Štátna filharmónia Košice predstavuje 55. koncertnú sezónu

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) sa postupne stáva modernou inštitúciou. Po obsahovej stránke prináša poslucháčom atraktívny program a stále viac víta aj nové publikum zložené zo strednej a mladšej generácie. ŠFK sa zameriava nielen na hudbu 20. storočia, ale aj na popularizáciu slovenskej hudobnej tvorby. Vďaka medzinárodným konkurzom hrajú v orchestri vedľa slovenských umelcov aj hudobníci z Poľska, Maďarska, Ukrajiny či Veľkej Británie.

>>> PROGRAM 55. SEZÓNY <<< 

Utekaj do filky!

Košická filharmónia ponúkla svojim návštevníkom bohatý program ešte pred oficiálnym otvorením 55. sezóny. Mimoriadny koncert Rusalka zaplnil Dom umenia a stretol sa s veľkými ováciami v publiku aj v kruhoch recenzentov. V septembri prebehol 52. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola, ktorý ponúkol organový maratón, workshop či nevšedné spojenie starej hudby so súčasným tancom. Svoje mimohudobné schopnosti predviedli orchestrálni hráči v rámci 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru. Dve štafetové družstvá v tričkách Utekaj do filky hrdo reprezentovali svoju inštitúciu. Štátna filharmónia Košice aj takto pozýva širokú verejnosť na stretnutia s krásnou hudbou v sezóne 2023/2024.

Sezónu otvorí Mahlerova Pieseň o zemi

Oficiálne otvorenie 55. koncertnej sezóny sa uskutoční vo štvrtok 12. októbra 2023 o 19:00 v Dome umenia. Otvárací koncert prinesie Pieseň o zemi od Gustava Mahlera. V repertoári orchestra ŠFK sa dielo objaví po prvýkrát. Podľa šéfdirigenta Roberta Jindru ide o výnimočnú a emotívnu vec a pre orchester to bude zásadný medzník: „Partitúry Gustava Mahlera sú známe nielen tým, že sú krásne, neskutočne farebné, ale aj náročné. Skladateľ dokázal nájsť v každej vete novú štruktúru a farby. Bude to veľká výzva pre orchester a veľká príležitosť pre našich návštevníkov.

Pieseň o zemi je piesňový cyklus so silnou, vášnivou, priam exotickou orchestráciou. Vládne v nej dokonalá harmónia piesňového a symfonického elementu, akou nedisponuje žiadne dovtedajšie Mahlerovo dielo. Sólistami večera budú mezzosopranistka Alisa Kolosova (Opéra National de Paris, Teatro alla Scala Milan, Carnegie Hall New York) a tenorista Corby Welch (Rheinoper Düsseldorf, Riga National Opera, Hamburg State Opera). „Teším sa, že do Košíc prijali pozvanie títo významní speváci vystupujúci po celom svete. Kariéra Alise Kolosovej sa katapultovala na samotný Olymp. Diváci v Košiciach budú mať opäť možnosť zažiť osobnosti, čo vybočujú z nášho štandardu,“ pozýva šéfdirigent Robert Jindra.

Hudba = štvrtok

Pre návštevníkov sú v sezóne 2023/2024 pripravené koncerty abonentné, komorné i mimoriadne, festivaly ARS NOVA a Košická hudobná jar. Abonentné symfonické koncerty sa už tradične konajú takmer každý štvrtok v mesiaci. A cyklus obsahuje významné diela a skladateľov slovenskej i svetovej symfonickej tvorby naprieč hudobnými štýlmi a obdobiami. V rámci B cyklu uvádza ŠFK populárne klasické diela, ako aj tematické podujatia, napríklad Vianočný a Veľkonočný koncert. Návštevníci aj tento rok dostanú svoju obľúbenú dávku Filmovej hudby.

