Collegium Technicum oslávi 40. výročie koncertom s košickou filharmóniou

Miešaný spevácky zbor Technickej univerzity v Košiciach slávi tento rok 40 rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti pozýva Collegium Technicum pod vedením zbormajsterky Tatiany Kanišákovej na slávnostný koncert. V prvej časti koncertu odznejú diela a cappella a v druhej sa o hudobný sprievod postará orchester Štátnej filharmónie Košice. Pod taktovkou Jakuba Kleckera sa v úlohe sólistov predstavia sopranistka Michaela Várady a basista Marek Gurbaľ. Podujatie s názvom 40. výročie COLLEGIUM TECHNICUM sa uskutoční vo štvrtok 28. septembra o 19:00 v Dome umenia.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

Rozhovor s Michalom Kostelným

Za štyri desaťročia získal zbor mnoho úspechov. Spomeňme aspoň historické turné v Mexiku v roku 2007, kde uviedol 16-krát Carminu Buranu. Koncert v Auditorio Nacional v Mexico City si vypočulo 9200 návštevníkov. Collegium Technicum má na konte 23 spoluprác s univerzitnými zbormi a 205 koncertov či festivalových vystúpení v zahraničí. Vďaka dlhodobej interakcii s hudobným skladateľom Ivanom Hrušovským vzniklo 11 premiér a so Zdeňkom Lukášom z Prahy 7 premiér. Zbor mal tú česť spievať pod vedením 46 profesionálnych dirigentov. Jubilejný koncert v Košiciach približuje jeho riaditeľ Michal Kostelný.

Čo pre Vás osobne znamená Collegium Technicum?

Zborový spev ma napĺňa už viac ako polstoročie a tvorí druhú dimenziu môjho života. Collegium Technicum je generačná výpoveď mladej technickej inteligencie, ktorá jazykom hudby už štyri desaťročia obohacuje naše životy a plní kultúrnu misiu na našej Technickej univerzite v Košiciach s presahom v slovenskom kontexte. Pre mňa i pre spevákov sa stal zborový spev súčasťou našich životov. Hudba oslobodzuje ducha, dáva mu už po krátkom čase nový impulz. Aj po náročnom dni večerná skúška zresetuje celý deň. Hudba vytváraná len ľudským hlasom je terapia s pridanou hodnotou, spája intelekt s novým zvukovým objavovaním a v konečnom výsledku spravidla vytvára upokojujúci pocit pohody a radosti. Collegium Technicum je klub skvelých amatérskych speváckych osobností, čo sa stretávajú s hudbou od detstva. Teším sa na tieto stretnutia, prinášajú stále jedinečnosť, ktorá postupne smeruje na hudobné pódium. A tam sa chceme podeliť s našimi poslucháčmi o nádhernú hudobnú emóciu potrebnú pre život.

Priblížili by ste jednotlivé diela koncertu 40. výročie Collegium Technicum?

Na jubilejnom koncerte zaznejú len skladby, čo boli zboru Collegium Technicum a jeho dirigentke venované, resp. ich zbor premiéroval. Koncert uvedieme dvoma časťami z Hrušovského Missa pro iuventute – Gloria a Agnus Dei. Skladby patrili k najúspešnejším na medzinárodných festivaloch a súťažiach a priniesli nám najvýznamnejšie víťazstva a ocenenia.

Z tvorby Zdeňka Lukáša zaznejú dve diela.

Prvá skladba napísaná pre náš zbor na Medzinárodný festival IFAS 1990 v Pardubiciach Magna est vis veritatis – Veľká je sila pravdy a posledná, ktorú venoval autor k 20. výročiu založenia zboru Collegium Technicum Angelum pacis Michael – Anjel pokoja Michael. Tieto zborové kompozície majú v súčasnosti mnohé interpretácie vyspelých, najmä univerzitných zborov v Európe, ale aj na americkom kontinente, v Austrálii aj na Novom Zélande.

Čím je inšpirovaná skladba Juraja Hatríka?

Skladba Juraja Hatríka V domu Otca mojevo je napísaná na ruský biblický text z hudobnej drámy Čierny mních podľa novely A. P. Čechova. Je venovaná pani dirigentke Tatiane Kanišákovej.

Prvú časť koncertu uzavrie premiéra Ľubice Čekovskej. Čím je skladba výnimočná?

A cappela časť koncertu uzavrie premiéra zborového Triptychu Ľubice Čekovskej na texty básní Milana Rúfusa: Modlitba za Slovensko, A napokon láska, Závet. Skladateľka ho skomponovala k 40. výročiu Collegium Technicum.

Po prestávke sa ku Collegium Technicum pridá aj orchester Štátnej filharmónie Košice. Odznie skladba Contagio amoris – Dotyky lásky, ktorú skomponoval Norbert Bodnár na poéziu starorímskeho básnika Gaia Valeria Catullusa.

Tretíkrát v histórii so Štátnou filharmóniou Košice uvádzame po dvadsiatich rokoch od premiéry kompozíciu košického skladateľa a priateľa Collegium Technicum Norberta Bodnára. Verše, ktoré vznikli polstoročie pred Kristom, obdaril nákazlivou hudbou a už premiérové naštudovanie zbormajstrom Karolom Petróczim bolo úspešné. Tešíme sa, že budeme môcť spolupracovať prvýkrát s dirigentom Národního divadla Brno Jakubom Kleckerom. Je to pre zbormajsterku a zbor veľká výzva. Verím, že s našimi priateľmi sólistami opery Národného divadla Košice Michaelou Várady a Marekom Gurbaľom úspešne odprevadíme Collegium Technicum do piatej dekády jeho nepretržitej existencie.

Mimoriadny koncert sa uskutoční vo štvrtok 28. septembra o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 € – zľavnené 8/7/6 € – lóža 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...