V ŠfK zaznie po vyše roku spev

Koncert Mozart Gala bol pôvodne plánovaný na január 2021 k výročiu skladateľových narodenín. Pandémia však všetko zmenila a zo Štátnej filharmónie Košice sa na dlhé mesiace vytratil spev. Ten sa však do Domu umenia navracia s úspešnou opernou divou Janou Kurucovou, ktorá predstaví svoju bravúrnu vokálnu techniku v áriách z diel Don Giovanni, Così fan tutte a Idomeneo. Jej podmanivý mezzosoprán si môžete vychutnať v Mozartových operách pod vedením dirigenta SND Martina Leginusa a v sprievode ŠfK vo štvrtok 10. júna o 19:00. Bezpečnostné usmernenia sú aktualizované TU.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Jana Kurucová: „Publiku otváram srdce“

V roku 2020 ste vydali CD s áriami Mozartových postáv. Aký je váš vzťah k Mozartovi?

Mozart stál v mojom živote od začiatku štúdia, pretože je presne vhodný pre môj hlas. Avšak pamätám si, že keď som po prvýkrát vzala do rúk klavírny výťah z Figarovej skladby a skúsila som pár taktov, tak som po chvíli mala také stiahnuté hrdlo, až som si pomyslela, že túto rolu v živote nezvládnem. Nakoniec som zaspievala rolu Cherubina asi v dvesto predstaveniach v rôznych divadlách v Berlíne, Hamburgu, Seville, Tokiu či Pekingu.

Vo vašom repertoári potom postupne pribúdali i ďalšie postavy z Mozartových opier.
Áno, pracovala som napríklad na role Dorabella z Così fan tutte či opere Idomeneo. Aktuálne je moja najviac spievaná rola Donna Elvíra, ktorú som robila tiež vo viacerých divadlách – v Hamburgu, Berlíne, Prahe, Osle, Stuttgarte. Mozart je teda základným kameňom mojej kariéry aj repertoáru. Preto som chcela, aby moje prvé CD s orchestrom bolo venované tomuto skladateľovi.

Špecializujete sa na takzvané „nohavicové postavy“, kde ženská interpretka spieva postavu mladšieho muža. V Košiciach však svoj hlas predvediete v inej polohe.

Na začiatku mojej kariéry to boli najmä nohavicové roly, ktoré veľmi ľúbim. Keďže mám pohyblivý mezzosoprán, aj fyzicky sa na to hodím. Veľmi rada hrám nohavicové postavy, lebo sú živé a majú veľké sympatie u publika a to najdôležitejšie, majú krásne árie napísané Mozartom. Keďže som už spomínané postavy v Košiciach spievala, tentokrát som chcela ponúknuť niečo iné. Chcela som priniesť repertoár len so ženskými rolami od Mozarta. Preto som sa extra naučila ďalšie dve árie a podujatie môže mať podnadpis – Così fan tutte – Také sú všetky (ženy).

Pred zopár rokmi ste v rozhovore uviedli, že vždy spievate piesne tak, akoby to bolo po prvýkrát a dotýkali sa vás práve v tej chvíli. Platí to stále? Dokážete sa do postáv aj opakovane vciťovať?

Áno, to mi stále ostalo, pretože si veľmi vážim, že môžem spievať nádhernú hudbu a stvárňovať krásne postavy. Je to veľký dar a som nesmierne vďačná a cítim veľkú pokoru voči Mozartovým dielam. Človek sám rastie, má nové skúsenosti, vyvíja sa, má nový pohľad, hlas sa vyvíja. Čiže aj keď sa vrátim k role po nejakom čase, je pre mňa už trochu iná, rástla so mnou. Snažím sa jej dať to autentické v danom momente. To, aká práve som a to, čo cítim.

Keď skúšam, ide najmä o techniku, aby bol hlas pružný a tón krásny teplý. A potom prídu skúšky s orchestrom, začne sa prvý tón a všetka tá farba, vibrácia, melódia a harmónia ide cezo mňa ako elektrina a v tom momente už to nie som ja – Jana, čo cvičí sama s klavírom – ale už je to postava, čo stvárňujem. Nuž, a keď sa pripojí publikum, odovzdávam mu autentické emócie. Toto je pre mňa ten najkrajší pocit na javisku, kontakt medzi mnou a publikom, ktorému otváram srdce. Zakaždým je to hlboký pocit.

Foto: Bettina Volke

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...