Medzinárodný organový festival Ivana Sokola oslávi v septembri 50 rokov

Štátna filharmónia Košice pozýva na jubilejný 50. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola (MOFIS). Festival bude prebiehať od 16. do 29. septembra 2021 v Košiciach a partnerských mestách – Poprade, Kežmarku, Sabinove, Rimavskej Sobote i v letohrádku Dardanely v Markušovciach. Najväčšie a najzložitejšie hudobné nástroje – organy – rozozvučia organisti z Maďarska, Česka, Holandska, Dánska i Slovenska.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Päť organistov – päť partnerských miest

MOFIS ponúkne dovedna 10 koncertov, na ktorých sa predstaví 5 organistov. Každý z nich zahá v Košiciach a tiež v jednom z partnerských miest. Otvárací koncert uvedie nastávajúci šéfdirigent ŠfK Robert Jindra spolu s orchestrom Štátnej filharmónie Košice a sólistom Robertom Kovácsom. Maďarský umelec je pravidelným koncertným partnerom prestížnych orchestrov Wiener Philharmoniker, Wiener Symphoniker, ORF Radio-Symphonieorchester Wien či Tonkünstler-Orchester.

Slovenka Monika Melcová pôsobí na akademických pôdach v Kodani a San Sebastiane, kde jej Španielska kráľovská akadémia udelila v októbri 2019 medailu krásnych umení za zásluhy v hudobnom dianí.

Holanďan Adriaan Hoek je držiteľom viacerých ocenení z medzinárodných organových súťaží, vrátane štyroch prvých cien z roku 2015 zo súťaží v Korschenbroich, Alkmaare, Lübecku a Brede. Zároveň získal v roku 2016 titul "The young ECHO organist of the Year 2016".

*Zmena: Rakúšan Wolfgang Capek je hlavným organistom kostola sv. Augustína vo Viedni a iniciátorom Medzinárodného organového festivalu sv. Augustína. Popri bohatej koncertnej činnosti zároveň vyučuje hru na organe a klavíri na viedenskej univerzite.

Pavel Kohout z Českej republiky má bohatú koncertnú činnosť nielen vo všetkých štátoch Európy, ale i po celom svete. V roku 2014 vystúpil v Sabinove, kde mal jeho koncert veľký úspech a želali si, aby si v Sabinove ešte niekedy zahral. Tento rok sa to zrejme naplní.

David Bendix Nielsen z Dánska je najmladším umelcom vystupujúcim na festivale (nar. 1993), čím potvrdzuje, že MOFIS chce podporovať aj začínajúcich umelcov. Napriek mladému veku má za sebou obdivuhodnú koncertnú činnosť a umelecké spolupráce v Dánsku i zahraničí.

Dedičstvo Ivana Sokola

Prvý ročník Medzinárodného organového festivalu sa uskutočnil vďaka iniciatíve Ivana Sokola v roku 1970 a bol súčasťou Košickej hudobnej jari. Zakladateľ festivalu – pedagóg a výkonný umelec Ivan Sokol nielenže navrhol vedeniu Štátnej filharmónie Košice organizovanie podujatia, ale aj inicioval postavenie nového organa v koncertnej sále Domu umenia. Festival od roku 2005 nesie názov na jeho počesť – Medzinárodný organový festival Ivana Sokola (MOFIS). Podujatie bolo od svojho vzniku po súčasnosť prerušené len dvakrát, a to hneď po prvom ročníku v roku 1972, keď ho Komunistická strana Slovenska prechodne pozastavila z ideologických dôvodov – koncerty v Dóme sv. Alžbety sa totiž stretli s masovým záujmom verejnosti. Druhýkrát bola tradícia prerušená až v roku 2020 kvôli šíriacej sa pandémii COVID-19. Zárukou stability z hľadiska histórie, súčasnosti, ale aj budúcnosti festivalu je fakt, že ho od jeho vzniku organizuje Štátna filharmónia Košice, ktorá radí toto podujatie medzi kľúčové v rámci svojich celoročných aktivít. MOFIS prináša do regiónu hudobné spolupráce medzinárodnej kvality, vytvára priestor pre mladé talenty, podporuje skladateľskú činnosť organistov a medzi verejnosťou zvyšuje povedomie o kráľovskom nástroji.

Vstupenky a nariadenia

Vstupenky na koncerty v Košiciach budú v predaji od pondelka 23. 8. 2021 vo vstupenkovej pokladnici Dom umenia a na portáli www.navstevnik.sk. Viac informácií o programe, ako aj ďalších epidemiologických usmerneniach poskytne ŠfK priebežne na svojom webe www.sfk.sk/mofis a sociálnych sieťach. <<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Foto: Dávid Hanko


Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...