Štátna filharmónia Košice otvára 53. koncertnú sezónu s novým šéfdirigentom

Pod taktovkou nového šéfdirigenta ŠfK Roberta Jindru zaznie Otvárací koncert 53. koncertnej sezóny vo štvrtok 7. októbra o 19:00 v Dome umenia. Sólistkou večera bude jubilantka Jolana Fogašová, ktorej soprán rozozvučí Berliozove lyrické scény Smrť Kleopatry. Dramaturgia večera sa opiera aj o menej známe, no zároveň veľkolepé diela Zdeňka Fibicha a Hansa Rotta a naznačuje, že Jindra prinesie do ŠfK nové podnety.

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová približuje osobu nového šéfdirigenta: „Český dirigent Robert Jindra dokáže svojimi kvalitami bezpochyby nadviazať na skvelú prácu svojho predchodcu Zbyňka Müllera. Verím, že umeleckú úroveň telesa dokáže udržať a naďalej rozvíjať kvality a konkurencieschopnosť orchestra v medzinárodnom meradle. Robert Jindra má za sebou bohaté medzinárodné skúsenosti a spoluprácu s mnohými významnými umelcami a inštitúciami, ktoré dokáže iste zúročiť v pozícii šéfdirigenta ŠfK. Nezanedbateľné sú i jeho manažérske schopnosti, mimoriadna dramaturgická rozhľadenosť a nekonvenčné nápady, čo budú mať návštevníci možnosť zažiť už na najbližších koncertoch.“ 

Výber z programu novej sezóny

Šéfdirigent s orchestrom ŠfK v novej sezóne naštuduje Symfóniu E dur rakúskeho skladateľa Hansa Rotta i málo hrávaný Massenetov Klavírny koncert. ŠfK taktiež zahrá jedinú symfóniu francúzskeho skladateľa Ernesta Chaussona, raritné dielo Césara Franka Sedem slov Kristových na kríži, atraktívny výber z opery Lohengrin od Richarda Wagnera a ďalšie. 

V sezóne 2021/2022 bude ŠfK reflektovať 125. výročie úmrtia Johannesa Brahmsa a 110. výročie úmrtia Gustava Mahlera. Na abonentných koncertoch zaznie i trojčasťová symfónia Maliar Mathis od Paula Hindemitha, ako aj Ligetiho San Francisco Polyphony či Schöenbergovo „Farben“ z piatich orchestrálnych kusov. 

Štátna filharmónia Košice premiérovo uvedie Koncert pre husle a orchester slovenského skladateľa žijúceho v Prahe Juraja Filasa a dielo Birds and Fishes Mariána Lejavu. 

V programovej ponuke sa ocitli aj hudobne exponované diela, ktoré zároveň patria medzi najpopulárnejšie v rámci orchestrálneho repertoáru. Sú to napríklad Čajkovského Symfónia č. 4, Dvořákova Symfónia č. 9 „Z nového sveta“ či Mozartovo Rekviem. 

V aktuálnej koncertnej sezóne sú bohato zastúpení slovenskí interpreti - huslista Dalibor Karvay, kontrabasista Roman Patkoló, trubkár Stanislav Masaryk, klaviristi Ladislav Fančovič, Ryan Martin Bradshaw, sopranistky Jolana Fogašová a Adriana Kučerová, tenorista Pavol Bršlík, dirigenti Oliver Dohnányi, Ondrej Lenárd, Marián Lejava, Maroš Potokár, Martin Leginus a iní. Medzinárodné interpretačné umenie zastúpia huslista Ivan Ženatý, violončelista Václav Petr, saxofonista Pawel Gusnar, klavirista Henri Sigfridsson, sopranistka Maida Hundeling, českí dirigenti Leoš Svárovský, Robert Kružík, hlavný hosťujúci dirigent Zbyněk Müller, ako aj britský dirigent Finnegan Downie Dear či švajčiarsky dirigent Kaspar Zehnder.

Okrem abonentných a mimoriadnych koncertov ŠfK pripravila aj nový cyklus komorných koncertov. V prvej polovici sezóny predstaví slovenských interpretov v rôznych komorných zoskupeniach, pričom ťažisko programovej línie tvoria klavírne recitály a súčasťou sú aj projekty s názvom „Hudba a poézia“. 

 

Režim koncertov ŠfK v októbri

Všetky koncerty v mesiaci október budú v Štátnej filharmónii Košice v režime KZ - kompletne zaočkovaní. Viac info na www.sfk.sk

Foto: Jaroslav Ľaš a Dávid Hanko

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>


 

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...