Koncert GERSHWIN – MUSORGSKIJ naživo v Košiciach

Brány Domu umenia sa otvoria pre milovníkov krásnej hudby už tento týždeň. Prvým koncertom pre publikum bude GERSHWIN – MUSORGSKIJ pod vedením šéfdirigenta Štátnej filharmónie Košice Zbyňka Müllera. Úlohu sólistu prijal špičkový predstaviteľ európskeho interpretačného umenia – Ladislav Fančovič. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 13. mája 2021 o 19:00 v Dome umenia.

Malý zázrak

Ladislav Fančovič, známy aj pod umeleckým menom Fanzowitz, je nielen slovenský klavirista a milovník starého džezu, ale aj nadšený saxofonista. A práve v košickej filharmónii ho budú môcť návštevníci zažiť v oboch polohách – ako klavírneho virtuóza v Gershwinovom klavírnom koncerte, aj ako saxofonistu, ktorý sa na chvíľu stane „jedným z členov“ orchestra ŠfK v známom diele Obrázky z výstavy Modesta Musorgského.

Po dlhých mesiacoch hrá ŠfK naživo. Orchester sa na to už veľmi teší, a vy ste sólistom večera. Aké z toho máte pocity?

Nesmierne sa na koncert teším, po dlhých mesiacoch nekonečného čakania na zlepšenie situácie mi to pripadá ako malý zázrak hrať s orchestrom pre naozajstné živé publikum. Po množstve niekedy až deprimujúcich online koncertov, na ktorých som hral iba pre kameru a pre prázdnu sálu, je predstava blížiaceho sa živého koncertu neuveriteľná motivácia.

Ako vnímate Gershwinov klavírny koncert in F?

Gershwinova hudba mi je nesmierne blízka. Jeho klavírny koncert vnímam ako spojovací článok medzi naozajstnou jazzovou hudbou 20. rokov minulého storočia a klasickým hudobným svetom. Je v ňom cítiť z každého taktu atmosféra doby, v ktorej koncert vznikal, nájdeme v ňom dokonca aj náznaky blues, charlestonu a ďalších štýlov, ktoré vtedy obklopovali Gershwina. Navyše, nesmierne farebná inštrumentácia orchestra dodáva koncertu veľký efekt a noblesu.

Počas lockdownu sme sa zaujímali, ako hudobníci trávia tento čas plný obmedzení. Koncert s publikom je nádejou, že sa môžeme rozprávať o živom hraní v blízkej budúcnosti. Máte už nejaké plány?

Chcel by som veľmi veriť, že už sa nezopakuje situácia z jesene minulého roka, ktorá vlastne trvá až dodnes. Samozrejme, ten čas sa dá využiť rôznymi spôsobmi, či už nahrávacími aktivitami, študovaním nového repertoáru atd. Napriek tomu si mnohí z nás určite stále častejšie uvedomovali, že prišli na veľa mesiacov o prácu a tento stav nie je dlhodobo udržateľný. Moje najbližšie plány súvisia so „zmarenou” sezónou 2020/21, pretože prakticky koncerty z celého roka sa mi popresúvali do mesiacov máj a jún. Čo je neuveriteľný fyzický, ale aj psychický nápor. Pevne verím, že ďalšia sezóna sa už bude aspoň z diaľky podobať na koncertný život tak, ako si ho pamätáme.

Ďakujeme za rozhovor.
Foto: Julian Veverica

Bezpečnostné usmernenia

Na koncerte budú dodržané prísne hygienické podmienky a obmedzenie počtu divákov podľa aktuálnej fázy kultúrneho semafora:

  • Návštevníci koncertu sa musia preukázať negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo PCR/LAMP testom nie starším ako 72 hodín. Výnimky z testovania platia pre návštevníkov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 v uplynulých 180 dňoch, alebo sú zaočkovaní (minimálne 2 týždne po 2. dávke vakcínami Pfizer a Moderna, alebo minimálne 4 týždne po 1. dávke vakcíny AstraZeneca). Výnimku z testovania majú aj deti do 10 rokov.
  • Koncert GERSHWIN – MUSORGSKIJ spadá pod A cyklus, tým pádom naň platia abonentky A, AB. Držitelia študentských abonentiek si musia vstupenku na koncert vyzdvihnúť vo vstupenkovej pokladnici vopred.
  • Aktuálna maximálna kapacita je 250 návštevníkov, sedenie bude voľné v každom druhom rade.
  • Abonenti majú vstup do sály umožnený prednostne už od 18:30, návštevníci so zakúpenými vstupenkami od 18:45.
  • Návštevníci na seba nechávajú telefonický alebo mejlový kontakt, ktorý od nich vyžiada zamestatnec ŠfK, aby bolo možné trasovanie v prípade výskytu covid-19.
  • Návštevníci sú povinní mať po celú dobu svojho pobytu v Dome umenia prekryté horné a dolné dýchacie cesty respirátorom.
  • V prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia (napr. horúčka, kašeľ, nádcha, sťažené dýchanie) je návštevník povinný ostať v domácej izolácií.
  • ŠfK uprednostňuje online nákup lístkov a bezhotovostnú platbu.
  • Koncerty trvajú hodinu a sú bez prestávky.
  • Priestory Domu umenia sa dezinfikujú pred podujatím i počas neho.
  • Členovia orchestra i hosťujúci umelci sú pravidelne testovaní.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

<<<KÚPIŤ VSTUPENKY>>>

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...