KHJ: LETTERE AMOROSE & RACHMANINOV A BRUCKNER

Koncert starej hudby a výročie Rachmaninova

Aj štvrtý festivalový týždeň Košickej hudobnej jari prinesie dve podujatia. Spojenie Ovídiovej ľúbostnej poézie a ranobarokovej hudby precítia návštevníci na komornom koncerte starej hudby Lettere amorose v synagóge na Zvonárskej ulici. Symfonický koncert Rachmaninov a Bruckner predstaví v košickom Dome umenia dvoch debutujúcich umelcov. Elektrizujúca klaviristka Zee Zee zaujme svojou interpretáciou Rapsódie na Paganiniho tému od Sergeja Rachmaninova a dirigent Eugene Tzigane podčiarkne v Brucknerovej Symfónii č. 6 duchovný rozmer.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

LETTERE AMOROSE

16. 05. 2023 / Synagóga Zvonárska / 19:00

Komorný koncert Lettere amorose zaznie v interpretácii ansámblu Le nuove musiche, ktorý sa venuje historicky poučenej interpretácii ranobarokovej, hlavne talianskej hudby na barokových nástrojoch. Názov zoskupenia v preklade znamená „nová hudba“ a vyjadruje aj dlhodobý cieľ súboru – uvádzať historickú, ale nepoznanú či málo známu hudbu, čím je pre divákov nová. Návštevníci objavia zvuk kópií historických nástrojov ako chitarrone, resp. teorba, baroková gitara či viola da gamba.

Koncert v rámci Košickej hudobnej jari približuje vedúci ansámblu Jakub Mitrík:

„Lettere amorose sú jedinečným spojením Ovídiovej ľúbostnej poézie a ranobarokovej hudby. Hudba komponovaná v štýle ´recitar cantando´, teda spievaná recitácia, prináša širokú paletu emócií a doslova hýbe dušou poslucháča. To bolo cieľom skladateľov prvej polovice 17. storočia. Hudbou podporiť, akoby umocniť emócie nachádzajúce sa v poézii. Prežijeme spolu s nešťastnou kráľovnou Dido jej nárek za odchádzajúcim Aeneom, ktorý ju opustil.“

V synagóge na Zvonárskej ulici v Košiciach sa spolu s Jakubom Mitríkom (chitarrone / baroková gitara) predstavia Hilda Gulyás (soprán), Desireé Wöhrer (viola da gamba / lirone) a o umelecký prednes sa postará herečka Tatiana Poláková.

 

RACHMANINOV A BRUCKNER

18. 05. 2023 / Dom umenia / 19:00

Košická hudobná jar reflektuje aj 150. výročie narodenia Sergeja Rachmaninova. Tretí festivalový symfonický koncert tak prinesie Rachmaninovu Rapsódiu na Paganiniho tému v interpretácii klaviristky Zee Zee. V podaní orchestra Štátnej filharmónie Košice pod vedením dirigenta Eugena Tziganea odznie i Symfónia č. 6 A dur od Antona Brucknera.

Rapsódia na Paganiniho tému od Sergeja Rachmaninova je po formovej stránke veľmi zaujímavé dielo. Ide o cyklus 24 variácií vychádzajúcich z Paganiniho populárneho husľového Capriccia a mol, z diela veľakrát využívaného a rozličnými skladateľmi upravovaného. Titul rapsódia však naznačuje, že autor sa presne nedrží vykonštruovanej a pevne stanovenej formy variácií, ale dodáva dielu voľnejší a epický charakter. Hudbu charakterizuje jasná klavírna faktúra, jednoduchosť harmonických inštrumentálnych prostriedkov a isté asketické črty, ktoré získavajú prevahu nad lyrizmom širokej melodiky, príznačným pre Rachmaninovove koncerty.

Symfónia č. 6 A dur Antona Brucknera patrí k menej uvádzaným skladateľovým dielam. Charakterom má blízko k štvrtej a niekedy býva nazývaná pastorálna, ani nie tak pre idylickú náladu či spätosť s prírodou, ako skôr pre pohodu a jednoduchosť, ktoré v nej dominujú. Je tu oveľa menej monumentálnosti, typickej pre iné jeho symfónie, búrlivej vášne a extatického vzrušenia a hudobný proces sa rozvíja plynule. Napriek tomu je to typické brucknerovské dielo, efektné a energické.

 

Zee Zee & Eugene Tzigane

Nápaditá a elektrizujúca interpretka Zee Zee je jedinečnou umelkyňou medzi mladou generáciou klaviristov. Denník Los Angeles Times charakterizoval jej spôsob hry ako „silnú, vášnivú a presvedčivú reprezentáciu čistého umenia“. Medzi najvýznamnejšie udalosti mladej čínskej hviezdy v posledných sezónach patrí otvárací koncert s Estónskou národnou symfóniou, vystupovanie s Čínskou filharmóniou v Pekingu, v Royal Festival Hall a s Hongkongskou filharmóniou. V minulých sezónach sa Zee Zee prezentovala s poprednými orchestrami po celom svete vrátane BBC Symphony, BBC National Orchestra of Wales, London Philharmonic, Los Angeles Philharmonic či Seattle Symphony. Zee Zee uviedla množstvo recitálov vo Wigmore Hall v Londýne, Kennedyho centre vo Washingtone, Lincolnovom centre v New Yorku a objavila sa na festivaloch ako napr. Gilmore Festival, Aspen Music Festival, Klavier-Festival Ruhr a iné. Je víťazkou medzinárodných súťaží, najviac cenené je jej víťazstvo na Súťaži kráľovnej Alžbety v roku 2013.

Eugene Tzigane sa narodil v Japonsku, vyrastal na oboch stranách Pacifiku a aktuálne žije v Európe, vďaka čomu má rôznorodé kultúrne aj hudobné pozadie. Od útleho veku bol obklopený hudbou veľmi odlišného pôvodu od jazzu po orchestrálnu hudbu, od klasickej a filmovej až po ľudovú hudbu a tanec východnej Európy. Tzigane študoval u Jormu Panulu na Kráľovskej hudobnej škole v Štokholme, kde obhájil postgraduálny diplom. Počas tohto obdobia získal niekoľko ocenení za dirigovanie vrátane súťaží Gzegorza Fitelberga, Georga Soltiho a Lovra von Matačića. Pozícia šéfdirigenta Nordwestdeutsche Philharmonie (Herford) mu umožnila cestovať po celom svete a spolupracovať napríklad s Bruckner Orchestra Linz, London Philharmonic Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Netherlands Philharmonic, Orchestra National d'Île de France, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. V súčasnosti je Eugene Tzigane šéfdirigentom a umeleckým riaditeľom Kuopio Symphony Orchestra vo Fínsku. Na koncert v Dome umenia pozýva nasledovne: „Veľkorysosť ducha, jemnosť jeho milosrdenstva a záblesky vznešenosti. To je len niekoľko aspektov 6. symfónie Antona Brucknera. A hoci je hudba monumentálna svojím rozsahom, je vo svojej podstate stále veľmi osobná, ľudská a srdečná. Je to úprimná, nenáboženská ponuka pre tých, ktorí hľadajú božstvo, čo je v nás všetkých.“

 

Cena vstupného na komorný koncert LETTERE AMOROSE je 15 €, zľavnené 12 €. Cena vstupného na symfonický koncert RACHMANINOV A BRUCKNER je 13/12/11 €, zľavnené 10/9/8 €, lóža 17 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...