Berliozova Fantastická pod taktovkou Kaspara Zehndera

Popredný švajčiarsky dirigent a flautista povedie orchester Štátnej filharmónie Košice na koncerte DUKAS – JOLIVET – BERLIOZ. Za najlepšie momenty pripravovaného programu Kaspar Zehnder považuje revolučný zvuk orchestra v Berliozovej Fantastickej symfónii, desivý trillerový začiatok Dukasovho Čarodejníkovho učňa a Jolivetov chladný oheň hudby”. Sólistkou večera bude oceňovaná česká flautistka Sylvie Schelingerová. Vo štvrtok 17. marca o 19:00 v Dome umenia.  

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Fantastická symfónia Hectora Berlioza je medzníkom vo vývoji svetovej symfonickej tvorby, skladateľ ňou založil nový myšlienkový smer. Vytvoril tzv. programovú symfóniu – tá podriaďuje hudobné stvárnenie mimohudobnému obsahu, ktorým môže byť príbeh, predstava alebo myšlienka. Dielo má podtitul Epizódy z umelcovho života a bolo inšpirované skladateľovou láskou k herečke Harriet Smithsonovej. Berlioz hudobne spracoval romantické a fantazijné umelecké predstavy v majstrovskej, pestrofarebnej inštrumentácii a v precízne štrukturovaných symfonických obrazoch. Hudba odráža duševné poryvy umelca podliehajúceho vidinám neopätovanej lásky.

Flauta v inom svetle

Skladby Andrého Joliveta na čele s jeho Koncertom pre flautu sú základom flautového repertoáru 20. storočia. Joliveta zvuk flauty fascinoval, považoval ho za akýsi „dych života“ a spájal si ho s ilúziou pradávnych, predhistorických čias. Koncert pre flautu a orchester č. 1 približuje sólistka večera Sylvie Schelingerová: „Není to typický romantický koncert s flétnou, která byla vždy považována za melodický a zpěvný nástroj. André Jolivet a ještě dříve Edgar Varèse představují flétnu v úplně jiném světle. Již od mala jsem milovala nahrávku v podání francouzského flétnisty Jean-Pierre Rampala a André Joliveta v roli dirigenta. Jsem moc ráda, že mám nyní možnost si tento koncert v Košicích zahrát. Moc se těším!“ 

Paul Dukas je významnou osobnosťou novšej francúzskej hudby. Charakteristickým znakom jeho kompozícií je harmonické bohatstvo, nápaditosť a oslnivá inštrumentácia. Jeho nesporne najpopulárnejším dielom je symfonické scherzo z roku 1897 Čarodejníkov učeň na námet rovnomennej Goetheho balady.

Kaspar Zehnder o koncerte:

„Zvyčajne sa snažím čo najviac stotožniť s programom, ktorý dirigujem. Musím povedať, že hoci hráme čisto francúzsky program, diela sa od seba navzájom štylisticky výrazne líšia. V Berliozovej Fantastickej symfónii sa mi páči revolučný zvuk orchestra, bohatá inštrumentácia so štyrmi fagotmi, dvoma harfami a veľkým množstvom bicích nástrojov. Dojíma ma opilecká fantázia hlavného hrdinu – básnika, výsostne romantická téma a orchestrácia výrazne ovplyvnená klasickými zvukovými efektmi ako od Beethovena. Dukas pracuje s goetheovským kontextom pri pretavovaní Čarodejníkovho učňa do brilantnej orchestrálnej partitúry. Jeho písanie je oveľa romantickejšie, no prekvapivo znie ešte menej moderne než Berlioz. V tejto partitúre sa mi obzvlášť páčia groteskné fagotové momenty témy, ale aj desivý začiatok – je to ako triller. A na flautovom koncerte Joliveta obdivujem chladný oheň hudby vo všeobecnosti a priezračnú orchestráciu, ktorá je viac ako len doprovod, je skutočnou koncertantnou symfóniou.”

Koncert sa uskutoční v režime základ. Aj naďalej platí povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...