Chopin & Sibelius v Dome umenia

Novembrový program zakončia v Štátnej filharmónii Košice symfonickým koncertom s názvom CHOPIN & SIBELIUS. O podujatie je veľký záujem a isto za tým stojí obľúbený Chopinov druhý klavírny koncert v podaní vyhľadávaného amerického klaviristu Andrewa von Oeyena. Druhá časť večera bude patriť severskej hudbe Jeana Sibelia. Orchester ŠFK povedie Sasha Yankevych ukrajinský dirigent pôsobiaci vo Švédsku. Koncert z abonentného cyklu A sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra 2023 o 19:00 v Dome umenia. K dispozícii sú posledné vstupenky.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<< 

Andrew von Oeyen

„Nesporné dary a extravagantne dôkladná technika akoby bez námahy.“ Takto sa vyjadrila kritika v denníku The Los Angeles Times o americkom klaviristovi Andrew von Oeyenovi. Medzinárodne uznávaný hudobník sa pre svoje bystré, elegantné umenie a brilantnú techniku etabloval ako jeden z najpodmanivejších klaviristov svojej generácie.

Od svojho debutu v 16 rokoch s Los Angeles Philharmonic predstavil Andrew von Oeyen širokú škálu koncertného a sólového repertoáru na popredných miestach po celom svete. Ako sólista vystupoval v Spojených štátoch s radom orchestrov ako Philadelphia Orchestra, San Francisco Symphony či National Symphony Orchestra. Medzinárodne účinkoval s Berlin Symphony, New Japan Philharmonic či Vancouver Symphony. Sólové recitály uviedol napríklad v londýnskej Wigmore Hall, v newyorskom Lincoln Center či Wiener Konzerthaus.

Andrew von Oeyen v Košiciach uvedie Chopinov Koncert pre klavír a orchester č. 2 f mol. „Bez ohľadu na to, koľkokrát som ho hral, vždy mi ponúka emocionálne a zmyslovo uspokojujúci zážitok. Jeho nádherné melódie v jedinečnej harmonickej scenérii – takej, ktorú si nemožno pomýliť so žiadnym iným skladateľom – vrhajú zvláštne kúzlo. Možnosti farieb sú také neobmedzené ako sú rozmanité a zložité samotné emócie,“ uvádza klavirista a dopĺňa, že dielo je pre neho stále výzvou a vníma ho ako vzrušujúce a svieže. Andrew von Oeyen zároveň uznáva Chopina za to, že natoľko emocionálne hlboké dielo dokázal skomponovať vo veku 20 rokov.

Sasha Yankevych

Mladý ukrajinský dirigent Sasha Yankevych svoj horlivý a ohnivý temperament vyvažuje citlivosťou a muzikálnosťou. Po absolvovaní hudobného vzdelania v Poľsku nastúpil do Štátnej opery vo Varšave a Opery v Zürichu. Pôsobil aj ako korepetítor a asistent dirigenta v Kráľovskej švédskej opere v Štokholme. Yankevych v súčasnosti dokončuje magisterský diplom z dirigovania na Kráľovskej švédskej hudobnej akadémii a bol menovaný za nového dirigenta nemeckého rozhlasového orchestra NDR Elbphilharmonie Orchester. Diela, čo odznejú na košickom koncerte pod jeho taktovkou, sú mu veľmi blízke: „Keďže som sám klavirista a študoval som hru na klavíri v srdci Poľska, Chopinovu hudbu som mohol počuť všade. Každý deň sme boli obklopení jeho umeleckými dielami a takmer sme ich ´nasávali´ zo vzduchu. Pre mňa osobne je tento koncert skvelým príkladom Chopinovej mladosti a ohňa, jeho temperamentu a túžby po spontánnosti, hlbokej citlivosti a poézie,“ približuje Sasha Yankevych svoj pohľad na Chopinov Koncert pre klavír a orchester č. 2 f mol.

Medzi spomínaným koncertom Fryderyka Chopina a Symfóniou č. 7 C dur od Jeana Sibelia vidí paralelu v tom, že obaja skladatelia boli inšpirovaní fantáziou a improvizáciou. „Sibelius chcel svoju poslednú symfóniu nazvať ´Symfonickou fantáziou´, čo z nej urobilo unikátne jednodielne dielo, ktoré nám ukazuje neuveriteľnú lásku skladateľa k prírode Fínska a jej nekonečným nádherným scenériám,“ približuje Sasha Yankevych. Na záver dodáva: „Momentálne žijem vo Švédsku, kde je príroda veľmi podobná Fínsku, cítim sa spätý s touto hudbou a hlavnou myšlienkou skladateľa. Nemôžem sa dočkať, až sa stretnem s orchestrom ŠFK, ponoríme sa do tejto hudby a spoločne ju preskúmame!“

 

Koncert z abonentného cyklu A s názvom CHOPIN & SIBELIUS sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...