Obľúbený klavirista košického publika – Ivo Kahánek – opäť na pôde filharmónie

Štátna filharmónia Košice pozýva na symfonický koncert DVOŘÁK – BRAHMS. Pod taktovkou šéfdirigenta Roberta Jindru a v sprievode orchestra ŠFK sa opäť predstaví obľúbený klavirista Ivo Kahánek. Návštevníci si vychutnajú raritne uvádzaný Koncert pre klavír a orchester g mol Antonína Dvořáka. A práve Ivo Kahánek je na dané dielo špecialistom, o čom svedčí aj jeho nedávna nahrávka s Českou filharmóniou. V druhej časti večera odznie romantická, emotívna a hĺbavá Symfónia č. 1 c mol od Johannesa Brahmsa. Ide o skladateľove reprezentatívne dielo a poslucháč môže medzi oboma skladbami objaviť viaceré paralely. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 24. novembra o 19:00 v Dome umenia.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

 

IVO KAHÁNEK

Jeden z najpôsobivejších umelcov svojej generácie – Ivo Kahánek – je schopný behom krátkej chvíľky nadviazať citovú väzbu s publikom, čo dokáže náležite zužitkovať v skladbách od baroka po modernu. Oceňovaný klavirista je okrem iného absolútnym víťazom medzinárodnej hudobnej súťaže Pražské jaro (2004). Zlomové v jeho kariére bolo pozvanie od Symfonického orchestra BBC na vystúpenie na festivale BBC Proms v londýnskej Royal Albert Hall pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Televíziou i rozhlasom naživo prenášaný koncert bol kritikou pozitívne prijatý, čo Kahánkovi otvorilo ďalšie dvere. Napríklad, ponuku na koncertovanie s Berlínskou filharmóniou pod vedením Sira Simona Rattlea. Ivo Kahánek nahráva exkluzívne pre vydavateľstvo Supraphon Music a jeho albumy získavajú prestížne ocenenia (BBC Music Magazine Award, Cena Anděl, medzinárodná cena ICMA a i.). Na klaviristovi je pozoruhodná aj jeho pedagogická činnosť. Svoj čas a vedomosti veľmi pútavo odovzdáva mladšej generácii.

Svoj part na košickom koncerte Ivo Kahánek približuje nasledovne: „Dvořákův Klavírní koncert je jediným toho žánru ve skladatelově díle a zároveň první z jeho tří velkých instrumentálních koncertů. Je to výrazově nesmírně ambiciózní dílo, které se dá svým rozmachem přirovnat např. k Brahmsovým klavírním koncertům. Jeho ne tak časté uvádění jde zřejmě na vrub značné pianistické obtížnosti, která však není při poslechu tak zjevná jako třeba u Rachmaninova nebo Liszta, a také místy poměrně ztížené schopnosti subtilně psaného klavírního partu prosadit se zvukově proti velkému orchestru. Na druhou stranu je to právě tato kombinace vroucně romantického výrazu a zároveň vnitřní křehkosti, kterou mám na této skladbě moc rád...“

 

DVOŘÁK – BRAHMS

Jediný klavírny koncert Antonína Dvořáka prináša nóvum. Skladateľ v štylizácii sólového partu zámerne popiera dobovo ustálený kánon vyjadrovacích prostriedkov s dôrazom na oslňujúcu technickú náročnosť efektných, virtuóznych úsekov. Aj vzájomný vzťah sólového nástroja a orchestra sa vymyká zavedeným konvenciám. Klavírny part sa rovnocenne s orchestrom podieľa na rozvíjaní tematického materiálu. Dvořákovo dielo týmto poňatím pripomína klavírne koncerty Johannesa Brahmsa, pričom Brahmsov prvý Klavírny koncert d mol sa niekedy uvádza ako možná Dvořákova inšpirácia.

Vo svojej Symfónii č. 1 c mol prevzal Johannes Brahms jasnosť a koncentrovanosť Beethovenových diel, pevnú logiku konštrukcie a dokonalosť v spracovaní každého detailu, monumentálny podklad i hlbokú emocionalitu a zároveň v nej naplno využil prvky hudobného romantizmu. Symfónia prekvapuje dramatickým napätím a vášnivosťou a je považovaná za jedno z najreprezentatívnejších diel moderného symfonizmu.

Symfonický koncert A cyklu DVOŘÁK – BRAHMS sa uskutoční vo štvrtok 24. novembra o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené 9/8/7 €, lóža 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Cez portál www.navstevnik.sk sa dajú zakúpiť bez zliav.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...