Organ rozozvučí 11 kostolov v ôsmich mestách

Kráľovský nástroj, ako sa organ nazýva, je už 51 rokov spojený so septembrom v Košiciach a ďalších mestách. Medzinárodný organový festival Ivana Sokola (MOFIS) skladá poctu nielen najväčšiemu hudobnému nástroju, ale aj svojmu zakladateľovi a nadšenému propagátorovi organovej hudby – Ivanovi Sokolovi. Štátna filharmónia Košice (ŠFK) ako hlavný organizátor festivalu ho odštartuje organovým koncertom so sprievodom orchestra už 15. septembra v košickom Dóme sv. Alžbety. Séria podujatí bude pokračovať s piatimi sólistami do 2. októbra 2022. Špecialitou aktuálneho ročníka je organový workshop, koncert venovaný pamiatke Jozefa Podprockého či séria Bachovej organovej tvorby a nové lokácie.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Viac približuje organista a dramaturg festivalu Štefan Iľaš: „Premyslenou dramaturgiou a výberom nástrojov chceme návštevníkom ukázať organ a organovú hudbu v jej najrozličnejších podobách. Od monumentálnych nástrojov v Dóme sv. Alžbety či Konkatedrále sv. Mikuláša po maličký pozitív v Kostole Zoslania Ducha Svätého. Od hudby renesančnej po tú najsúčasnejšiu. Každý koncert tak bude jedinečný a nezabudnuteľný. Štátna filharmónia Košice a naši partneri sú prísľubom toho, že kvalita festivalu bude aj naďalej rásť.“

 

#51MOFIS:

Košice Spišská Nová Ves Kežmarok Sabinov Jasov Prešov Rimavská Sobota Poprad

Každý zo sólistov festivalu sa predstaví v Košiciach či v Jasove a zároveň aj v partnerskom meste.

Nemec Rainer Oster otvorí MOFIS v sprievode orchestra ŠFK pod taktovkou Mariána Lejavu v ikonickom Dóme svätej Alžbety. V slovenskej premiére zaznie Concerto od Jona Laukvika. Zaujímavosťou je, že i svetovú premiéru skladby hral priamo Rainer Oster, ktorý zároveň u Jona Laukvika študoval a neskôr ho pedagogicky zastupoval na akademickej pôde.

15. 09. | 20:00 | Dóm sv. Alžbety Uhorskej, Košice
17. 09. | 18:00 | Nový evanjelický kostol, Kežmarok 

Slovenka Bernadetta Šuňavská je celosvetovo obdivovaná pre jej majstrovstvo a hráčsku techniku. Svojou výnimočnou technickou brilantnosťou a vycibrenou muzikalitou dokáže strhnúť publikum k standing ovation už uprostred koncertu. To je skutočný príbeh z jej recitálu v Hildesheimer Dom a návštevníci sa o tom budú môcť presvedčiť na jej dvoch festivalových koncertoch.

16. 09. | 18:00 | Evanjelický kostol, Spišská Nová Ves 
18. 09. | 19:00 | Seminárny kostol sv. Antona Paduánskeho, Košice 

Francúz François Espinasse je profesorom na Conservatoire National Supérieur v Lyone a od roku 2010 titulárnym organistom v Kráľovskej kaplnke paláca vo Versailles. François Espinasse sa podujal viesť počas festivalu aj organový workshop venovaný tvorbe Césara Francka. Skladateľ patrí medzi najvýznamnejších skladateľov pre organ a tento rok si pripomíname dvesté výročie jeho narodenia.

21. 09. | 19:30 | Farský kostol Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa, Sabinov 
23. 09. | 19:00 | Opátsky chrám sv. Jána Krstiteľa, Jasov 
24. 09. | 09:00 | Opátsky chrám sv. Jána Krstiteľa, Jasov – workshop 

Rakúšan Johannes Zeinler je posledným víťazom prestížnej Grand Prix de Chartres v roku 2018. Okrem toho zvíťazil aj na Medzinárodnej súťaži v St. Albans v roku 2015 a je vôbec prvým Rakúšanom, ktorému sa podarilo zvíťaziť na týchto dvoch súťažiach. Patrí medzi najvýraznejšie talenty mladej generácie organistov.

25. 09. | 19:00 | Konkatedrála sv. Mikuláša, Prešov 
27. 09. | 19:00 | Kostol Zoslania Ducha Svätého, Košice – Juh

Holanďan Adriaan Hoek je držiteľom viacerých ocenení z medzinárodných organových súťaží, vrátane štyroch prvých cien z roku 2015 zo súťaží v Korschenbroich, Alkmaare, Lübecku a Brede. Zároveň získal v roku 2016 titul "The Young ECHO Organist of the Year 2016".

28. 09. | 18:00 | Kostol sv. Jána Krstiteľa, Rimavská Sobota 
30. 09. | 19:30 | Kostol sv. Košických mučeníkov, Košice – Nad jazerom
02. 10. | 18:00 | Kostol sv. Egídia, Poprad 

Medzinárodný organový festival bude prebiehať od 15. septembra do 2. októbra v ôsmich mestách. Viac o MOFISe na www.sfk.sk/mofis alebo v prvej tlačovej správe: https://www.sfk.sk/clanok/medzinarodny-organovy-festival-ivana-sokola-prinesie-11-koncertov-aj-workshop.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Foto:
Rainer Oster
Bernadetta Šuňavská, autor: Gudrun Böblitz
François Espinasse, autor: Louis Nespoulous
Johannes Zeinler, autor: Theresa Pewal
Adriaan Hoek
Fotografie kostolov: Dávid Hanko

<<<VIAC INFO O MOFISe>>>


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...