Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Aleksandara Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí. Hudobný pohľad do smutných dejín sa začne o 19:00. Filharmónia však návštevníkov pozýva aj na nový formát vo svojom portfóliu – tematickú diskusiu – už o 17:30.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<< 

Najbližší štvrtkový večer v Dome umenia patrí najzávažnejšiemu programu 55. koncertnej sezóny. Orchester ŠFK tentoraz povedie Aleksandar Marković, hlavný hosťujúci dirigent telesa Sinfonia Varsovia. Akoby symbolicky prichádza do košickej filharmónie práve z poľskej metropoly, ktorá má svoje dejiny úzko späté s holokaustom. Pod jeho taktovkou odznelo po svete už viacero diel Krzysztofa Pendereckeho a ďalších skladateľov 20. storočia. Markovićovo priezvisko je navyše jedným z najzvučnejších v menoslove dirigentov aktuálnej sezóny košických filharmonikov. Vďaka tejto syntéze budú návštevníci počuť top verziu programu nielen pre náročného poslucháča.

Jeho tvorbu zakázali, lebo bol Žid

Koncert otvorí tretia Beethovenova predohra k opere Fidelio. Práve Leonora III, tzv. „veľká“, najviac vystihuje celý dramatický obsah jediného operného diela nemeckého velikána. 

Ďalej v košickej filharmónii zaznie nosná skladba podujatia – Klavírny koncert Viktora Ullmana. Autor židovského pôvodu napísal svoj jediný klavírny koncert v roku 1939 a venoval ho významnej klaviristke Juliette Arányi. „Umění obou umělců bylo ale záhy pro jejich původ zakázáno. Oba byli deportováni do Terezína a k pražské premiéře díla bohužel již nedošlo. Ullmann plánoval dílo uvést v Terezíně na dva klavíry, ale Arányi bylo povoleno hrát především Mozartovu hudbu. Ke světové premiéře došlo až v roce 1992 v Stuttgartu v provedení klavíristy Konrada Richtera a Státní filharmonie Brno pod vedením Israela Yinona. I když se jedná o originální a nezaměnitelný koncert, můžeme v něm slyšet vlivy Mahlera či Janáčka. Je mi velkou ctí, že budeme moci toto významné dílo poprvé představit i slovenskému publiku,“ hovorí Jan Bartoš, ktorý sa košickému publiku predvedie ako sólista. Zahraničná tlač umelca označuje za jedného z najlepších európskych klaviristov, vystupuje na recitáloch, s významnými orchestrami a na koncertoch komornej hudby po celom svete. Vypredáva sály a za svoje nahrávky žne uznania kritikov z časopisov Gramophone, BBC Music Magazine, The Times, The Guardian či Diapason.

Dielo Tren. Obetiam Hirošimy pre 52 sláčikových nástrojov od Krzysztofa Pendereckeho vzniklo v roku 1961. Autor skladbu venoval pamiatke obetí ničivej atómovej bomby. Koncert uzavrie symfonická báseň Smrť a vykúpenie. Richard Strauss v nej zobrazil hodinu smrti človeka, ktorý túžil dosiahnuť tie najvyššie ideály.

Prežila holokaust

Do štvrtkového programu poslucháčov vovedie diskusia s názvom 80 rokov od deportácie židovských obyvateľov z Košíc. Poučili sme sa? Pozvanie do debaty prijala vedúca košickej skupiny ukrývaných detí Hidden Child Nadežda Lambertová, ktorá sama ako dieťa holokaust prežila. Do hosťovského kresla sa posadí aj Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi spadajúceho pod Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry. „Deportácie Židov boli súčasťou takzvaného konečného riešenia židovskej otázky v období holokaustu. So slovom holokaust sa nám spája bolesť, smrť, iracionálna nenávisť, niečo, s čím sa ľudia ani dejiny stále nedokážu plne vysporiadať. Dnešné generácie jeho obludnosť poznajú iba sprostredkovane, netušia, koľko utrpenia priniesol a ako veľmi zasiahol do osudov miliónov ľudí. Naším poslaním je šíriť svedectvá a spomienky preživších, ktorých sme poznali, aby sme nedovolili zabudnúť. Zároveň sa snažíme vzdelávať ľudí, aby neopakovali chyby z minulosti,“ vysvetľuje dôležitosť kontaktu so svedkami holokaustu Martin Korčok. Diškurz povedie riaditeľ Slovenskej debatnej asociácie a lektor Akadémie kritického myslenia Ondrej Schütz. Na diskusiu sa dostanete s platnou vstupenkou na večerný koncert.

Podujatie sa koná s podporou British Council, Poľského inštitútu v Bratislave a Židovskej náboženskej obce Košice. Na programe v Dome umenia sa zúčastní aj Nigel Baker, veľvyslanec Spojeného kráľovstva, ktoré v roku 2023 prevzalo predsedníctvo Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Koncert z abonentného cyklu A s názvom SLOBODA A ÚTLAK – SMRŤ A VYKÚPENIE sa uskutoční vo štvrtok 11. apríla 2024 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:

Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, jana.tomalova@sfk.sk

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...