Štátna filharmónia Košice otvára svoju 47. koncertnú sezónu

Štátna filharmónia Košice začína svoju 47. koncertnú sezónu raritným projektom. Koncom minulej sezóny sa filharmonici pustili do natáčania špeciálneho reklamného videoklipu, prostredníctvom ktorého chce filharmónia zviditeľniť nielen domáce hudobné umenie, ale aj svoj región. Originálny videoklip sa odprezentuje na slávnostnom Otváracom koncerte 7. 10. v Dome umenia. Potom bude prístupný širokej verejnosti prostredníctvom webových portálov.

Ešte pred začatím koncertnej sezóny ŠfK každoročne ponúka priaznivcom klasickej hudby aj koncerty významných organistov. Od prvého koncertu Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola v roku 1970 uplynulo už 45 rokov. Zakladateľom a dlhoročným dramaturgom festivalu bol sólista ŠfK Ivan Sokol. Tento rok v auguste sme si pripomenuli 10 rokov od jeho smrti, počas ktorých festival nesie jeho meno, ktoré je pre organizátorov záväzkom i naďalej zachovávať vysokú interpretačnú úroveň koncertov. Jeho pamiatku poslucháčom pripomínajú aj skladbičky z Organovej knihy pre Ivana Sokola, ktorú mu venoval jeho dlhoročný priateľ, skladateľ Jozef Grešák. Tohtoročný festival si tiež pripomína významné 330. výročie narodenia hudobného velikána, azda najvýznamnejšieho organistu J. S. Bacha, ktorého diela sú neoddeliteľnou súčasťou repertoáru každého organistu. 45. ročník organového festivalu privedie na východ Slovenska piatich organistov. Festival otvorí umelec svetového renomé, maďarský organista, skladateľ a improvizátor László Fassang (17.9.), ktorý pôsobí v Budapešti a v Paríži. Po ňom metropolu východu navštívi mladý talentovaný organista z Veľkej Británie Charles Andrews (21.9.), ktorý má za sebou pozoruhodné úspechy. Trojicu zahraničných hostí uzatvorí Holanďan Arjen Leistra (27.9.), ktorého program bude pre poslucháčov objavný najmä vďaka u nás menej hrávaným holandským autorom. Jubilejný, 45. ročník medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola zavŕšia slovenskí interpreti Stanislav Šurin (30.9.) a Imrich Szabó (4.10.). Vďaka vynikajúcej spolupráci s organizátormi v mestách Sabinov, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Rožňava a Poprad sa ŠfK i naďalej darí šíriť tradíciu organových koncertov aj mimo Košíc, kde s úspechom každoročne zaznieva očarujúci zvuk kráľovského nástroja v podaní významných európskych interpretov.

Okrem koncertov medzinárodného organového festivalu, ŠfK pripravila mimoriadny koncert aj pre nadšencov filmovej hudby s názvom BATHORY (24. 9.). Mimoriadny predsezónny koncert tentoraz ponúkne ukážku originálneho prepojenia česko-slovenskej kinematografie, ktorú tvorí výber filmov z produkcie Jakubisko Film. Pod taktovkou charizmatického Leoša Svárovského zaznejú napríklad aj melódie z obľúbených snímkov Perinbaba a Tisícročná včela. Súčasťou večera bude aj predkoncertná diskusia s hosťami filharmónie, Jurajom Jakubiskom, Deanou Horváthovou-Jakubiskovou a skladateľom Janom Jiráskom.

Svoju 47. koncertnú sezónu otvorí ŠfK s fenomenálnym fagotistom, víťazom medzinárodnej súťaže Pražská jar (66. ročník). Vďaka tejto spolupráci bude Otvárací koncert s fagotovým dielom (7. 10.) netypickým začiatkom sezóny. Ďalším zaujímavým koncertom s netypickým programom bude koncert organizovaný k príležitosti mesiaca česko-slovenskej vzájomnosti (29. 10.), na ktorom po prvý krát v Košiciach zaznie Dvořáková symfonická báseň Zlatý kolovrat so sprievodným slovom šéfdirigenta Zbyňka Müllera. V našich končinách menej hrávaný program určite ponúkne aj koncert Akordeónová vášeň (3. 12.) so sólistom Michalom Červienkom. December tento rok ponúkne aj Adventný koncert (10.12.) pod taktovkou hlavného hosťujúceho dirigenta Leoša Svárovského. Obľúbené Vianočné koncerty aj tento rok prinesú poslucháčom Vianočné omše so zaujímavými hosťami. Tých poslucháčom tradične ponúkne aj Novoročný koncert (7. 1.) pod taktovkou Petra Valentoviča. Vo veselej novoročnej nálade bude pokračovať aj koncert s názvom Rodeo (14. 1.), na ktorom si poslucháči budú môcť vychutnať originálne žartovné kompozície G. Gershwina, L. Bernsteina, A. Coplanda, či D. Milhauda. Veselá nálada bude pokračovať aj na oslave Mozartových narodenín (21. 1.) pod taktovkou Petra Vavřínka. Veľkou novinkou tejto sezóny bude Veľkonočný koncert (17.3.), na ktorom po Mozartovej azda najpopulárnejšej symfónii č. 40 G dur zaznie v podaní orchestra ŠfK, Košického speváckeho zboru učiteľov a troch sólistov, Szymanovského duchovná kompozícia Stabat Mater. Na mimoriadne úspešný projekt francúzskej opery v tejto sezóne nadviaže koncert Talianskej opery (26. 5.) s Paolom Gattom. Ponuka mimoriadnych koncertov sa rozšíri o čoraz populárnejšie literárno-hudobné večery, na ktorých pozvaní hostia v intímnej atmosfére foyeru Domu umenia návštevníkom priblížia „Hudbu života" Antonína Dvořáka (12.10.) a život jubilujúceho Ľudovíta Štúra (23.11.). Pokračovať budú aj obľúbené predkoncertné „Stretnutia s hudbou", na ktorých sa záujemcovia budú mať opäť možnosť dozvedieť niečo viac o aktuálnom koncerte. Ani v 47. sezóne filharmónia nezabúda na svojich najmladších poslucháčov, ktorým v priebehu školského roka ponúka až päť projektov v doobedňajších hodinách. Dobrej tradícii návštevnosti sa tešia Verejné generálky so šéfdirigentom, ktoré budú aj v tejto sezóne okrem škôl otvorené aj širokej verejnosti. Výnimkou nebude ani Záverečný koncert (16.6), ktorým sa pod taktovkou svojho šéfdirigenta filharmonici rozlúčia so svojou 47. koncertnou sezónou.

Mariana Lechmanová

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...