Košickí filharmonici sa rozlúčia s 55. sezónou

Štátna filharmónia Košice si pripomenie Rok českej hudby aj na záver sezóny. Štvrtkový večer otvorí Dvořákova Suita A dur. Nasledovať bude Violončelový koncert a mol od Roberta Schumanna, v ktorom sa sólovo predstaví Václav Petr. Navyše, filharmonici zahrajú pod taktovkou jeho krajana Petra Altrichtera. Definitívnu bodku hudobného defilé 23/24 dá Schubertova Symfónia č. 3 D dur. Záverečný koncert 55. sezóny sa začne vo štvrtok 16. mája o 19.00 v Dome umenia. Umelcov môžete počuť diskutovať na predkoncertnom stretnutí.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<< 

Suita A dur stále dýcha Amerikou

„Dvořákova Suita A dur je vstup mezi anděly, kde je člověk natolik ohromen jejich krásou, že zapomene sám na sebe. Jsou to otevřené dveře do nebe – a vy nestojíte před nimi, ale jste už tam,“ hovorí o diele plnom fantázie dirigent Petr Altrichter. Dvořák Suitu A dur napísal len rok po premiére Novosvetskej symfónie. Dal jej intímnu povahu a podobnú formu ako Českej suite. No v Suite A dur stále cítiť „vôňu“ Ameriky, ktorá Dvořáka výrazne ovplyvnila počas pôsobenia na konzervatóriu v New Yorku.

Česko-české hosťovanie vo filke

Na pódiu sa počas violončelového koncertu stretnú hneď dvaja krajania. Petr Altrichter je od sezóny 2018/2019 stálym hosťujúcim dirigentom Slovenskej filharmónie, v minulosti viedol Kráľovskú filharmóniu Liverpool, Filharmóniu Brno či Pražských symfonikov FOK a ako hosť obišiel s dirigentskou taktovkou takmer celý svet. Violončelista Václav Petr sa ako 24-ročný stal jedným z najmladších koncertných majstrov v histórii Českej filharmónie. Sólovo vystupuje od dvanástich rokov a ako komorný hráč pôsobí v Josef Suk Piano Quartet. Vo štvrtok zahrá Violončelový koncert a mol od Roberta Schumanna. Dielo sa zapísalo medzi najväčšie úspechy jeho koncertantnej tvorby. Schumann v mladosti s obľubou hrával na violončele a jeho koncert si získal popularitu najmä vďaka zručnosti, s akou narábal so sólovým nástrojom.

Rozlúčka so sezónou bude radostná

Franz Schubert bol presvedčený, že jeho Symfónia č. 3 D dur obsahuje viac hudobnej poézie než prísnej disciplíny. Uvažoval, či ju vôbec symfóniou nazve. V prvej časti sa pokúsil o štylizáciu hlasov prírody, druhá dostala idylický ráz, tretia formu menuetu a štvrtá jasavý záver. „Schubertova 3. Symfonie je hvězda čisté radosti! A tak to také bylo myšleno – aby sezóna končila jasem a světlem. Těším se na tento koncert,“ uzatvára Altrichter.

Koncert z abonentného cyklu A s názvom ZÁVEREČNÝ KONCERT 55. SEZÓNY sa uskutoční vo štvrtok 16. mája 2024 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/10/12 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenka na verejnú generálku o 10:00 stojí 6 €. Predkoncertné stretnutie sa začne o 18:00 v Malej sále Domu umenia, dostanete na naň s platným lístkom na večerný koncert. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky nájdete aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy si môžete uplatniť i pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

Slovenský mládežnícky orchester opäť v košickej filke

Túto nedeľu o 19:00 si v Dome umenia môžete vypočuť diela Mendelssohna-Bartholdyho, Haydna i Beethovena. Na pódium sa posadí generácia študentov konzervatórií a vysokých hudobných škôl pod hlavičkou Slovenského mládežníckeho orchestra. Povedie ich dirigent Dionysis Grammenos, sólovo sa predstaví violončelista Juraj Škoda. Koncert bude ovocím letného sústredenia mládežníckeho telesa, skúsenosti hudobným nádejam odovzdávajú aj košickí filharmonici. Vstup na podujatie je zdarma.

Čitať viac »

Filharmonici zahrajú hudbu z inej galaxie

Štátna filharmónia Košice skloňuje tento týždeň tituly ako Vesmírna odysea, Superman či Star Wars. Melódie vesmírnej kinematografie však nečakajú len na horlivých nadšencov sci-fi a cosplayerov. Autentické diela Zimmera, Williamsa či Giacchina pod taktovkou Rastislava Štúra ocení každý poslucháč kvalitného umenia. Koncerty Filmová hudba: Z inej galaxie sa začnú v stredu 26. a vo štvrtok 27. júna o 19:00 v Dome umenia. V stredu je na programe i verejná generálka a predkoncertné stretnutie.

Čitať viac »

Mozart pozýva deti do košickej filky

Geniálny, talentovaný a trochu drzý – jednoducho mladý Wolfgang Amadeus. V programe Príbeh hudby – Mozart! stvárni velikána sólista Bratislavského chlapčenského zboru Alexander Fellmayer v sprievode Štátnej filharmónie Košice a pod taktovkou dirigenta i scenáristu Gabriela Rovňáka. V Dome umenia sa 19. a 20. júna predpoludním rozhodne nebudú nudiť deti, ale ani rodičia či učitelia.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...