Februárové zážitky so Štátnou filharmóniou Košice

Najbližšie koncerty Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) ponúknu v metropole východu lákavé programy a zaujímavých interpretov. Azda najočakávanejším z koncertov je už takmer vypredaný operný galavečer s Daliborom Jenisom. 

Prvý z februárových koncertov ŠfK nepochybne spája zaujímavých umelcov i program,  ktorý je zostavený z bravúrnych diel dvoch ruských velikánov. Monumentálnu Slávnostnú predohru 1812 P. I. Čajkovského netreba zvlášť predstavovať.  Veľkolepé hymnické tóny francúzsko-ruského boja ozývajúce sa za dunenia delových sálv patria k obľúbeným momentom koncertných pódií . Slnko, jas, talianska modrá obloha sa zračí v rozžiarených tónoch Talianskeho capriccia. Obdobnej popularite sa dlhé roky teší aj druhý klavírny koncert Sergeja Rachmaninova, ktorý je z jeho odkazu pravdepodobne  najpopulárnejší. Obecenstvo strháva svojím pátosom, lyrikou i bohatstvom melódií a virtuóznych figurácií. Náročného klavírneho partu sa v ňom zhostí mladý slovenský klavirista Miloš Biháry, dirigentskej taktovky sa ujme mladý český dirigent Robert Kružík.

Spojenie nesmrteľnej tvorby Giuseppe Verdiho a charizmatického umelca Dalibora Jenisa je prísľubom skvelého galakoncertu. Ak sa navyše taktovky ujme skúsený a renomovaný dirigent akým je Martin Leginus, niet divu, že koncert Štátnej filharmónie Košice je vypredaný. Slovenský barytonista Dalibor Jenis, uznávaný za svoj „hlboký a plný hlas“, spieval popredné úlohy v operách V. Belliniho, G. Rossiniho, W. A. Mozarta a G. Verdiho v najvýznamnejších svetových operných domoch. Košickému publiku sa 13. februára predstaví  v známych áriách Renata z opery Maškarný bál, Rodriga z opery Don Carlo, Nabuchodonozora z Nabucca, Macbetha z rovnomennej opery Macbeth a iných.
 

Netradičným sólistickým obsadením zaujme tretí februárový koncert, na ktorom sa má 20.februára možnosť zaskvieť francúzska trubkárka Lucienne Ranaudin Vary. Koncert pre trúbku a orchester francúzskeho dirigenta a skladateľa Henri Tomasiho patrí k ojedinelým koncertantným opusom pre tento dychový nástroj, ktorý býva doménou  skôr silnejšieho pohlavia. Zaiste bude osviežujúcim zážitkom vypočuť si tento raritný kus pre trúbku a orchester v podaní mladej francúzskej interpretky. Pod taktovkou medzinárodne uznávaného Jiřího Rožeňa v tento večer zaznie aj podmanivé uchopenie krás tatranskej prírody Vítězslavom Novákom v jeho symfonickej básni V Tatrách a dnes  populárna, jediná Symfónia  d mol Césara Francka.

 

V roku 2020 si mnohí umelci a inštitúcie pripomínajú 250. výročia narodenia velikána Ludwiga van Beethovena. Do „osláv“ sa zapája aj Štátna filharmónia Košice, ktorá na koncerte 27. februára uvedie jeho menej hrávaný Trojkoncert pre husle, violončelo, klavír a orchester C dur. V náročných, avšak interpretačne o čosi menej vďačných sólových partoch sa predstaví Dvořákovo trio v zložení  Ivo Kahánek, Jan Fišer a Tomáš Jamník. Na rozdiel od revolucionára Beethovena sa Jean Sibelius do dejín zapísal ako zarytý tradicionalista, ktorý tvorivo rozvíjal odkaz svojich predkov, medzi inými aj samotného Beethovena. Z jeho tvorby po čase zaznie na pódiu Domu umenia v Košiciach vysoko oceňovaná a obľúbená Symfónia č. 5 Es dur, op. 82 a spolu s orchestrom ŠfK ju naštuduje šéfdirigent Zbyněk Müller.

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...