Ivan Ženatý: „Moje vztahy se slovenskými hudebníky, orchestry, festivaly, pořadateli a přáteli nikdy nebyly lepší než právě teď.”

Štátna filharmónia Košice pripravila počas prebiehajúceho 67. ročníka medzinárodného festivalu Košická hudobná jar štyri komorné podujatia. Posledným z nich bude husľový recitál českého virtuóza Ivana Ženatého. V utorok 23. mája 2023 o 19:00 v Dome umenia vystúpi so svojím dlhoročným priateľom klaviristom Marianom Lapšanským. Viac o programe recitálu, ale i svojom vzťahu k priateľovi a Slovensku prezrádza samotný huslista Ivan Ženatý v osobnom liste, ktorý nám venoval. S láskavým povolením ho publikujeme ako intímnu pozvánku na podujatie:

  

Na svých zahraničních cestách dostávám od svých kolegů často otázky týkající se rozdělení Československa na dva nezávislé státy a ve svých odpovědích se vždycky dostávám k překvapujícímu sdělení, že moje vztahy se slovenskými hudebníky, orchestry, festivaly, pořadateli a přáteli nikdy nebyly lepší než právě teď. Jako bychom se potřebovali poněkud vzdálit, aby na povrch jasněji vyšla skutečnost, jak k sobě máme blízko, jak se potřebujeme a dokážeme doplňovat...

Před rokem jsem zde v Košicích stál před obtížným úkolem — poprvé zahrát na pódiu Vaší Filharmonie Houslový koncert Vašeho rodáka a mého přítele Juraje Filase, který svoje poslední dílo dokončil, věnoval mi ho a —— odešel z tohoto světa. Těžko si představit rozporuplnější pocit — je Vám neskonale těžko ze ztráty blízkého člověka a zároveň se těšíte, až budete rozeznívat tóny, které byly zapsány jeho rukou do partitury doslova teprve před pár dny...

A právě v této tíživé atmosféře jsem jakoby za odměnu dostal nabídku zahrát si v Košicích na jarním festivalu o rok později. Spontánně a okamžitě mne napadlo, že bych tak chtěl učinit s největším ze slovenských klavíristů, mým dlouholetým přítelem Prof. Marianem Lapšanským. Ještě téhož dne jsme se společně domluvili na programu a začali plánovat i další vystoupení.

Mým přáním bylo zakončit večer Sonátou Césara Francka a začal jsem se hned těšit na všechny barvy, které pianista tohoto formátu dokáže vykouzlit. Je potěšením a požehnáním, když se houslista může v romantické hudbě do tohoto zvukového “mechu” ponořit s absolutní jistotou, že úroveň všech hlasů zůstane přesně vyvážena, protože vedle sebe má partnera s neuvěřitelným citem právě pro balanc.

Beethovenova Sonáta nám vyšla jako přirozená volba, bez které se prostě nemůžeme obejít. Je to součást naší hudební bible a mít příležitost potkat se s Mistrem, před kterým a po kterém už nikdo nekomponoval jako on, mi připadá jako vzácný dar.

Naše vystoupení zahájíme Romantickými kusy Antonína Dvořáka, což je pro mne osobně nejpřirozenější volba. Zároveň mě fascinuje, že poté, co tyto krátké skladby hraju po celé světě už čtyřicet let, mi stále připadají dojemné a nové.

A na závěr přišel nápad a přání pana Lapšanského doplnit Francka ještě Debussym - hudbou, která se dotýká hvězd. A tak jsem se jednoho loňského dne v Košicích začal těšit na dnešní večer... Dobrou chuť!

Ivan Ženatý

 

Foto: Miriama Fenciková, archív Ivana Ženatého

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

Cena vstupného na HUSĽOVÝ RECITÁL  je 13/12/11 €, zľavnené 10/9/8 €, lóža 17 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...