Príďte s deťmi do košickej filky

Hoci podujatia pre rodiny s deťmi v košickej filharmónii nie sú časté, o to viac sú obľúbené. Počas roka sa priebežne ozývajú rodičia, ktorí by radi svojich malých potomkov priviedli do filharmónie, aby spoznali symfonický orchester a klasickú hudbu. A takáto príležitosť je práve tu. Tentoraz vďaka projektu Príbeh hudby z pera dirigenta a moderátora večera Gabriela Rovňáka ml. O slovo sa prihlási aj Bratislavský chlapčenský zbor a o sprievod sa postará Štátna filharmónia Košice. Projekt Príbeh hudby je domácemu publiku dobre známy, tentoraz však prinesie novú verziu a to hudbu výhradne slovenskú. Spoznajte naše hudobné korene tým najpútavejším spôsobom vo štvrtok 22. septembra o 18:00 v Dome umenia. Koncert Príbeh hudby – Slovenská hudba zároveň otvorí Bielu Noc v Košiciach.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Korene slovenskej hudby aj výnimočná premiéra

Koncert Príbeh hudby – Slovenská hudba nie je iba pre deti. Ktokoľvek by sa rád zorientoval v tvorbe slovenských skladateľov, bude očarený. Na pódiu sa budú nielen hrať, ale aj prostredníctvom moderátora (a dirigenta v jednej osobe) Gabriela Rovňáka ml. skloňovať mená ako Ján Levoslav Bella, Ján Cikker, Jozef Grešák, Alexander Moyzes, Mikuláš Schneider-Trnavský, Eugen Suchoň, Ilja Zeljenka a ďalšie. V „pánskej spoločnosti“ sa objaví aj jedna dáma, a to rovno osobne – Haimoni Balgavá. Mladá slovenská skladateľka uvedie premiéru svojej skladby Na Svišťom štíte a zároveň sa ujme klavírneho partu vo svojej skladbe.

Ozaj, vedeli ste, že jeden z najhranejších koncertov pre trúbku na svete skomponoval slovenský skladateľ? A viete, ako sa dá zhudobniť krása Tatier, či ako spojiť duchovný a svetský námet do jedného celku? Aj na tieto otázky prinesie odpoveď dynamický výchovno-vzdelávací projekt.

„Príbeh hudby – Slovenská hudba" návštevníkov zoznámi s dielami slovenských skladateľov, ktorí písali našu hudobnú históriu, no napriek tomu sú pre mnohých z nás stále málo známi. Na koncerte zaznie trinásť ukážok z výnimočných diel našich autorov. Aj prostredníctvom nich môžeme zistiť, čo je pre našu hudobnú reč typické, čím je jedinečná,“ približuje autor projektu Gabriel Rovňák ml. a dodáva: „diela našich skladateľov sú mimoriadne živé, aktuálne a plné inšpirácie a krásy. Príďte ich spoznať na náš koncert.

 

Cesta neprebádaným hudobným svetom

Prijmite pozvanie na cestu úchvatným neprebádaným svetom. Spoznajte domácich hudobných skladateľov a ich diela v prvej časti unikátneho koncertu o slovenskej klasickej hudbe. Štátna filharmónia Košice, Bratislavský chlapčenský zbor (pod vedením zbormajsterky Magdalény Rovňákovej) a sólisti Rastislav Suchan (trúbka) a Ján Hrubovčák (trombita) i dirigent Gabriel Rovňák ml. sú zárukou pútavého a dynamického programu. Napriek náročnejšej téme zaujme nielen mladých poslucháčov a pomôže odhaliť významnú súčasť našej kultúrnej identity. Podujatie je súčasťou najväčšieho slovenského hudobno-vzdelávacieho cyklu "Príbeh hudby", ktorý vznikol v roku 2013 v Štátnej filharmónii Košice.

Mimoriadny koncert Príbeh hudby – Slovenská hudba trvá približne hodinu a je koncipovaný najmä pre deti druhého stupňa základných škôl. Samozrejme, každý nadšenec klasickej hudby, rodičia i starí rodičia sú srdečne vítaní. Vo štvrtok 22. septembra 2022 o 18:00 v Dome umenia.

Cena vstupného je 8,- / 5,- € zľavnené. Vstupenky na koncerty Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím na mieste jeho konania. Cez portál www.navstevnik.sk sa dajú zakúpiť bez zliav.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Foto cover BChZ: Vladimír Škuta
Foto zo spolupráce ŠFK A BChZ: Miriama Fenciková


Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...