Zborový spev sa do košickej filharmónie vráti s Mozartovým Rekviem

Štátna filharmónia Košice pozýva na koncert s názvom GLUCK – MOZART. Pod taktovkou dirigenta Maroša Potokára sa v slávnom Mozartovom Rekviem predstavia sopranistka Michaela Várady, mezzosopranistka Myroslava Havryliuk, tenorista Maksym Kutsenko, bas Michala Onufera, zbor Collegium Technicum a Vysokoškolský umělecký soubor University Karlovy Praha. Podujatie je súčasťou Festivalu sakrálneho umenia a uskutoční sa vo štvrtok 21. 10. o 19:00 v Dome umenia v režime KZ – pre kompletne zaočkovaných návštevníkov. 

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Po dlhej pauze so zbormi

Kvôli epidemiologickej situácii sa návštevníci v Dome umenia na dlhší čas nestretli so zborovým spevom, čo sa konečne zmení. Koncert GLUCK – MOZART sa bude niesť v znamení spevu – sólového i zborového. „Zborový spev sa do košickej filharmónie vracia po takmer dvoch rokoch, preto som presvedčený, že sa špeciálne na tento koncert okrem nás účinkujúcich teší aj publikum. V programe dominuje azda najreprezentatívnejšie dielo tohto typu Rekviem W. A. Mozarta. Svojím posledným opusom nás Mozart, ktorého skladby inak v drvivej väčšine prekypujú radosťou a bezstarostným optimizmom, privádza naopak k intímnej modlitbe či úvahám o živote a smrti. Verím, že spoločne s kolegami zo ŠfK, zbormi Collegium Technicum a Vysokoškolským umeleckým súborom University Karlovy Praha i sólistami pripravíme divákom silný umelecký a duchovný zážitok,“ pozýva dirigent Maroš Potokár. 

Posledné vyznanie

Gluckova predohra Ifigénia v Aulide z roku 1774 znamenala definitívnu zmenu v dovtedajšom vnímaní hudobnej drámy. Hudba inšpirovaná námetom z antických príbehov obdobia trójskej vojny prináša vzrušený výraz. Toto dielo obdivovali všetci reformátori opery vrátane Berlioza, Liszta a Wagnera. Predohra je postavená na kontrastnom striedaní dvoch tém, expresívnej, majestátnej hlavnej témy s nežne lamentujúcou, lyrickou vedľajšou témou. 

Rok 1791 bol pre Mozarta výnimočným a osudovým. Okrem opery La Clemenza di Tito napísal dve svoje zásadné diela: Čarovnú flautu, nádhernú operu buffa a rovnako slávne Rekviem, dielo opradené legendami, ktoré zostalo nedokončené. V celom Rekviem možno nájsť pokoj voči blížiacej sa smrti. Hudba sa pohybuje medzi temnými hrozbami a sladkými, upokojujúcimi i melancholickými melódiami. Mozart bol viac než rok vážne chorý a pretože bol presvedčený, že bol otrávený a vycítil tak nadchádzajúci koniec, rozhodol sa napísať svoje vlastné Rekviem, poctu sebe samému a svoje posledné vyznanie.

Režim koncertu

Podujatie je v režime KZ – pre kompletne zaočkovaných návštevníkov. Pri vstupe do Domu umenia sa návštevníci preukazujú potvrdením o očkovaní. Po celú dobu svojho pobytu v budove je potrebné mať správne nasadený respirátor. Aktuálne info na www.sfk.sk.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...