Štátna filharmónia Košice na Osmičkovej jeseni

Osmičková jeseň v Košickom samosprávnom kraji

Do osláv významných výročí sa Košický samosprávny kraj zapojí nad rámec aktivít iniciovaných z národnej úrovne, a to prostredníctvom programovej ponuky vlastných kultúrnych zariadení, ktoré budú prebiehať v jesenných mesiacoch.

Roky končiace sa osmičkou sú v československej histórii prelomovými, hýbali dejinami a do veľkej miery sa stali osudnými. „Osmičkové roky“ si pripomenú aj kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK), ktoré pripravujú sériu kultúrnych podujatí. Projekt „Osmičková jeseň v Košickom samosprávnom kraji“ štartuje 5. septembra jazzovým koncertom Matej Benko Quintet s Ondřejom Rumlom, ktorý sa bude konať v priestoroch Východoslovenskej galérie Košice (VSG).

„Je pre nás veľkou cťou, že v priestoroch Východoslovenskej galérie Košice, ktorá je najstaršou regionálnou galériou na Slovensku, sa uskutoční spoločný „česko-slovenský“ koncert  skupiny Matej Benko Quintet s Ondřejom Rumlom. Sú to mená, ktoré v hudobnom svete majú popredné miesto a po prvýkrát sa predstavia aj v Košiciach. Veríme, že tento koncert bude dôstojnou oslavou historických výročí, ktoré si v tomto roku pripomíname,“ uviedla Dorota Kenderová, riaditeľka VSG.

Hlavným podujatím otváracieho programu Osmičkovej jesene bude koncert Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) s operným spevákom Štefanom Margitom a dirigentom Leošom Svárovským v Dóme sv. Alžbety.

„Spoločný projekt Štátnej filharmónie Košice a Košického samosprávneho kraja sme pripravovali dlhodobo. Teší ma, že naše pozvanie prijali renomovaný spevák, košický rodák Štefan Margita a český dirigent Leoš Svárovský, s ktorými sa nám podarilo zostaviť dramaturgicky mimoriadne zaujímavý a príťažlivý program. Okrem nich sa na pódiu spolu s orchestrom Štátnej filharmónie Košice predstaví aj domáci Košický spevácky zbor učiteľov. Spoločný koncert slovenských a českých umelcov sme sa rozhodli situovať do unikátnych priestorov Dómu sv. Alžbety, ktoré umocnia jedinečnú atmosféru tohto večera,“ uviedol riaditeľ ŠfK Július Klein.

Záverečnou hlavnou aktivitou bude výstava s názvom „Košice 1918-1938. Zrod metropoly východného Slovenska“, ktorá bude sprístupnená 25. októbra vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach (VSM).

„Reprezentatívnu výstavu chystáme na prvom poschodí účelovej budovy múzea, ktorá sa viaže k prvorepublikovým Košiciam, pretože tu sídlilo prvé štátne Československé múzeum. Táto výstava však nebude len o múzeu, ale predstavíme sedem hlavných tém zameraných na politický rozvoj, kultúru, architektúru, ale aj každodenný život. Pripravujeme ju v spolupráci so Štátnym archívom v Košiciach, ktoré nám poskytlo historické dokumenty doplnené o naše zbierky. Návštevníci múzea sa tak dozvedia viac o tom, ako sa z rakúsko-uhorských Košíc stala metropola východného Slovenska,“ informoval Robert Pollák, riaditeľ VSM.

Do projektu Osmičková jeseň v Košickom samosprávnom kraji sa zapojí dvanásť kultúrnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. V rámci celého kraja sa uskutoční viac ako tridsať sprievodných kultúrnych podujatí.

„Košický samosprávny kraj sa do osláv okrúhlych výročí zapája prostredníctvom programovej ponuky vlastných kultúrnych zariadení. Výstavy, koncerty, či premietania budú venované zlomovým „osmičkovým“ rokom. Upriamiť majú totiž pozornosť na okrúhle výročia, ktoré si v tomto roku pripomíname, predovšetkým revolučný rok 1848, vznik prvej Československej republiky v roku 1918, Viedenská arbitráž v roku 1948, ale aj Pražskú jar v 1968, či sviečková manifestáciu v 1988. História nám totiž odkazuje, že tieto roky sú pre históriu našej krajiny zlomové. Na druhej strane nám zanechali odkaz, že hodnoty ako mier a sloboda, si je potrebné pripomínať. Pozývame preto všetkých do múzeí, galérií, knižníc, aj osvetových stredísk, aby si pripomenuli spolu s nami kľúčové udalosti, ktoré formovali našu krajinu,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

 

Christian Oland_fotografia

Dom umenia rozozvučí Beethovenova Pastorálna

Štvrtkový večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne vo štvrtok 25. apríla o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...