60. Košická hudobná jar sa ponesie v znamení priaznivej spolupráce so špičkovými umelcami

„Kto chce pochopiť hudbu, nepotrebuje ani tak sluch, ako srdce."
Titus Livius

Medzinárodný festival Košická hudobná jar (KHJ) patrí medzi najstaršie podujatia, ktoré každoročne privádzajú do východoslovenského regiónu množstvo významných umelcov. Už 60 rokov festival prináša priaznivcom klasickej hudby neopakovateľné umelecké zážitky blížiace sa ponuke v najväčších kultúrnych centrách Európy. Jubilejný ročník KHJ sa vďaka dlhodobým priateľským kontaktom odvíja predovšetkým od spolupráce so špičkovými umeleckými osobnosťami. Jarný festival sa teda ponesie v duchu dobrých vzťahov a priaznivej atmosféry v Košiciach, vďaka ktorej pozvanie prijali obľúbení domáci i zahraniční umelci.

Otvorenie KHJ zverila Štátna filharmónia Košice špičke spomedzi svetových klaviristov Eugenovi Indjićovi. Výsledkom blízkeho vzťahu s umelcom sú až dve podujatia, samostatný klavírny recitál spojený so zahájením výstavy obrazov Vladimíra KADERU a následne slávnostný Otvárací koncert. „Štátna filharmónia Košice disponuje vynikajúcim koncertným krídlom Steinway a Sons, ktoré sme sa pri tejto jedinečnej príležitosti rozhodli využiť čo najviac, teda pridaným klavírnym recitálom fenomenálneho Eugena Indjića", hovorí dramaturgička filharmónie, Mária Kornucíková. Na Otváracom koncerte sa Eugen Indjić predstaví v Ravelovom Klavírnom koncerte G dur a Štátna filharmónia Košice si v rámci večera pripomenie aj svoj historicky prvý koncert, na ktorom zazneli Spomienky Jána Cikkera, memoriálne dielo, ktorým sa košická filharmónia uviedla do koncertného života.
Cyklus symfonických koncertov ponúkne okrem tradičných podujatí i Operný galavečer, kde sa pod taktovkou Yordana Kamdzhalova stretnú dve mimoriadne osobnosti operného pódia, Miroslav Dvorský a Štefan Kocán. Slávnostným koncertom si pripomenieme 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny, na ktorom udalosťou par excellence bude uvedenie Beethovenovej Symfónie č. 9 s „Ódou na radosť" s hviezdnym obsadením sólistov a Zboru Slovenskej filharmónie pod vedením Leoša Svárovského. S pozitívnymi očakávaniami sú spojené aj koncerty Jean Sibelius 150 so Sophiou Jaffé, ktorá pri príležitosti 150 rokov od narodenia tohto severana zahrá jeho slávny Husľový koncert d mol a multimediálny projekt s názvom Planéty, podľa rovnomenného diela Gustava Holsta, ktorý je výsledkom spolupráce filharmónie s Hvezdárňou a planetáriom CVČ Domino. Koncert je venovaný pamiatke jednej z najvýznamnejších osobností Slovenska, okrem iného aj astronóma Milana Rastislava Štefánika.

Obľúbenou súčasťou festivalu sú vždy aj KONCERTY KOMORNEJ HUDBY, každoročne obohacujúce dramaturgiu Košickej hudobnej jari . Tá oslovila aj viaceré slovenské telesá, a tak sa domácemu publiku predstaví okrem iných aj ŠKO Žilina so žánrovo pestrým programom, ktorý Mozatovou Malou nočnou hudbou zaujme milovníkov hudby klasicizmu i strhujúceho štýlu „tango nuevo" argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu. Žilinčania sa v Dome umenia predstavia pod taktovkou Simona Chalka, dvorného dirigenta speváckeho zoskupenia Il divo. V interpretácii hudobníkov Moyzesovho kvarteta, azda najpopulárnejšieho domáceho komorného kvarteta, zaznie aj slovenská hudba, presnejšie štvrté sláčikové kvarteto Alexandra Moyzesa „Venované kvartetu môjho mena". Zážitok sľubuje netradične poňatý projekt komorného zoskupenia Camerata Janáček prepájajúci žáner klasickej, ľudovej a kaviarenskej hudby, od čoho sa odvíja aj zaujímavé nástrojové obsadenie s využitím cimbalu a Panovej flauty. Dramaturgickú originálnosť prinesie koncert súboru starej hudby Ritornello a vokálneho telesa Gregoriana s názvom „Barokový majáles". Intímnou atmosférou predchnutý bude literárno-hudobný večer „O umení a bytí" s raritným alikvotným spevákom Rami Shaafim, klaviristom Petrom Pažickým a hercom Františkom Kovárom.

Festival Košická hudobná jar aj tento rok prináša viaceré sprievodné podujatia, medzi ktoré patrí výstava obrazov Vladimíra Kaderu, prístupná počas celého festivalu, mimoriadny koncert v Spišskej Novej Vsi s huslistkou Ayako Yonetani a predstavenia Štátneho divadla Košice – Straussova opera Ariadna na Naxe a Čajkovského balet Labutie jazero. Šesťdesiatka najväčšieho hudobného festivalu metropoly východu opäť ponúkne nezabudnuteľné umelecké zážitky. Veríme, že v budúcnosti oslávi tento sviatok hudby aj ďalšie okrúhle výročia.

 

 

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...