Umenie počas karantény: rozhovor s Marošom Potokárom

 Umenie počas karantény.

Rozhovor s koncertným majstrom a dirigentom Marošom Potokárom

So životom Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) je spätý od malička. Ako malý chlapec nasával čarovnú atmosféru orchestrálnych skúšok a koncertov filharmónie, kde jeho mama dlhé roky zastávala post prvej flautistky. Jemu však učarovali husle a láska k nim postupne prerástla aj k dirigovaniu. Do orchestra ŠfK nastúpil pred dvanástimi rokmi ešte ako študent VŠMU a stal sa tak jedným z najmladších koncertných majstrov vôbec. Dnes ho mnohé orchestre poznajú nielen ako znamenitého huslistu, ale aj ako renomovaného a pohotového dirigenta. Podobne ako iných umelcov, aj jeho koncertnú a dirigentskú činnosť nečakane prerušila karanténa. Ako ju zvláda a čomu sa počas nej venuje nám Maroš Potokár prezradil v nasledujúcom rozhovore.  

Umelecký svet u nás ovplyvnili prísne opatrenia ako prvý, teda hneď od začiatku. Zákaz koncertov a verejných podujatí patril medzi prvé kroky súvisiace so zamedzením šírenia nákazy. Ako zasiahol Teba tento rýchly zvrat udalostí?

Mňa táto situácia zastihla v mojom asi najnáročnejšom období sezóny, kedy som sa okrem povinností v ŠfK zároveň podieľal ako dirigent na nových premiérach opery i baletu Národného divadla v Ostrave, kde som sa práve nachádzal. Mrzí ma, že naše úsilie a práca na mimoriadne náročnej opere E. W. Korngolda Mŕtve mesto žiaľ nebude môcť vyvrcholiť premiérami. Rovnako som sa tešil na pripravovanú Košickú hudobnú jar, alebo niektoré zaujímavé diela, ktoré nás ešte čakali v abonentných koncertoch ŠfK ako napríklad Symfóniu Maliar Mathis P. Hindemitha či Metamorfózy pre 26 sólových sláčikových nástrojov R. Straussa.


 


Čo Ti napadne ako prvé pri spomienke na svoj posledný koncert vo filharmónii? Zrejme ani Ty si vtedy ešte netušil, že bude na dlhšie obdobie posledným...

Áno nikto sme netušili, že sa po tomto koncerte ešte dlho nebudeme môcť vrátiť na pódium. Prvé čo sa mi vyjaví pri spomienke naň je asi krásne sólo lesného rohu, ktoré otvára Sibeliovu piatu symfóniu v podaní nášho skvelého kolegu Dávida Bagolyho, ale aj našim šéfdirigentom citlivo uchopená pochmúrna severská atmosféra symfónie s dobre vystavaným obrovským a strhujúcim gradačným oblúkom, alebo v kontraste stojaci radosťou a krásou sršiaci Beethovenov trojkoncert v podaní členov Dvořákovho tria.


Máme za sebou už viac než mesiac prísnej karantény, kde a ako zvládaš toto obdobie?

#somdoma  :-) Trávime s manželkou toto obdobie samozrejme doma. Je pre nás nezvyk byť spolu doma tak často a súvisle takže sa z toho tešíme, hoci nám obom chýba práca a kultúrny život. Užil som si dostatok spánku, ktorého deficit si každoročne zbieram počas celej sezóny a prišiel čas aj na také večne odkladané upratovanie nášho „pracovného neporiadku“ v notách, šuflíkoch...

 

Pre umelca je náročné cvičiť a udržiavať sa v kondícii, keď vlastne ani nevie, kedy sa opäť dostane pred publikum. Ako sa v týchto dňoch udržiavaš „vo forme“ a v kontakte s umením?

Udržiavanie sa vo forme pre umelcov nemusí byť viazané na koncertné vystúpenia. Mnoho rokov štúdia huslí je o nekonečnom cvičení a zlepšovaní sa s malým percentom vystúpení. Takže som v takom vysokoškolskom móde. Siahol som napríklad po tvorbe Ysayea, Prokofieva, Ernsta, ale aj Bacha, Beethovena a ďalších.

 

Máš v tomto období čas aj napríklad na nejaké koníčky alebo činnosti, ktorým si sa pred tým nestíhal venovať?

Mojim obľúbeným koníčkom, alebo skôr športom ako to rád nazývam je šach, ktorému sa teraz venujem častejšie než popri práci. S obľubou vyzývam napríklad svojho bratranca, s ktorým hrávame online. Mám konečne viac času aj na počúvanie hudby a spoznávanie nového repertoáru vo všetkých druhoch a žánroch vážnej hudby ktorým sa venujem. Chcem pokračovať aj v štúdiu cudzích jazykov, ktorým som sa v posledných rokoch okrajovo venoval.


Karanténa každému z nás, ktorí sme zostali doma niečo vzala, ale aj dala. Je na tejto celej situácii niečo, čo vyslovene vnímaš ako pozitívne, či už vo všeobecnosti alebo osobne priamo vo svojom živote?

Keď sme sa mnohí takto radikálne museli odstrihnúť od práce, ktorou sme boli denno denne pohltení a čakali sme týždne niekedy aj mesiace na nejaký voľný deň, zisťujeme, že sme sa veľmi rýchlo nabažili oddychu, a že nám práca (zvlášť tá naša) chýba oveľa viac než by sme možno čakali. Myslím, že si budeme oveľa viac vážiť nielen naše krásne povolanie, ale aj všetky doteraz samozrejmé veci o ktoré sme nateraz prišli, ako napríklad zájsť k babke na rodinný obed, ísť s priateľmi na kávu, dýchať čerstvý vzduch bez rúška... Verím, že situácia sa čoskoro zlepší, a že sa budeme môcť opäť stretávať aj v našom Dome umenia pri našom krásnom umení.

 

Ďakujeme za rozhovor

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...