Historicky poučená interpretácia pod taktovkou Vojtěcha Spurného

Koncert Štátnej filharmónie Košice s názvom VAŇHAL – DITTERS – MOZART sa programovo vymyká spomedzi ostatnej produkcie v aktuálnej sezóne. Do Košíc totiž prichádza dirigent Vojtěch Spurný – odborník na historicky poučenú interpretáciu. Orchester ŠFK tak čaká netradičná výzva a návštevníkov nevšedný zážitok. Na koncerte odznie Symfónia C dur známa ako „Jupiterská“ od Wolfganga Amadea Mozarta a Symfónia A dur od Jana Křitela Vaňhala. Sólistom večera bude mladý hudobník, skladateľ a dirigent Indi Stivín. Uvedie Koncert pre kontrabas a orchester č. 2 Es dur od Karla Dittersa von Dittersdorf. Koncert B cyklu sa uskutoční 2. februára 2023 o 19:00 v Dome umenia. Podujatiu budú predchádzať verejná generálka o 10:00 a predkoncertné stretnutie s lektorom dramaturgie Petrom Katinom a hosťami o 18:00 v Malej sále.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

Odbočka z koncertnej rutiny

Štátna filharmónia Košice sa snaží na jednotlivé projekty vyberať odborníkov v danej oblasti, pretože si stále kladie za cieľ zvyšovať aj kvalitu orchestra. Dirigent Vojtěch Spurný je špecialista na historicky poučenú interpretáciu. A práve týmto štýlom odohrá orchester ŠFK koncert VAŇHAL – DITTERS – MOZART začiatkom februára v Dome umenia.

Viac približuje Vojtěch Spurný: „Je vždy zajímavou výzvou uplatnit při nastudování programu některé principy tzv. historicky poučené interpretace, zvláště jedná-li se o těleso, které se tomuto interpretačnímu stylu dlouhodobě nevěnuje. Jde vlastně v prvé řadě o to, zda hudebníci mají chuť opustit „vyšlapané cestičky“ a třeba i trochu experimentovat a zkusit něco, nač vůbec nejsou zvyklí. Rozhodně se to neobejde bez dobré vůle a výsledek může být v pozitivním smyslu překvapivý a často velmi osvěžující. Po zkušenosti z minulého hostování, které proběhlo ve velmi vstřícné atmosféře, se na tento koncert těším. Státní filharmonie Košice je vynikající orchestr a program z období vídeňského klasicismu je pro velký symfonický orchestr vždy tak trochu vybočením z ustáleného repertoáru a tedy i z běžné koncertní rutiny.“

Nešetrí nápadmi

Mladý mimoriadne nadaný hudobník, skladateľ a dirigent Indi Stivín je držiteľom Výročnej ceny OSA pre najúspešnejšieho českého hudobného skladateľa do 30 rokov. V šestnástich rokoch ako prvý kontrabasista vystúpil so svojím sólovým recitálom na festivale Pražská jar. Svoj koncert v Košiciach približuje nasledovne: „Dittersův koncert pro kontrabas mám moc rád, patří mezi to nejkrásnější, co kdy pro kontrabas vzniklo. Je to velmi výjimečné dílo, jedno vůbec z prvních pro sólový kontrabas. Autor do něj vložil jak virtuózní pasáže, tak zpěvné melodické linky, takže si v něm každý posluchač může najít to své. Já osobně mám na Dittersovi nejradši, že nešetří nápady, rozhazuje je plnými hrstmi a ani chvilku nenechá mě ani posluchače se nudit. Je to zábavné a zároveň geniální.“

Rozhovor s Indim Stivínom, ktorý poskytol Štátnej filharmónii Košice, si prečítate TU.

Abonentný koncert B cyklu VAŇHAL – DITTERS – MOZART sa uskutoční vo štvrtok 2. februára 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 10/9/8 €, zľavnené: 7/6/5 €, lóža: 14 €. Verejná generálka sa začína o 10:00 a predkoncertné stretnutie s lektorom dramaturgie Petrom Katinom a hosťami o 18:00 v Malej sále. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...