Reportáž z koncertovania košických filharmonikov v Paríži

Prinášame vám reportáž z koncertovania Štátnej filharmónie Košice v parížskej Salle Gaveau, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti 30. výročia diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Francúzskom. A prečo hneď na úvod taká oficiálna veta? Odpoveď rozbalíme postupne. Pohodlne sa začítajte, ideálne so šálkou kávy a chrumkavým croissantom.

Streda 3. máj 2023 – prílet

Našu cestu za slávnostným koncertom v parížskej Salle Gaveau štartujeme v Dome umenia. Prichádza nás vyprevadiť ikona košickej filky – zakladajúci člen a bývalý koncertný majster ŠFK a zároveň náš verný fanúšik – pán Karol Petróczi. „Zahraničná cesta hráčov vždy stmelí,“ hovorí. Veríme, že to tak bude aj tentoraz. Do Paríža cestuje 44-členný orchester pod vedením dirigenta Maroša Potokára. Na mieste sa k nám pridá úspešná slovenská sopranistka Slávka Zámečníková. O tom, ako vznikal program podujatia, si môžete prečítať v rozhovore s umelcami TU.


Huslistka Lenka Bodnárová pred odletom do Paríža.

Presúvame sa na košické letisko, kde pre nás prichádza výnimočný spoj. Z Bratislavy prilieta vládny špeciál s ministerkou kultúry SR Natáliou Milanovou na palube. Napĺňame Airbus s podobizňou Milana Rastislava Štefánika a porovnávame si vzájomné očakávania z pracovnej cesty. Huslistka Danka Orgovánová Vrlíková vníma spoločný zájazd takto: „Myslím si, že pre orchester je veľká motivácia hrať v pre nás novej sále v Paríži s vynikajúcou sólistkou Slávkou Zámečníkovou a skvelým dirigentom. Teším sa na to. Je to pre mňa obrovská motivácia a vytrhnutie zo stereotypu. Pretože umenie ponúkneme inému publiku, než košickému a sme zvedaví na odozvy parížskeho publika.“


Huslistka Dana Orgovánová Vrlíková tesne pred koncertom v Salle Gaveau.

Let plynie príjemne a po dvoch hodinách už vystupujeme v slnečnej metropole Francúzska. Naše violončelá by mali mať nielen v lietadle, ale aj v autobuse svoje vlastné sedadlá, o čom musíme francúzskeho šoféra krátko presviedčať. Podarilo sa a relatívne krátkym presunom sa dostávame k hotelu.

Popoludnie trávime v uliciach Paríža. Príchodom na námestie Trocadéro sa nám otvára krásny pohľad na Eiffelovu vežu aj panorámu mesta. Nech sú názory na jej estetiku akékoľvek, každý z nás ju chce vidieť. Medzi turistami sa mihnú aj tibetskí mnísi, čo len podčiarkuje multikultúrnosť mesta, ktorá nás od prvého kontaktu konfrontuje. Harfistka Ivanka Boggerová si vychutnáva pohľad na ikonu Paríža a autenticky poznamenáva: „Na tento zájazd som sa veľmi tešila, pretože sa nikdy nestalo, že by sme leteli z Košíc, navyše vládnym špeciálom. Na veľa zájazdoch sme nemali toľko času na poriadnu obhliadku mesta. Mesto som poznávala len z autobusu, videla som len koncertné sály a všetko zvyklo byť veľmi narýchlo. Prezerám si Paríž, momentálne stojím pri Eiffelovke a som užasnutá, že ju vidím naživo. Teším sa na koncert a som zvedavá na koncertnú sálu.“


Zľava Júlia Burášová (flauta), Ivana Boggerová (harfa), Miriam Kristmannová (flauta).

Štvrtok 4. máj 2023 – koncert

Vo večerných šatách a vo frakoch sa pešo presúvame zaplnenými uličkami Paríža do koncertnej sály. Legendárna Salle Gaveau svoje brány poslucháčom otvorila na začiatku 20. storočia a svoje meno dostala po francúzskom výrobcovi klavírov. Ešte posledné rozohrávky, drobné úpravy zovňajšku v šatniach, sála sa zapĺňa, o chvíľu to vypukne. Do Paríža prinášame slovenské interpretačné umenie i skladateľov – Jána Cikkera a Vladimíra Godára. Dirigent Maroš Potokár predstavuje program večera: „Cikkerove Spomienky prinášajú jeho intímnu osobitú hudobnú poetiku, ľudové motívy, ako aj reflexiu druhej svetovej vojny. Uspávanky Vladimíra Godára pre soprán, sláčikový orchester a harfu vychádzajú z archaických folklórnych základov, nevšedná harmonizácia ich však obaľuje do nového moderného šatu. Ďalšiu polovicu programu tvoria slávne árie a predohry W. A. Mozarta. Teda repertoár, ktorý Slávke Zámečníkovej mimoriadne svedčí a je univerzálnym hudobným jazykom všetkých krajín. Program uzatvoria vokálne diela francúzskych skladateľov Henriho Duparca a Julesa Masseneta.“


Dirigent Maroš Potokár a sopranistka Slávka Zámečníková počas skúšky s orchestrom ŠFK v Salle Gaveau.

Sme v očakávaní, či sa Salle Gaveau zaplní návštevníkmi. Postávame v zákulisí a je nám nesmierne horúco. Dámy v dlhých ťažkých šatách, páni vo frakoch – kto sa potí viac? Ovievame sa navzájom a s napätím rastú aj žartovné poznámky. Závan sviežosti prináša eukalyptový cukrík od violistu Jozefa Aurela Janáka. Foyer je stále plné, čakáme, koncert má meškanie. Avšak stojí to za to. Sála obsadená do posledného miesta je pre nás veľkým potešením i záväzkom. Koncert sa môže začať.


