Prvý z koncertov festivalu ARS NOVA uvedie Quasars Ensemble v Tabačke Kulturfabrik

Festival súčasného umenia ARS NOVA, ktorý Štátna filharmónia Košice organizuje od roku 2003, prichádza do Tabačky Kulturfabrik s koncertom prestížneho slovenského telesa Quasars Ensemble. Festival súčasného umenia ARS NOVA je ochutnávkou netradičných a nových zvukov a najmä nahliadnutím do kuchyne súčasných skladateľov. Rozvíja aktuálne hudobné myslenie a komunikáciu v medzinárodnom priestore. Štátna filharmónia Košice organizuje už devätnásty ročník festivalu. Inovatívne a experimentálne prístupy môžu návštevníci zažiť na koncerte Quasars Ensemble v Tabačke Kulturfabrik v stredu 2. novembra 2022 o 19:00. Pod taktovkou Ivana Buffu odznie dielo Harmoniemusik od popredného nemeckého skladateľa Hansa Thomallu.

>>> VIAC INFO O VSTUPENKÁCH <<<

Quasars Ensemble od svojho vzniku v roku 2008 patrí k jedinečným profesionálnym hudobným telesám svojho druhu na Slovensku. Popri súčasnej klasickej hudbe sa v rovnakej miere venuje aj hudbe starších epoch a medzinárodný rešpekt si získava za odvážne stavané dramaturgické koncepcie. Súbor spolupracuje s poprednými svetovými skladateľmi, interpretmi a je pravidelným hosťom významných medzinárodných festivalov. Quasars Ensemble je laureátom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2013 v kategórii hudba a vo viacerých hudobných vydavateľstvách nahral už 14 CD titulov. V košickej Tabačke Kulturfabrik sa predstaví v zložení: Audrey G. Perreault (flauta), Jozef Eliáš (klarinet ), Diana Buffa (klavír), Tamas Schlanger (bicie nástroje), Peter Mosorjak (husle), Alexander Znamenskiy (viola) a Ján Bogdan (violončelo).

Harmoniemusik je minimalisticky plynúci pohyb v priestore a čase. Osciluje medzi hudbou ako atmosférou a hudbou ako formou. Jednotliví hudobníci, rozmiestnení okolo publika, ho obklopujú najskôr impulzmi, ktoré sa postupne transformujú do harmónií a motívov. Hudobný vývoj sa napokon vracia k svojmu východiskovému bodu. Autorom Harmoniemusik je nemecký hudobný skladateľ Hans Thomalla, pôsobiaci v Chicagu. Pokus o vyjadrenie osobnej skúsenosti so životnými drámami či stratami, ktorým v posledných rokoch čelil, vytvára šťastné miesto, v ktorom sa dá pred smútkom unikať, ale nemožno naň celkom zabudnúť.

Pre festival ARS NOVA sú typické spolupráce s rôznymi inštitúciami. Koncert Quasars Ensemble sa realizuje aj vďaka Tabačke Kulturfabrik. Viac približuje Martin Dubéci, generálny manažér Tabačky: „Tento rok sa pre nás nesie v znamení spoluprác. Jej ďalším príkladom je spolupráca medzi Tabačkou a Štátnou filharmóniou Košice. Vďaka nej prinesieme publiku Tabačky nový druh hudobných zážitkov a publikum filharmónie prilákame do nového priestoru. Tabačka má byť priestorom pre všetkých a aj toto je výborný spôsob ako naplniť naše poslanie.“

Koncert Quasars Ensemble sa uskutoční v stredu 2. novembra o 19:00 v Tabačke Kulturfabrik. Podujatie je súčasťou festivalu ARS NOVA. 

>>> VIAC INFO O VSTUPENKÁCH <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...