Lucia Potokárová: Prajem si pre ŠfK obdobie stability a rozvoja

Prečítajte si najnovší rozhovor s riaditeľkou Luciou Potokárovou pre časopis Hudobný život.

S činnosťou Štátnej filharmónie Košice je zviazaná od novembra 2016, keď nastúpila na pozíciu dramaturgičky, a na začiatku aktuálnej 51. koncertnej sezóny vystriedala na poste riaditeľa tejto organizácie svojho dlhoročného predchodcu Júliusa Kleina. O tom, aké výzvy a problémy, ale aj zmeny k lepšiemu čakajú košickú filharmóniu v nadchádzajúcom období, sa  redaktori časopisu Hudobný rozprávali s jej novou riaditeľkou Luciou Potokárovou.

Ako nová riaditeľka ŠfK máte za sebou už polovicu 51. koncertnej sezóny. Čo bolo pre vás zatiaľ najväčšou výzvou, aké problémy ste už museli riešiť?
Je to pre mňa veľmi intenzívne obdobie. Z umeleckého a emočného hľadiska som za ten krátky čas prežila veľa krásnych dojmov a momentov, či už z koncertov nášho abonentného radu, alebo z mimoriadne úspešného vystúpenia ŠfK v berlínskom Konzerthause. V čase odchodu môjho predchodcu odišlo do dôchodku viacero dôležitých spolupracovníkov z manažmentu aj ekonomického oddelenia, a tak mojou hlavnou úlohou bolo a sčasti ešte aj je personálne obsadenie.
Vedenie Filharmónie ste prebrali takmer po tridsaťročnom pôsobení Júliusa Kleina na riaditeľskom poste. V čom bude vaša vízia kontinuitou a v čom bude, naopak, odlišná? Aká je vaša predstava o ŠfK povedzme o päť alebo desať rokov? Takmer po tridsaťročnom pôsobení môjho predchodcu, pána Júliusa Kleina, vnímam kontinuitu najmä v nadviazaní na kvalitatívny rozvoj orchestra. Dnes je ŠfK garantom systematického koncertného života v Košiciach, je súčasťou kultúry regiónov Slovenska. Reprezentuje koncertné umenie doma i v zahraničí a spĺňa podmienky a vysoké nároky na prijímanie hosťujúcich umelcov zo zahraničia. Má významné kultúrno­spoločenské, estetické aj výchovné poslanie. Odlišnosť môjho riadenia po takom krátkom čase nedokážem charakterizovať aj vzhľadom na to, že som v organizácii pôsobila od novembra 2016 ako dramaturgička aj námestníčka umeleckej prevádzky, a tak som viaceré svoje predstavy už začala realizovať – posun v dramaturgickej koncepcii, ktorá je odvážnejšia, objavnejšia a pestrejšia, posun v angažovaní nových vynikajúcich hosťujúcich umelcov zo Slovenska i zahraničia, budovanie publika, nová vizuálna identita ŠfK... Kde vidím, alebo akú vidím Štátnu filharmóniu Košice o päť rokov? Prajem si, aby sme bez väčších kompromisov aj naďalej dokázali napĺňať svoje poslanie – na vysokej úrovni šíriť hudobné umenie. Prajem si pre nás obdobie stability a rozvoja.


Fungovanie Filharmónie dobre poznáte zo svojej predošlej pozície dramaturgičky. Pripravujete nejaké výrazné inovácie aj v oblasti dramaturgie?
Chceme prinášať poslucháčom výnimočné dramaturgické kombinácie v podaní mimoriadnych interpretov, nevyhýbajúc sa ani tým najnáročnejším opusom a postupne tak dosiahnuť vyššiu konkurencieschopnosť orchestra v slovenskom i medzinárodnom meradle. Mojou víziou je neustále sa zlepšovať a poskytovať našim návštevníkom čo najkvalitenjší zážitok a popularizovať povedomie o interpretačnom umení a Štátnej filharmónii Košice.

Plánujete aj ďalej rozvíjať cezhraničnú spoluprácu, prípadne ju ešte rozšíriť?
Medzinárodná spolupráca je dôležitou súčasťou našej práce a je to oblasť, v ktorej naši priaznivci v posledných rokoch určite registrujú progres. Som veľmi rada, že ŠfK zaznamenáva kvalitatívny rast aj na medzinárodnej úrovni, o čom svedčí okrem iných plánovaných zahraničných ciest (Čína, Taliansko, Nemecko) aj náš debut na prestížnom pódiu berlínskeho Konzerthausu v novembri minulého roka. V sezóne máme obsadených viacero dirigentských osobností, inštrumentálnych sólistov či spevákov, ktorí s orchestrom ŠfK spolupracovali či budú spolupracovať po prvý raz: francúzska trubkárka Lucienne Renaudin Vary, maďarská huslistka Julia Pusker, fínska sopranistka Olga Heikkilä či dirigenti: Nór Christian Øland alebo Nemec Niklas Benjamin Hoffmann. Je pravda, že najväčšie zastúpenie v ponuke interpretov má Česká republika (šéfdirigent Zbyněk Müller, dirigenti Tomáš Brauner, Robert Kružík, Robert Jindra, klavirista Lukáš Vondráček a ď.), nemôžem však opomenúť slovenské interpretačné umenie, hoci je otázka smerovaná na zahraničnú spoluprácu. Na Slovensku máme množstvo vynikajúcich umelcov a v aktuálnej koncertnej sezóne s orchestrom ŠfK spolupracujú napríklad huslista Dalibor Karvay, violončelista Jozef Lupták, violista Peter Zwiebel, sopranistka Slávka Zámečníková, barytonista Dalibor Jenis či klavirista Miki Skuta. Výnimočný hudobný sviatok je pre mňa mimo abonentných a mimoriadnych koncertov ŠfK nepochybne obdobie festivalov – Medzinárodný organový festival Ivana Sokola, Festival súčasného umenia ARS NOVA, ako aj medzinárodný festival Košická hudobná jar, ktorých hlavným organizátorom je Štátna filharmónia Košice. Do programov týchto festivalov sú zaradené komorné koncerty, recitály či koncerty starej hudby s medzinárodným obsadením.

...

→ Zvyšok rozhovoru si môžete prečítať v aktuálnom vydaní časopisu Hudobný život.

Pre Hudobný život pripravil Robert Kolář.

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...