Anketa s hráčmi ŠfK: Akú NEklasickú hudbu počúvajú?

Ticho. Spev vtákov. Zvuky prírody. To je najobľúbenejšia voľnočasová hudba mnohých ľudí, ktorí sa živia hudbou. A košickí filharmonici to len potvrdzujú. No napriek tomu majú svoje tipy na kvalitnú muziku.

A preto sme sa opýtali: Akú NEklasickú hudbu radi počúvate?

 

Zuzana Oráčová, husle

Možno to vyznie zvláštne a paradoxne, že človek, ktorý sa živí hudbou, má rád ticho. Je to častokrát aj môj prípad. Ako s obľubou hovoril jeden náš bývalý kolega - "Ticho léčí." Ak si ale predsa len niečo okrem klasiky pustím, väčšinou v aute, tak je to napr. Sting, toho mám rada. Ale našlo by sa tam aj CD Queen alebo taký Lipa spieva Lasicu, ktorého texty sú perfektné! Kvôli jazyku mám však rada aj talianskych interpretov ako Sergio Camariere a dávnejšie som dosť "fičala" na Laure Pausini. No a niekedy, keď si chcem navodiť pohodičku, tak si tam dám Buena Vista Social Club a keď potrebujem niečo trošku na city, tak Diego Cigala.

 

 

 

 

Jozef Mičko, trombón

Ako prvá odpoveď mi napadla skupina Queen, potom Michael Jackson a ABBA. Možno aj preto, že som v nedávnom čase videl film Bohemian Rhapsody, či dokumentárne filmy o živote Michaela Jacksona alebo skupine ABBA. Ich hudba sa mi páči a počúvam ju od svojich pätnástich, tancoval som „s nimi“ na školských diskotékach... jednoducho vytvorili krásne piesne – hity, ktoré tu už budú navždy. No čoskoro som sa ako trombonista dostal k ďalším svojim hudobným láskam. Swing a big band, funky s Earth, Wind & Fire. Neskôr jazz, dixieland, hudba z New Orleans a skvelí muzikanti okolo Wyntona Marsalisa. V poslednom období sa k tomu pridal žáner „brass“, teda hudba plechových dychových nástrojov. Napríklad trombonisti Fred Wesley, Trombone Shorty, Marshall Gilkes, holandské trombonové zoskupenie New Trombone Collective, SLIDE MONSTERS, Dirty Dozen Brass Band a iní. Zo slovenskej hudby a slovenských interpretov to je jazzové AMC trio, Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, trombonista Michal Motýľ so svojimi projektmi, Jana Kirschner, alternatívna skupina Chiki liki tu-a alebo Edo Klena & KlenotyUrčite by som nechcel zabudnúť na nádhernú slovenskú ľudovú hudbu, kde si ako „dychár“ môžem zahrať na fujare, šesťdierke, koncovke, či gajdici alebo drumbli s Pastierskou muzičkou. Veľa? No, mám rád každú hudbu, ktorá ma zaujme.

Miriam Kristmannová, flauta

Vo svojom voľnom čase rada siahnem po dielach Richarda Wagnera, no tak isto nepohrdnem populárnymi piesňami, ako od interpreta menom Sting. Moja priam srdcovka je jednoznačne veľmi známa pieseň "Fields of Gold". Musím sa však priznať, že občas príde aj obdobie (koniec sezóny, haha), keď potrebujem iba zvuk prírody a nie hlas z reproduktoru.

Miriam Kristmannová (v strede) spolu s kolegami Ivanou Boggerovou (harfa) a Tiborom Trnom (kontrabas). Berlín 2019.

 

 

 

Thomas Bertolotti, violončelo

Mojou obľúbenou neklasickou hudbou je nepochybne kapela Queen. Odolám nutkaniu povedať, že Bohemian Rhapsody“ je moja obľúbená skladba, a radšej poviem „The Show Must Go On“. Hoci Freddie Mercury zomrel skôr, ako som sa narodil, Queen sa mi podarilo "zažiť", pretože som bol na koncerte ich "tribute bandu" pod holým nebom. Nie som veľkým poslucháčom populárnej hudby, ale Queen sú pre mňa božskí. Freddieho Mercuryho považujem za pravdepodobne najlepšieho frontmana vôbec. Myslím, že som ich začal počúvať asi keď som mal 13 rokov a je to jedna z mála nie klasickej hudby, ktorú pravidelne počúvam. Energia Queen je veľmi jedinečná a bezstarostná. Veľmi sa mi páči aj to, že sa prejavujú inteligentne aj v mimo scény. V hĺbke srdca som tiež intelektuál. 

 

PS: Ako vidno, hráči ŠfK sa nielenže zhodli na tichu, ale aj na kapele Queen. Čím to len bude? 

Pripravila: Lucia Radzová
Foto: archív hráčov a ŠfK


 

>>> PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIU ANKETU: STREAM ÁNO ČI NIE?

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...