Vianoce a Nový rok vo filharmónii

*NAŽIVO aj ONLINE*

Napriek neistej dobe Štátna filharmónia Košice pilne pripravuje vianočné koncerty. Uskutočnia sa 18. a 20. decembra naživo o 19:00 v Dome umenia a v podobe streamu na prvý sviatok vianočný 25. decembra 2020 na facebookových stránkach a v TV TelKE. Hoci sú pravidelní návštevníci zvyknutí na tradície aj vo filharmónii, tento rok to bude inak: „Už niekoľko dekád je s vianočnou programovou ponukou Štátnej filharmónie Košice úzko späté dielo Jakuba Jana Rybu – Česká mše Vánoční. Je tradíciou, bez ktorej si mnohí poslucháči nevedia Vianoce predstaviť. Tento rok žiaľ toto populárne dielo v Dome umenia nezaznie, no aj napriek tomu som veľmi rada, že Vianoce vo filharmónii budú,” avizuje riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová.

Pôvodne mala na Vianočných koncertoch vystúpiť hobojistka Iveta Hylasová Bachmannová, ale kvôli lockdownu v Nemecku sa nedostaví do Košíc. A tak filharmónia pružne poupravila program. Koncert pre hoboj Benedetta Marcella odohrá ako sólista šéfdirigent ŠfK Zbyněk Müller tak, ako to bolo plánované na 2. vianočný koncert. Namiesto skladieb od Tomasa Albinoniho zaznie Koncert pre štvoro huslí Antonia Vivaldiho. Úlohy sólistov sa chopili vedúci hráči sláčikových skupín ŠfK – Maroš Potokár, Matyás Mézes, Barbora Lenártová a Róbert Lenárt. Tým pádom bude program oboch vianočných koncertov aj streamovaného koncertu rovnaký. Orchester od dirigentského pultu povedie Maroš Potokár. Riaditeľka filharmónie avizuje i novoročný koncert: „Taktiež sme pre návštevníkov pripravili atraktívny novoročný program a pozvali sme aj vzácnych hostí. Po rokoch bude s košickými filharmonikmi spolupracovať dirigent Rastislav Štúr spolu s poprednou sopranistkou Jolanou Fogašovou. Teším sa na slávnostné chvíle v Dome umenia.”

Šéfdirigent ako sólista

Zbyněk Müller, šéfdirigent ŠfK, pôsobí v Košiciach už 13 sezón a na tohtoročné Vianoce prijal netradičnú úlohu. Na pódium sa postaví čelom k publiku ako sólista. Ako zmenu vníma? „Veľmi sa na to teším. Svoju viac než dvadsaťročnú kariéru hobojistu som už pred niekoľkými rokmi ukončil práve koncertom v Košiciach. Od tej doby som kontakt s nástrojom udržiaval len príležitostne kvôli výrobe hobojových stojčekov pre syna.” Šéfdirigent je známy tým, že na podivnej “covidovej” dobe dokáže nájsť aj niečo dobré, napríklad nové výzvy. „Keď bolo jasné, že tentoraz na vianočných koncertoch nemôže odznieť “Rybovka”, najprv váhavo, ale potom už s radosťou som prijal ponuku zase hrať. Samozrejme, nie je to úplne ľahké, pretože doba, ktorá už uplynula od konca mojej aktívnej kariéry hobojistu, je dlhá, ale cítim, že sa mi návrat podarí. Ako dirigent som získal na pódiu nad mnohými vecami nadhľad a verím, že keď ho spojím s tým, čo som kedysi naozaj dobre ovládal, nebudem ľutovať, že som do toho šiel,” predpovedá Zbyněk Müller. Záverom úprimne dodáva: „Tiež sa veľmi teším, že sa budem starať na pódiu na chvíľu a tak trochu sebecky len o seba a o svoj krásny nástroj a budem si užívať skvelú a inšpiratívnu akustiku našej sály.”

Vianočný a novoročný program – naživo aj online

VIANOČNÉ KONCERTY

18. a 20. 12. 2020 ǀ 19:00 ǀ Dom umenia 

25. 12. 2020 ǀ 19:00 ǀ Online na Facebooku a TV TelKE

ŠfK ǀ Maroš POTOKÁR, dirigent a husle sólo

Zbyněk MÜLLER, hoboj

Mátyás MÉZES, husle

Barbora LENÁRTOVÁ, husle

Róbert LENÁRT, husle

Program:

