KHJ: Objavte klavírny minimalizmus v podaní Maki Namekawy

Prvý z komorných koncertov festivalu Košická hudobná jar (KHJ) bude patriť klavírnemu minimalizmu v interpretácii japonskej umelkyne. Podujatie MAKI NAMEKAWA – MINIMAL PIANO sa uskutoční 4. mája 2023 o 19:00 v Dome umenia. Klaviristka Maki Namekawa patrí k vedúcim osobnostiam medzi súčasnými umelcami, ktorá priťahuje pozornosť publika k súčasnej aj klasickej hudbe. Úzko spolupracuje so svetoznámym skladateľom Philipom Glassom. V roku 2013 s ním uviedla jeho kompletných 20 klavírnych etúd a o rok neskôr ich vydala na CD. Nahrávka sa dostala na prvé miesto v hitparáde iTune Classic a získala veľké uznanie od BBC Music Magazine. Návštevníci recitálu Maki Namekawy v Košiciach si z Glassovej tvorby vychutnajú dielo Piano Sonata. Program svojho koncertu približuje Maki Namekawa v krátkom rozhovore.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

Do Košíc sa vraciate po ôsmich rokoch.

Som veľmi rada, že môžem opäť vystúpiť v Košiciach, kde som v roku 2015 uviedla 20 klavírnych etúd Philipa Glassa spoločne so skladateľom. Tentokrát predstavím tri majstrovské diela od Györgya Ligetiho, Chicka Coreau a opäť Philipa Glassa.

Zastavme sa pri každom diele. Z jedenástich skladieb cyklu Musica Ricercata od Györgyho Ligetiho pre sólový klavír, ktoré vznikli v rokoch 1951-1953, vyžaruje neodolateľná živelná sila.

György Ligeti, ktorý prežil holokaust, dokončil pred útekom na Západ charakteristickú skladbu „Musica ricercata“. Toto brilantné dielo, predchodca minimalizmu, je pre mňa autobiografickou „maďarskou rapsódiou“.

Ako na vás pôsobí cyklus pre sólový klavír Children’s Songs od jazzového klaviristu Chicka Coreau?

Chick Corea chcel predovšetkým sprostredkovať krásu kombinovanú s jednoduchosťou, ktorú nájdete často u detí, a ja cítim čistú radosť zakaždým, keď počujem alebo hrám jeho nádherné „Children’s Songs“.

Fascinujúci autorský rukopis Philipa Glassa si návštevníci vychutnajú naživo v Košiciach po prvý raz. Ide o tridsaťminútové dielo o troch častiach a vieme, že je pre vás výnimočné.

Veľmi sa teším, že vám predstavím skladbu Piano Sonata, ktorú pre mňa v roku 2019 zložil Philip Glass vo veku 82 rokov. Zažila som neoceniteľnú skúsenosť z úzkej spolupráce s Philipom počas tvorby tohto neskorého majstrovského diela. Niečo, čo budem nosiť so sebou po zvyšok života. Sonáta sa skladá z troch častí, ktoré sú navzájom prepojené a ukazujú, ako Philip skúma svoj vlastný harmonický a rytmický hudobný jazyk. Často vravel, že toto je hudba, akú nikdy predtým nepočul, a chcel ňou posunúť možnosti formy a nástroja. Dúfam, že moja láska a rešpekt k tejto hudbe prejde aj na publikum.

Cena vstupného na komorný koncert MAKI NAMEKAWA – MINIMAL PIANO
je 13/12/11 €, zľavnené: 10/9/8 €, lóža: 17 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...