Film Zem spieva v sprievode Štátnej filharmónie Košice a Lúčnice

Do košického Domu umenia prichádza nevšedný projekt, ktorý spája kinematografiu, orchestrálnu hudbu a zborový spev s folklórnymi prvkami. Na podujatí Karol Plicka: Zem spieva návštevníci zhliadnu prvý slovenský celovečerný dokument so živou muzikou. O hudobný sprievod sa postarajú orchester Štátnej filharmónie Košice, Spevácky zbor Lúčnica a tenorista Titusz Tóbisz pod vedením dirigenta Martina Leginusa. Veľkolepá óda na autentický folklór sa uskutoční v piatok 22. apríla o 18:00 v Dome umenia.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Unikátny dokument

Koncert sa koná pri príležitosti 100. výročia Kina Úsmev a storočnice slovenskej kinematografie. Etnografický dokument Zem spieva zachytáva reálie Slovenska tridsiatych rokov 20. storočia a zaznamenáva dôležitý kolobeh života slovenského ľudu. Autorom námetu a režisérom bol Karol Plicka, ktorému sa v roku 1933 podarilo úspešne zavŕšiť pokusy o vznik slovenského dokumentárneho filmu. Aj vďaka poetickému zachyteniu slovenskej krajiny, citlivému prístupu ku dokumentácii slovenských tradícií a folklórnym motívom je film považovaný za majstrovské dielo. Ide o umelecky komponovaný záznam ľudových tradícii, hier, obradov, tancov a slávností v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch. Vo svojej dobe bol unikátny a úplne odlišný od vtedajšej tvorby. Zásluhu na hudobnej zložke filmu nesie skladateľ a dirigent František Škvor, ktorý pracoval s motívmi typickými pre východné Slovensko, čím nielen priblížil hudobné tendencie nášho regiónu, ale povýšil dokument na zvukové dielo.

Vrelé reakcie publika

Projekt Zem spieva vznikol na objednávku Viva Musica! festivalu v roku 2017. Dirigentsky sa ho ujal Martin Leginus: „Keď ma v roku 2017 prizval Matej Drlička dirigovať na festival Viva Musica! hudbu k živej projekcii filmu Karola Plicku Zem Spieva, priznám sa, že som film dovtedy nepoznal. Tento projekt je pre mňa nezabudnuteľný z viacerých dôvodov. Ide o prenádherný poetický film, ktorý napriek svojmu veku (90 rokov od jeho vzniku) nestráca nič na svojej kráse. Nepamätám si vrelšie prijatie od publika, než aké sa nám dostalo v ten festivalový večer, keď sme film uviedli so živým sprievodom orchestra. Zároveň to bola nesmierna výzva, keď máte doslova len jeden pokus trafiť sa do obrazu filmu. Ani sa mi nesnívalo, že tento projekt budem môcť dirigovať vo svojom rodnom kraji v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice a so Speváckym zborom Lúčnica. Všetkých srdečne pozývam. Je to výnimočný film a už teraz sa teším na jeho projekciu.“

Štátna filharmónia Košice koncert pripravila v spolupráci s Kinom Úsmev a Slovenským filmovým ústavom, jeho realizáciu finančne podporil Audiovizuálny fond. Súčasťou podujatia je aj komorná výstava Karol Plicka vo foyeri Domu umenia pred koncertnou sálou. Návštevníkom ponúka nahliadnuť do poetických obrazov etnografa a ľudovej kultúry na Slovensku v 20. rokoch 20. storočia. Výstavu pripravilo Východoslovenské múzeum v Košiciach, ktoré tento rok oslavuje 150 rokov.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

 


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...