Stream s Martinom Leginusom & ŠfK

V poradí jedenásty online koncert prichystala Štátna filharmónia Košice na štvrtok 15. apríla 2021. Tentoraz pod taktovkou dirigenta Slovenského národného divadla Martina Leginusa odznejú diela Edvarda Griega Peer Gynt, 2. suita” a Symfónia č. 8 G dur” Antonína Dvořáka. Interpretáciu košických filharmonikov doplní sprievodné slovo Petra Katinu. Stream sa začne o 19:00 na facebookových stránkach a TV TelKE. Vstup naň je voľný.

Oslnivá harmónia

Dvořákova Symfónia G dur nesie prvky vyrovnanosti, harmónie, životnej radosti a obdivu ku krásam prírody. Dielo obsahuje najviac pastorálnych a idylických prvkov zo všetkých jeho symfónií. Alegorickú drámu Peer Gynt v piatich dejstvách napísal nórsky dramatik Henrik Ibsen počas pobytu v Taliansku v roku 1867. Dielo rozpráva príbeh o páde a následnom vykúpení mladého hrdinu Peera Gynta. Dirigent Martin Leginus spolupracoval s orchestrom ŠfK aj v minulosti a bol to práve Grieg, s ktorým sa v Košiciach uviedol. Hovorí, že obidve skladby patria ku klenotom hudby 19. storočia.

Aký máte vzťah ku Griegovej skladbe, ktorú ste naštudovali so ŠfK?

Kvalita Griegovej scénickej hudby k Ibsenovej rovnomennej hre Peer Gynt je natoľko strhujúca, že sa Grieg rozhodol k výberu toho najlepšieho do dvoch suít a my sme radi, že koncert otvoríme práve jeho druhou suitou. S hudbou Edwarda Griega som sa stretol pri vôbec prvom koncerte so Štátnou filharmóniou Košice pred pätnástimi rokmi, keď som mal možnosť sprevádzať pána profesora Lapšanského v Griegovom klavírnom koncerte. Prvú slávnejšiu suitu Peer Gynt som už v minulosti dirigoval. S jeho druhou suitou sa stretávam prvýkrát. Je menej hrávaná, o to viac si vážim príležitosť realizovať túto partitúru. Jej súčasťou je totiž prenádherná melancholická Solveigina pieseň.

Čím vás oslovuje Dvořákova 8. symfónia?

Patrí k Dvořákovým trom najhranejším symfóniám. Skladateľ v čase jej vzniku začal učiť na pražskom konzervatóriu. Možno i preto sa v tomto diele stretáva mladícky duch s nostalgickým pohľadom zrelého autora. Strhujúca architektúra skladby, oslnivá harmónia, netradičná práca s melodickými témami a brilantná inštrumentácia sú zakaždým zárukou diváckeho zážitku. Skúšobný proces na tento koncert bol veľmi radostným obdobím a všetci sa tešíme na to, že sa môžeme s našimi divákmi o túto radosť podeliť cez najbližší stream.

Viac o Martinovi Leginusovi: www.martinleginus.com


Kontakt pre médiá:

Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk
 

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...