Johann Sebastian Bach: Sinfonia z Vianočného oratória

Antonio Vivaldi: Koncert pre štvoro huslí, sláčiky a continuo h mol, RV 580  

Benedetto Marcello: Koncert pre hoboj, sláčiky a continuo c mol

Piotr Iljič Čajkovskij: Suita z baletu Luskáčik, op. 71a

Vianočné oratórium od Johanna Sebastiana Bacha predstavuje dielo naplnené radostným optimizmom. Jeho zborové vstupy sú doslova predchnuté slávnostnou náladou a šesť kantát, ktoré toto gigantické dielo tvoria, znie vďaka brilantnej orchestrácii s využitím trúbok a tympanov mimoriadne vznešene a majestátne. Sinfonia z Vianočného oratória je jednou z najkrajších ukážok populárnej barokovej tradície pastorálnej hudby, pričom dychové nástroje tu prinášajú priam rustikálnu jednoduchosť.

Koncert c mol pre hoboj od Benedetta Marcella je pravdepodobne najznámejším a najuvádzanejším dielom pre tento nástroj. Skladba prináša krásne prvky barokového pátosu a spirituality a zbožňujú ju celé generácie poslucháčov.

Čajkovského farebná hudba k baletu Luskáčik má úžasne živú obrazovú kvalitu. Od elegantného Valčíka kvetov až po dramatický Ruský tanec je partitúra doslova sviatkom nádherných melódií. Táto hudba sa stala miláčikom koncertných pódií obdobia Vianoc, no býva zbožňovaná po celý rok aj v nových aranžmánoch a neobvyklej interpretácii.

 

NOVOROČNÝ KONCERT

1. 1. 2021 ǀ 19:00 ǀ Dom umenia ǀ Mimoriadny

6. 1. 2021 ǀ 19:00 ǀ Online na Facebooku a TV TelKE

ŠfK | Rastislav Štúr, dirigent

Jolana Fogašová, soprán

Program:

G. Puccini: Preludio Sinfonico

Árie z opier G. Pucciniho, A. Ponchielliho, A. Catalaniho, G. Bizeta a F. Lehára

F. Lehár: Zlato a striebro, valčík

J. Strauss ml.: Na krásnom modrom Dunaji, valčík

Jolana Fogašová začínala svoju kariéru ako mezzosoprán, ale jej hlasový rozsah, technika spevu a umelecký potenciál ju v ďalších rokoch nasmerovali k sopránovému odboru. V súčasnosti sa speváčka zameriava na operné postavy dramatického sopránu ako Manon Lescaut, Eglantine, Lucrezia Contarini, Abigaille, Jana z Arcu, Elza, Judith, Venuša, Lucrezia Borgia, Ježibaba a Cudzia kňažná z opery Rusalka, Lišiak z Príhod líšky Bystroušky či Kristina z opery Věc Makropulos, ktorú spievala v produkcii milánskeho Teatro alla Scalla a Teatro Maggio Musicale vo Florencii pod taktovkou Zubina Mehtu. Okrem toho zažiarila aj ako Pucciniho Tosca či Straussova Salome. Koncert Jolany Fogašovej v spolupráci s ŠfK prinesie pestrý výber árií z diel talianskych operných majstrov Catalaniho a Pucciniho, vrátane jej slávnej titulnej úlohy v opere Manon Lascaut, ďalej árie z Bizetovej kultovej opery Carmen, ale aj prvky odľahčenej múzy z komediálnej operety Guiditta od  Franza Lehára.

#Bezpečne

Štátna filharmónia Košice naďalej uisťuje, že robí hygienické opatrenia nad rámec svojich povinností, aby sa návštevníci cítili bezpečne. Priestory Domu umenia sa dezinfikujú každú hodinu. Špecialitou je využívanie certifikovaného difuzéra s dezinfekčným aróma olejom čistiacim vzduch i povrchy. Samozrejmosťou je dezinfekcia rúk pri vstupe, nosenie rúšok i dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti pri čakaní na podujatia. Sedenie je sprístupnené v každom druhom rade. Koncerty trvajú hodinu a sú bez prestávky. 

Kontakt pre médiá:

Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK

+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

<<< KÚPIŤ VSTUPENKY >>>

Košická filharmónia nezabúda na holokaust

Návštevníci štvrtkového programu sa stanú svedkami slovenskej premiéry Klavírneho koncertu z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna. Uvedie ho sólista európskeho formátu Jan Bartoš. Pod taktovkou špičkového srbského dirigenta Alexandra Markovića zaznejú i diela Beethovena, Pendereckeho a Straussa. Koncert s názvom Sloboda a útlak – smrť a vykúpenie je venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí.

Čitať viac »

Karol Petróczi pri mori_archívna fotografia

Karol Petróczi: „Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou.“

Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Čitať viac »

Karol Petróczi 80_grafika

Karol Petróczi 80: komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...