KHJ 22: Hudba útechy / Na tónoch harfy / 100 rokov Speváckeho zboru slovenských učiteľov

Tretí týždeň festivalu Košická hudobná jar (KHJ) prinesie až tri podujatia. Komorný koncert Hudba útechy, symfonický koncert Na tónoch harfy so sólistom Xavierom de Maistre a Štátnou filharmóniou Košice pod taktovkou šéfdirigenta Roberta Jindru i sprievodné podujatie 100 rokov Speváckeho zboru slovenských učiteľov.

Komorne: Barbara Maria Willi a Vilém Veverka

Nevšedný projekt s podtitulom Hudba útechy predstavia vynikajúci interpreti – inovatívna čembalistka Barbara Maria Willi a jeden z najrešpektovanejších českých sólistov, hobojista Vilém Veverka. Tematický názov koncertu odráža to, čo by mali skladby návštevníkovi poskytnúť – vnútorné stíšenie, pohladenie duše a duchovný zážitok. Stane sa tak nielen prostredníctvom barokových skladieb, ale aj súčasného diela od Petera Grahama.

Komorný koncert Hudba útechy sa uskutoční v utorok 10. mája o 19:00 v synagóge na Zvonárskej ulici.

 <<< KONCERT JE VYPREDANÝ >>>

 

Symfonicky: harfista Xavier de Maistre

Špecialitou aktuálnej Košickej hudobnej jari je fakt, že šéfdirigent povedie až dva koncerty festivalu. Robert Jindra to považuje za veľkú česť, pretože KHJ vníma ako najväčšiu udalosť v rámci klasickej hudby v regióne. Symfonický koncert Na tónoch harfy priblížil nasledovne:

Návštevníci sa pravdepodobne po prvýkrát stretnú s Koncertom pre harfu a orchester od Alexandra Mosolova. Opäť prinášate do Košíc raritné dielo?
Väčšinou som pôvodcom dramaturgických bonbónikov ja sám, ale tentoraz je to opačne, dielo si zvolil interpret. Dielo je pre mňa veľkou neznámou, stretnem sa s ním po prvýkrát a veľmi sa na naštudovanie teším, pretože budem hľadať ten správny kľúč k interpretácii skladby. Plne rešpektujem výber sólistu, keďže je vo svojej kategórii úplná špička. Xavier de Maistre je jeden z najznámejších harfistov a pre Košice to bude veľká udalosť. Zároveň sa teším na tento kráľovský nástroj v kombinácii s orchestrálnym zvukom. Naše publikum sa opäť zoznámi s niečím, čo nie je bežne k dispozícii.

Do programu ste zaradili aj slovenskú skladbu, a to predohru Jánošíkovi chlapci od Alexandra Moyzesa.
Samozrejme, nesmieme opomenúť slovenských autorov. Moyzesova hudba mi je veľmi blízka, pretože je veľmi pôsobivá a efektná. Nie sú v nej žiadne disonancie, nepôsobí na poslucháča provokatívne. Vychádza z folklóru a ja ten slovenský úplne zbožňujem.

Ako si k tejto dvojici skladieb našla cestu Beethovenova Symfónia č. 7?
Dlho som uvažoval, akú symfóniu priradím ku Moyzesovi a Mosolovovi. Nakoniec som si uvedomil, že som v Košiciach ešte nikdy nerobil Beethovena. Voľba padla na jeho „Siedmu“ a ja som veľmi rád, pretože hudba na mňa pôsobí pozitívnym dojmom, je veľmi jasavá. Máme za sebou dva neľahké pandemické roky, a tak som si povedal, že práve toto môže byť tá chvíľa, keď opustíme v myšlienkach všetky negatívne veci vrátane príšernej vojny na Ukrajine. Žijeme v nepretržitom v strese, tak poďme urobiť niečo, aby mohli návštevníci aspoň nachvíľku zabudnúť. Hudba je večná, rozveseľme ňou naše duše a srdcia.

Symfonický koncert Na tónoch harfy sa uskutoční vo štvrtok 12. mája o 19:00 v Dome umenia.

 <<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

 

Mimoriadne: Oslava storočnice

V rámci KHJ oslávi svoju storočnicu Spevácky zbor slovenských učiteľov. Po jubilejnom koncerte v Bratislave sa presúvajú do Košíc, kde spolu s komorným orchestrom Cappella Istropolitana ponúknu prierez zahraničnou i slovenskou hudbou. Čisto mužský zbor vedie rešpektovaný zbormajster a dirigent Štefan Sedlický a jeho členovia sú v prevažnej väčšine skutočne spojení so školstvom. Cappella Istropolitana je komorný orchester hlavného mesta Bratislavy a pod umeleckým vedením Róberta Marečka sa venuje okrem koncertnej aj nahrávacej činnosti.

Sprievodné podujatie 100 rokov Speváckeho zboru slovenských učiteľov sa uskutoční v nedeľu 15. mája o 18:00 v Dome umenia.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

 


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...