Tri symfonické premiéry v bazéne

Nová hudba na netradičnom mieste doplnená umeleckou projekciou. Štátna filharmónia Košice pripravila podujatie, ktoré spája rôzne druhy umenia, odpremiéruje tri hudobné diela a rozozvučí bývalú plaváreň. Koncert s názvom FILHARMÓNIA x ART & TECH DAYS sa uskutoční v stredu 24. novembra o 19:00 v košickej Kunsthalle. Projekt je súčasťou festivalu súčasného umenia ARS NOVA a festivalu Art & Tech Days, pripravený v spolupráci s Creative Industry Košice.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Zmysel pre ARS NOVA

V poradí 18. ročník festivalu súčasného umenia ARS NOVA prináša popri ponúkanom klasickom repertoári signály súčasnosti. ARS NOVA je priestorom pre inovatívne a experimentálne prístupy, pre novú a objavnú „zvukomaľbu“ dneška, ale aj jej hlbšie pochopenie a reflexiu v medzinárodnom meradle. Prezentáciou kvalitnej súčasnej hudby v spojení s mnohými edukatívnymi aktivitami chce festival vytvoriť potrebný priestor pre budovanie a rozvoj publika a citlivejšie vnímanie dneška. Festival ARS NOVA je ochutnávkou nových, netradičných zvukov aj nahliadnutím do kuchyne súčasných skladateľov. Rozvíja tak súčasné hudobné myslenie a komunikáciu v medzinárodnom priestore.

Spojenie hudby a vizuálneho umenia

Koncert je však nielen súčasťou festivalu ARS NOVA, ale aj festivalu Art & Tech Days, ktorý organizuje nezisková organizácia Creative Industry Košice. Zámer objasňuje jej riaditeľ Michal Hladký: „Spojenie klasickej hudby s vizuálnym predstavením ukáže, ako môžu digitálne technológie rozšíriť umelecký zážitok. V spolupráci so ŠfK a umelcom Borisom Vitázkom sme v rámci Art & Tech Days pripravili audiovizuálne performance, ktoré spája tvorbu za hranicou umeleckých disciplín. CIKE spoločne s partnermi prináša do Košíc dielo vytvorené špecificky pre piaty ročník festivalu Art & Tech Days s témou Human Responsibility.

O čom bude projekcia Borisa Vitázka a ako vlastne takéto dielo vzniká, prezrádza samotný umelec: „V mojej práci s filharmóniou mám dva hlavné smery, ktorých sa pri tvorbe stále držím: téma festivalu –  ľudská zodpovednosť a playlist koncertu. Keď tvorím, vždy hľadám v skladbách, ako zobraziť zodpovednosť a moc, čo ľudia držia v rukách. Preto sa vizuály budú orientovať na ruky, ich interakcie s prostredím a rôzne nástroje, ktoré ľudia vynašli a používajú.“

Špecialista na novú hudbu

Hudobnú dramaturgiu pripravil slovenský skladateľ a dirigent Marián Lejava. Zvolil šesť skladieb, z toho tri budú premiéry – dve svetové a jedna slovenská. Viac približuje v krátkom rozhovore.

V Košiciach odpremiérujete dielo Birds and Fishes. Ako vznikalo?
Dielo Birds and Fishes (Tableau I) je inšpirované drevorytom Sky and Water M. C. Eschera a v zásade voľne prenáša princíp vizuálu do hudobnej reči. Ide o symfonický obraz, resp. "báseň", teda skladbu, ktorá zobrazuje predlohu, v tomto prípade predlohu vizuálnu. Po úvodnom doznievaní akordu zo skladby The Unanswered Question Charlesa Ivesa, ktorá môjmu dielu predchádza (priamo komponovaná súvislosť podľa dramaturgie koncertu), sa prebudí vodný dravec a vyplaší húf rýb, ktoré sa rozpŕchnu do všetkých strán. Menia sa na vtákov, ktorí sa naopak zlietavajú a hlasno "diskutujú". V istom momente vtáci a ryby splývajú podobne ako v Escherovom drevoryte a stávajú sa odrazom jeden druhého. Dravec sa opäť objaví a obe skupiny sa dajú do pohybu. Postupne však miznú zo zorného poľa a rozplývajú sa do akordov "chorálu" oboch ich prirodzených prostredí, ktoré sú tiež v symetrii: vzduch (nebo) a voda (more). Skladba končí harmonickou kadenciou, ktorá pripraví možný návrat úvodného akordu, čím by skladba mohla znieť v nekonečnej slučke.

Aj dielo Banshee bude uvedené prvýkrát, aký je jeho príbeh?
Banshee skladateľa Pascala Manoliosa vznikla v poslednom období jeho života. Je to krátka symfonická báseň zobrazujúca ľakajúcu vílu známu z írskeho folklóru. Citát z J. L. Borgesa autor vpisuje do samotnej partitúry: „Zdá sa, že ju nikto nevidel, je to ani nie tak zjavenie ako skôr nárek, ktorý desí... Pod oknami domu ohlasuje smrť niektorého člena rodiny... Patrí k vílam a jej nárek volajú keening."

Dielo Metacosmos odznie prvýkrát v slovenskom prostredí. Bol to váš zámer odpremiérovať naraz niekoľko diel?
Premiéry patria neodlučne k môjmu umeleckému profilu a mám ich na svojom konte už vyše 120. Je pre mňa prirodzené uvádzať nové diela do života a spôsobuje mi to nesmiernu radosť. Treba si uvedomiť, že každé dielo, aj také, ktoré dnes omieľame do bezvedomia pre jeho popularitu a ktoré tým bráni vlastným "bratom" a "sestrám" v uvádzaní, bolo niekedy hrané po prvýkrát a keď si dáme ružové okuliare dole, zistíme, že mnoho dnes už klasických diel a ich geniálnych autorov vypískali a na tie diela zabudli často aj na dlhé desaťročia. Základom je hudbu hrať. Akúkoľvek. Až čas preoseje a oddelí kvalitu a majstrovstvo od módy a lajdáctva. A na záver iba dodám jednoduchú logickú rovnicu: ak by sme nehrali premiéry, nehrali by sme dnes vôbec nič. Žiadneho Mozarta, Beethovena, Čajkovského, či Pucciniho...

Režim koncertu

Po avizovaných zmenách v covid automate sa podujatie uskutoční v obmedzenej kapacite v režime OP – pre kompletne očkovaných návštevníkov a zároveň pre návštevníkov, ktorí prekonali ochorenie covid-19 v lehote 180 dní. Festival ARS NOVA bude pokračovať aj v decembri tromi komornými koncertmi.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...