Foyer Salle Gaveau.


Tesne pred koncertom.

Podujatie otvárajú ministerka kultúry SR Natália Milanová a riaditeľka Slovenského inštitútu v Paríži Jana Kňažková príhovormi o vzťahoch medzi krajinami. Orchester ŠFK začína Cikkerom. Francúzsko-slovenské publikum nás prekvapuje srdečným potleskom po každej časti. Cítime sa tu vítaní. Špeciálne ovácie si získava sopranistka s krištáľovo čistým hlasom – naša operná hviezda Slávka Zámečníková. Spolupráca so sólistkou je opäť veľmi príjemná, ľudská a vysoko profesionálna zároveň. Godárove uspávanky s archaickou slovenčinou dojímajú niektorých hostí k slzám. Možno si ktosi v publiku spomenul na svoju rodnú reč, v ktorej mu mama kedysi spievala pred spaním. Hodnotiť vlastný koncert nám však neprislúcha. Môžeme len povedať, že z vrúcnych potleskov v Salle Gaveau sa úprimne a vďačne radujeme.


Koncert Štátnej filharmónie v Salle Gaveau v Paríži so Slávkou Zámečníkovou pod vedením Maroša Potokára.

Klarinetista Martin Mosoriak sa po výkone delí so svojimi postrehmi: „Sála bola celkom iná, na akú sme zvyknutí v Dome umenia. Salle Gaveau je divadelnejšia a je tu suchšia akustika, ale neprekážalo to. Publikum v sále k nám bolo fyzicky oveľa bližšie. Ale bolo prekvapujúce, že si nás mnohí fotili a natáčali na mobily.“ Martin situáciu komentuje s úsmevom a je rád za prajné publikum.

Fotografovanie neutícha ani po koncerte.  Návštevníci zastavujú hráčov a žiadajú spoločný fotošúting. Vo foyer sa k nám prihovára staršia dáma z Cejlónu. Košice pozná veľmi dobre vďaka svojej penfriend a ako bývalá violistka by rada sprostredkovala členom orchestra slová chvály. Toto sú milé a nezabudnuteľné momenty, čo nás ženú vpred.


Zľava, Adrian Golec, Martin Mosorjak, Stanislav Bicák.

Po koncerte zhodnotila naše účinkovanie v Salle Gaveau aj riaditeľka Slovenského inštitútu v Paríži Jana Kňažková: „Je to úžasný pocit naplniť sálu do poslednej stoličky a zažiť slovenské predstavenie, ktoré bolo také kvalitné, že zožalo vrúcne ovácie. Nakoľko tu v Paríži sú diváci veľmi nároční, pretože kvalitných podujatí je tu každý deň dostatok. Zažiť takýto burácajúci potlesk sa nestáva často. Bol to úžasný pocit, ďakujeme vám veľmi pekne za to, že sme mohli takouto formou prezentovať slovenskú kultúru v zahraničí. A ukázať parížskemu fajnovému publiku, ktoré chodí do legendárnej Salle Gaveau, že máme skutočnú kvalitu, máme byť na čo hrdí.“

Na recepcii z nás už pomaly opadáva napätie z celodenného výkonu. Osviežujeme sa domácimi limonádami i ľahkým francúzskym prossecom a spriadame plány na ten krátky čas, čo nám ešte v Paríži zostáva. Violončelistka Ilonka Ácsné Korolenko prekvapuje svojimi nápadmi. Hoci je už po 22-hej hodine, dohaduje sa s huslistkou Vladkou Ščigulinskou na nočnej prechádzke smerom k Seine a rozsvietenej Eiffelovke. Navyše, mladé dievčatá ráno plánujú vstať skoro, aby si ešte pred odjazdom stihli užiť čo najviac z Paríža. Na otázku, či necíti únavu po dvoch náročných dňoch a či sa jej ozaj ešte chce behať po veľkomeste, Olenka odpovedá: „Kedy, ak nie teraz?“


Zľava Maroš Potokár, Mátyás Mézes, Meagan Slattery, Slávka Zámečníková, Dávid Bagoly, Ilona Ácsné Korolenko, Bacem Anas Romdhani, Maksymilian Mirowski.

Piatok 5. máj 2023 – odlet

Naše parížske príbehy sú naplnené. Čaká nás cesta domov a my sa s vydareným zájazdom lúčime so slovami generálnej riaditeľky ŠFK Lucie Potokárovej, čo sme zachytili bezprostredne po našom koncerte: „Som veľmi hrdá na orchester Štátnej filharmónie Košice a som veľmi šťastná, že sa nám do programu podarilo zaradiť diela slovenských skladateľov. Myslím si, že je veľmi dôležité v zahraničí prezentovať nielen slovenské interpretačné umenie, čo boli v našom prípade orchester ŠFK, sólistka Slávka Zámečníková a dirigent Maroš Potokár, ale aj predstaviť slovenskú hudobnú tvorbu prostredníctvom Vladimíra Godára a Jána Cikkera. Som hrdá na náš orchester, že sme konkurencie schopní a na vysokej interpretačnej úrovni reprezentujeme Slovensko. Som šťastná, že koncert dopadol dobre a mal skvelý ohlas u publika a verím, že aj kolegovia – hráči si to užili.“

Merci pour les belles expériences et l'opportunité!


Generálna riaditeľka ŠFK Lucia Potokárová ďakuje tímu ŠFK.

Text: Lucia Radzová
Foto: Jaroslav Ľaš

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...