Škandinávske fluidum v Dome umenia

Štátna filharmónia Košice pozýva na koncert škandinávskych skladateľov čoraz častejšie uvádzaných na svojom pódiu vďaka pozitívnej odozve z publika. Program koncertu prináša hudbu severských krajín – Dánska a Fínska – zároveň reprezentovanú mladými severskými umelcami. Za dirigentský pult sa postaví Dán Christian Øland a úlohu sólistu prijal jeho krajan klavirista Gustav Piekut. Škandinávska hudba vďačne čerpá námety z vlastnej mytológie. Večer otvorí krátka a veľmi pôvabná symfonická báseň Saga-Drøm od Carla Nielsena. Medzi Severanmi sa objaví aj ruský velikán Prokofiev. Inšpirovaný parížskou avantgardou, prenasledovaný sovietskym režimom. Ako geniálny klavirista napísal aj päť klavírnych koncertov. Na podujatí odznie Prokofievov Koncert pre klavír a orchester č. 3, jeho bezpochyby najpopulárnejšie koncertné dielo. Po prestávke naplní sálu Domu umenia postromantickými tónmi Symfónia č. 1 e mol od Jeana Sibelia, ktorá je z autorových symfónií poslucháčsky najobľúbenejšia. Koncert NIELSEN – PROKOFIEV – SIBELIUS sa uskutoční 20. apríla o 19:00.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

Gustav PIEKUT

Séria víťazstiev v súťažiach a medzinárodne uznávané nahrávky sú zárukou, že s mladým klaviristom Gustavom Piekutom treba počítať. Jeho hra je oceňovaná za svoju techniku, inteligenciu, pôvab a silu kritikmi v Dánsku, Nemecku i Veľkej Británii. BBC Music Magazine poznamenal: „Piekut zasiahol sladký bod medzi technickou presnosťou a bravúrnym výkonom.

Gustav Piekut bude v Košiciach interpretovať Koncert pre klavír a orchester č. 3 C dur od Sergeja Prokofieva. Skladba je inšpirovaná ruskou ľudovou hudbou, prevažuje v nej melodickosť a lyrizmus. Jej atmosféra sa po strmej gradácii vždy náhle upokojí prekvapujúcim lyrickým zvratom alebo zábleskom humoru či irónie, ktoré sú pre Prokofieva také typické. Umelec približuje skladbu nasledovne: „Prokofievov 3. klavírny koncert je dielom jasného svetla a pulzujúcej, rytmickej vitality. Je to jedno z Prokofievových najpozitívnejších diel. Vzrušujúca hudba odvodená od intenzívnych prírodných energií, skôr než dielo ľudskej drámy alebo vonkajšieho pátosu. Vyvažuje zázračnú kombináciu sofistikovaného neoklasicizmu s takmer neviazaným živelným pohonom. Pre klaviristu je to náročná, virtuózna a vzrušujúca cesta a orchester je úplne rovnocenným partnerom. Je to boj a výmena energických výbuchov v majstrovsky skomponovanej smršti nôt. Veľmi sa teším na uvedenie tohto diela s úžasnou Štátnou filharmóniou Košice a maestrom Christianom Ølandom!

Christian ØLAND

Je jedným z najsľubnejších mladých dirigentských talentov severského regiónu. Vo veku 18 rokov bol prijatý na Sibeliovu akadémiu a už po roku štúdia ho šéfdirigent Hannu Lintu vymenoval za asistenta dirigenta Symfonického orchestra Fínskeho rozhlasu. Christian Øland spolupracoval aj s Dánskym národným symfonickým orchestrom, Dánskym kráľovským orchestrom, Švédskym kráľovským orchestrom, Dánskou národnou operou, Kodanským filharmonickým orchestrom a ďalšími severskými baletnými a opernými domami. Po úspešnom debute v minulosti prizvala ŠFK Christiana Ølanda k ďalšej spolupráci, pretože verí, že bude opäť inšpiratívna. Dirigent na pozvanie reagoval slovami: „Som rád, že môžem do Štátnej filharmónie Košice priniesť Nielsena a Sibelia – dvoch mne veľmi blízkych skladateľov.

Severských autorov približuje takto: „Carl Nielsen bol oveľa perspektívnejší skladateľ, než si väčšina ľudí myslí. Vo svojom diele ‚Saga-Drømz roku 1908 píše fragmentárnym štýlom, čo môže na prvý pohľad pôsobiť zvláštne. Ale kúsok po kúsku si človek uvedomí, že všetky tieto fragmenty do seba zapadajú – ako keď sledujeme niečo, čo je príliš blízko a dá sa to pochopiť len z diaľky. V strede skladby Nielsen napísal orchestrálnu kadenciu, v ktorej medzi sebou voľne hrajú rôzne nástroje – na tú dobu veľmi originálny nápad. Snový a špeciálny kúsok, čo sa nehrá tak často, ako by si zaslúžil!

Nielsen i Sibelius sú neskororomantickí skladatelia a obaja pokračovali v písaní symfónií, aj keď mnohí v tom čase skladali symfonické básne, balety a programovú hudbu. „Na koncerte v Košiciach hráme Sibeliovu Symfóniu č. 1 e mol – symfóniu v mnohom konvenčnú, no zároveň hľadiacu do budúcnosti. Skladba sa začína dosť zvláštne – klarinetovým sólom, len za sprievodu tympanov. Potom sa rozvinie do niektorých z najkrajších Sibeliových melódií. Sólistom večera je Gustav Piekut – skvelý dánsky klavirista. Rád ho predstavím s orchestrom,“ pozýva Christian Øland.

 

Abonentný koncert A cyklu NIELSEN – PROKOFIEV – SIBELIUS sa uskutoční vo štvrtok 20. apríla 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené: 9/8/7 €, lóža: 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...