Koncert Elgar & Rachmaninov prinesie atraktívnu dramaturgiu v podaní špičkových umelcov. Veľkolepý Elgarov husľový koncert prednesie slovenský huslista Milan Paľa. Symfonické tance od Rachmaninova oslovujú publikum po celom svete svojou orchestrálnou virtuozitou, vitálnou energiou, nežnými témami či citátmi svojich slávnych predchádzajúcich diel. Konzervatívni návštevníci, obľubujúci populárny klasický repertoár, môžu navštíviť koncert s názvom Majstri klasicizmu, kde zaznejú slávna Beethovenova predohra Egmont či Pražská Symfónia od Mozarta. Ťažké, no dôležité témy reflektuje podujatie Sloboda a útlak – Smrť a vykúpenie. Na ňom v slovenskej premiére odznie Klavírny koncert skladateľa Viktora Ullmanna zavraždeného v koncentračnom tábore v Osvienčime vo veku 46 rokov. Nevšedným intenzívnym zážitkom bude určite aj skladba Krzysztofa Pendereckého Thren. Obetiam Hirošimy. Večer sakrálnej hudby v podaní orchestra ŠFK, sólistov a Českého akademického zboru Brno ocenia milovníci vokálno-inštrumentálnej hudby a zborového spevu. Brucknerova symfónia Romantická ponúkne precízne detaily a strhujúcu muzikalitu.

Veľké mená

Najdôležitejšou umeleckou osobnosťou ŠFK je šéfdirigent Robert Jindra. Mimoriadnym spôsobom ovplyvňuje aktuálny vývoj orchestra a formuje ho. Inšpiratívny a charizmatický líder si okamžite získava plnú pozornosť a sympatie publika. Spomeňme aj ďalšie mená 55. koncertnej sezóny:

Sláčikové kvarteto Pavel Bořkovec Quartet sa predstaví v netradičnej úlohe sólistu so symfonickým orchestrom ŠFK. Kvarteto sa vo svojej interpretácii sústreďuje na hudbu 20. storočia a súčasnú hudbu. Mladá šestnásťročná klaviristka Aleksandra Dovgan bude na Slovenku debutovať. Jej kariéru odštartovalo pred šiestimi rokmi víťazstvo v prestížnej súťaži Grand Piano Competition. Violončelista Emanuel Graf patrí k najvýraznejším talentom svojej generácie. Od roku 2014 pôsobí ako prvý sólo violončelista Bavorskej štátnej opery v Mníchove pod vedením Kirilla Petrenka. Anna Štrbová, mimoriadne talentovaná slovenská hobojistka, je aktuálne hráčkou v jednom z najstarších európskych orchestrov Musikkollegium Winterthur, kde zastáva pozíciu sólovej hobojistky.

Košice privítajú výnimočnú dirigentskú osobnosť s významným medzinárodným renomé Petra Altrichtera. Jeho interpretácia je vždy maximálne oddaná dielu, bez povyšovania mu slúži a prináša tak hlboký, autentický zážitok. Rukopis dirigenta Eugena Tzigana je mimoriadne precízny vo všetkých detailoch. Svoj prístup k dielam zakladá na hlbokej znalosti historických kontextov v kombinácii s vlastným intelektuálnym a muzikálnym prístupom. Aleksandar Marković je skúseným dirigentom s veľkými medzinárodnými úspechmi. Košické publikum zaujme svojou osobitou muzikalitou a charizmou. 

Načerpajte krásno, objavte silu v hudbe 

Štátna filharmónia Košice je tu pre všetkých. Slovami riaditeľky ŠFK Lucie Potokárovej: „Naša úloha v spoločnosti je mimoriadne dôležitá. Posledné roky počnúc COVIDom, cez konflikt na Ukrajine či mnohé politické polarizácie spoločnosti ukazujú, že spoločnosť ako taká potrebuje viac kultúry v bežnom živote. Potrebujeme v sebe pestovať empatiu, ľudskosť, solidaritu, láskavosť, slušnosť, toleranciu. Jednoducho správať sa k sebe kultúrnejšie. Preto aj naše poslanie je kultivovať a verím, že diela, ktoré publiku interpretujeme, prinášajú nielen estetické krásno, ale aj množstvo inšpiratívnych emócií.

Prvý koncert z abonentného cyklu A – Otvárací koncert 55. sezóny sa uskutoční vo štvrtok 12. októbra 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<< 


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...