradične obľúbených skladateľoch objavia aj menej známe mená ako Ludvig Irgens-Jensen, Carl Nielsen, či André Jolivet. K raritám patria aj technicky mimoriadne náročné sólové koncerty ku ktorým patria klavírne koncerty ruských skladateľov Alexandra Skriabina a Sergeja Rachmaninova, husľový koncert maďarského skladateľa Bélu Bartóka i Metamorfózy pre 23 sólo sláčikových nástrojov Richarda Straussa. Vzdelávanie a rozširovanie obzorov košického publika patrí k dlhodobým víziám filharmónie. Ponuka koncertov reflektuje hudbu starších období, obľúbených velikánov, ale tiež novšiu hudbu 20. storočia Na pestrý výber skladateľov nadväzuje aj pôsobivé portfólio umelcov, ktorí zavítajú do Košíc. Spomedzi dirigentských osobností nepochybne zaujme mladá a mimoriadne úspešná nórska dirigentka Tabita Berglund, 28-ročný nemecký dirigent, ktorý debutoval s London Symphonic orchestra Niklas Benjamin Hoffmann alebo švajčiarsky dirigent a flautista Kaspar Zehnder, ktorý sa v Košiciach predstaví v júni 2020. Štátna filharmónia Košice sa dlhé roky snaží podporovať mladých domácich umelcov, v programe aktuálnej sezóny sa zaskvejú vychádzajúce slovenské hviezdy ako sopranistka Slávka Zámečníková, klavirista Miloš Biháry, či violončelista Ján Bogdan. „Cieľom aktuálnej sezóny je nadviazať na kvalitatívny rozvoj orchestra a prinášať tak poslucháčom výnimočné dramaturgické kombinácie v podaní mimoriadnych interpretov, nevyhýbajúc sa ani tým najnáročnejším opusom a postupne tak dosiahnuť vysokú konkurencieschopnosť orchestra v slovenskom i medzinárodnom meradle.“, pokračuje riaditeľka Lucia Potokárová.

Osudová na úvod
Okrem programovej a interpretačnej pestrosti filharmonici reflektujú aj dôležité výročia. Rok 2020 bude vo svete klasickej hudby patriť výročiu narodenia jedného z najväčších hudobných géniov Ludwigovi van Beethovenovi. Aj preto sa v programovej ponuke 51. koncertnej sezóny v Košiciach objaví viacero jeho diel. Hneď na úvodnom koncerte zaznie 9. októbra Beethovenova kultová 5. symfónia známa aj ako „Osudová“ pod taktovkou šéfdirigenta ŠfK, Zbyňka Müllera.
Obľúbenou tradíciou sa vo filharmónii stali vždy vypredané vianočné a novoročné koncerty, po ktorých je dopyt už teraz v septembri. „Pre veľký záujem publika sme sa rozhodli ponúknuť viac termínov a programov vianočných koncertov a po pozitívnych ohlasoch na našu minuloročnú novinku, aj Nový rok 2020 oslávime koncertom presne 1. januára.“Filharmónia nezabúda aj na svojich najmenších poslucháčov, pre ktorých sú pripravené koncerty pre mládež v réžii Gabriela Rovňáka a Martina Vaneka. Dvere koncertnej sály Domu umenia sú otvorené aj pre rodičov s ich ratolesťami na mimoriadnych koncertoch pre rodiny.

Medzinárodný organový festival Ivana Sokola
Začiatok koncertnej sezóny Štátnej filharmónie Košice je už takmer päť desaťročí úzko spätý s prípravou Medzinárodného festivalu Ivana Sokola. Najstarší organový festival na Slovensku od 17. septembra do 3. októbra 2019 privíta významných organových virtuózov z Nemecka, Maďarska, Slovenska a Rakúska. Rudolf Müller, Ágoston Tóka, Ján Penták a Ines Schüttengruber patria medzi aktívnych koncertných hráčov a držiteľov mnohých prestížnych ocenení. Možnosť účinkovať na tomto prestížnom organovom podujatí prijali od dramaturgičky Geru Sokol, manželky Ivana Sokola. Umelci sa okrem Košíc predstavia aj v chrámoch v Sabinove, Rožňave, Spišskej Novej Vsi a v Poprade.

 

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...