Musorgského „Obrázky z výstavy“ na pôde košickej filharmónie

Posmrtná výstava nadaného maliara a architekta Viktora Hartmanna podnietila Modesta Petroviča Musorgského k tomu, aby svojmu zosnulému priateľovi napísal hudobnú pamiatku, ktorú nazval „Obrázky z výstavy“. Pôvodne klavírne dielo upravil do monumentálnej orchestrálnej podoby skladateľ Maurice Ravel a práve v tejto úprave zaznie aj na pôde Štátnej filharmónie Košice. Návštevníci si vypočujú aj Ravelovu druhú baletnú suitu Daphnis a Chloé v interpretácii orchestra ŠFK pod vedením dirigenta Yu-An Changa. Sólistom večera v koncerte Alexandra Grigorjeviča Aruťuňana bude vynikajúci trubkár Stanislav Masaryk. Abonentný koncert B cyklu sa uskutoční vo štvrtok 12. januára o 19:00 v Dome umenia. 

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

Stanislav Masaryk

Slovák Stanislav Masaryk študoval na Konzervatóriu v Bratislave a neskôr v štúdiu pokračoval na Vysokej škole múzických umení. V roku 2015 získal „Yamaha Scholarship Award“. Na medzinárodnej súťaži „Žestě Brno“ v roku 2017 získal 1. cenu a titul Absolútneho víťaza. V roku 2022 mu bola udelená Cena Ľudovíta Rajtera. Účinkoval v hot-jazzovom orchestri Bratislava Hot Serenaders s kapelníkom a trubkárom Jurajom Bartošom. Pozíciu prvého trubkára zastával v orchestri opery Slovenského národného divadla, v orchestri Národného divadla Praha a od septembra 2020 zastáva túto pozíciu v Českej filharmónii. Ako sólista pravidelne vystupuje s orchestrom Slovenskej filharmónie, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala, Štátnou filharmóniou Košice a ďalšími domácimi telesami. Koncert v Košiciach približuje slovami: „Aruťuňanov trúbkový koncert je jednou z mojich najobľúbenejších skladieb pre sólovú trúbku, s ktorou som sa stretol už počas druhého ročníka konzervatória. Skladba sa teší mimoriadnej obľube medzi poslucháčmi a najmä medzi trubkármi. Je to najmä pre jeho krásne, miestami exotické melódie a jeho efektnosť, pričom sólový hlas je napísaný veľmi prirodzene trúbkovej technike a neobsahuje žiadne veľké záludnosti a nepríjemné pasáže. Hrať Aruťuňanov koncert je pre mňa vždy veľká radosť a inak tomu nebude ani 12. 1. v Dome umenia spolu so Štátnou filharmóniou Košice.“ 

 

Yu-An Chang

Dirigent Yu-An Chang pochádza z Taiwanu. V roku 2016 získal 1. cenu na medzinárodnej dirigentskej súťaži v Bukurešti, pôsobil ako dirigentský štipendista na Tanglewoodskom hudobnom festivale a následne bol na dve sezóny vymenovaný za asistenta dirigenta Bostonského symfonického orchestra. V roku 2022 sa stal hlavným dirigentom Taipei Chinese Orchestra, pričom pokračuje vo svojich dirigentských aktivitách v Európe, Amerike a v Ázii. V auguste 2019 Yu-An Chang debutoval v Tanglewoode s Bostonským symfonickým orchestrom a v januári 2020 dirigoval štyri abonentné koncerty v Boston Symphony Hall, ktoré kritika označila za „zázrak presnosti, výrazu a čistoty“. Na svoj koncert v Košiciach pozýva návštevníkov nasledovne: „Štátna filharmónia Košice je klenotom medzi orchestrami, s ktorými som spolupracoval. Program koncertu je plný farieb a fantázie, ktoré vám prinesú nezabudnuteľný poslucháčsky zážitok.“

 

Obrázky z výstavy

K napísaniu klavírneho cyklu Obrázky z výstavy podnietila Modesta Petroviča Musorgského posmrtná výstava diel jeho blízkeho priateľa, nadaného maliara a architekta Viktora Hartmanna. Tematicky veľmi rozdielne Hartmannove obrazy urobili na Musorgského mimoriadny dojem a ich obsah stvárnil vo svojich originálnych miniatúrach. Cyklus desiatich častí suity je spojený témou s názvom Promenáda. Historik umenia Vladimir Stasov o diele napísal: „Skladateľ tu predstavil sám seba ako sa obracia raz vpravo, raz vľavo, nerozhodne sa otáča, alebo rýchlo pristupuje k niektorému obrazu, pričom jeho tvár často posmutnie, keď si s bolesťou spomenie na zosnulého priateľa.“ Desať fascinujúcich miniatúr, na ktoré bol inak sebakritický Musorgskij veľmi hrdý, zinštrumentoval s úžasnou farebnosťou francúzsky skladateľ Maurice Ravel.

Abonentný koncert B cyklu RAVEL – ARUŤUŇAN – MUSORGSKIJ sa uskutoční vo štvrtok 12. januára 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 10/9/8 €, zľavnené: 7/6/5 €, lóža: 14 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...